محمد حسین نیکنام در گفتوگو با خبرنگار ایبنا درباره بیوگرافی کلی کتاب و محوریت اصلی آن گفت: کتاب «ایمنیشناسی پزشکی»، با استفاده از منابع و مقالات بومی و بینالمللی روز ایمونولوژی توسط گروه و مرکز تحقیقات ایمونولوژی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی تهران به رشته تالیف در آمده است. این کتاب شامل دو بخش اصلی مبانی ایمونولوژی شامل فصلهای ایمنی ذاتی، ایمنی هومورال، ایمنی سلولار و ایمنی مخاطی، و بخش بالینی شامل قسمت های واکسیناسیون، ازدیاد حساسیت و آلرژی، نقص ایمنی، خود ایمنی، ایمنی شناسی پیوند و ایمنی شناسی سرطان است. همچنین یک فصل جامع مجزا در باره سایتوکاینها به عنوان آخرین فصل کتاب آورده شده است.
با توجه به موارد ذکر شده در کتاب این اثر شامل مقالات بومی است، نیکنام در پاسخ به این پرسش که آیا این امر به طور دقیق مقالات و تحقیقات خاص اقلیم و شرایط کشور ما را در برمیگیرد و بر اساس نیاز تحقیقاتی در پزشکی ما انجام شده است، گفت: بارزترین مورد کتاب بحث واکسیناسیون است که در هر کشوری میتواند ویژگیها و دستورالعملهای خاص خود را دارا باشد. در این مورد مستندات کشور خودمان مد نظر قرار گرفته و همانطور که در بخش منابع آمده است در این رابطه در این اثر از آخرین کتاب برنامه و راهنمای ایمنسازی مصوب کمیته کشوری ایمنسازی و همچنین سند جامع حمایتطلبی تولید واکسن در کشور استفاده شده است.
وی با اشاره به شرایط موجود و شیوع پاندمی کرونا اینکه چقدر این اثر میتواند برای پژوهشگران و محققان در این زمینه مورد استفاده قرار بگیرد؛ عنوان کرد: در همه گیری کرونا عملکرد سیستم ایمنی بدن، به عنوان بخش مهم دفاعی بدن در مقابله با این ویروس بیش از پیش مورد توجه گرفت. محققان و جامعه پزشکی مورد سوالات متعددی در باره نقش دفاعی سیستم ایمنی و کم و کیف آن قرار دارند. همزمانی این کتاب با این افزایش توجه البته جالب است و این کتاب میتواند برای علاقهمندان به شناخت بیشتر این سیستم و پاسخگویی به سوالات مربوطه منبع استانداردی به حساب بیاید.
این عضو فرهنگستان علوم پزشکی درباره ارزیابی خود از شرایط تالیف و ترجمه در باب موضوعاتی مانند ایمنیشناسی برای عموم مردم گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا، تا حد زیادی کتاب برای عموم مردم درباره موضوعاتی موضوعاتی چون سیستم ایمنی بدن کم یا حتی ناچیز بوده است؛ حال نگارش کتابی به زبان ساده درمورد سیستم ایمنی، به منظور استفاده عموم مردم کار ارزشمندی است. نمونههایی از این دست وجود دارد و امیدوارم گروه نویسندگان این کتاب و یا گروههای مشابه با توجه به این ضرورت در صورت امکان به این اقدام مهم همت بورزند.
نظر شما