چهارشنبه ۵ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۴
عوامل حیاتیِ موثر در ثبات ازدواج

عوامل اساسیِ حیاتی و موثر در ثبات زناشویی، در طول شکل‌گیری و رشد روابط پیش از ازدواج قابل شناسایی هستند. این عوامل شامل عوامل محیطی و زمینه‌ای، ویژگی‌ها و رفتارهای فردی و نیز فرایندهای تعاملی زوجین است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، مشاور قبل از ازدواج روند مطلوبی در شناخت فرد مقابل و شناخت خود فرد به هنگام قرار گرفتن در چالش‌های دونفره در زندگی مشترک ایجاد کرده و شناختی نسبی از شرایط روحی، فکری، اجتماعی هر دو نفر به آن‌ها داده و درصد موفقیت زندگی زیر یک سقف را افزایش می‌دهد. در همین راستا مشاوران به مراجعه کنندگان خود توصیه‌هایی می کنند، چراکه طبیعتا افراد به لحاظ ژنتیک، شرایط خانوادگی و تربیت، دارای ویژگی‌های جسمی، شخصیتی، فرهنگی و اخلاقی خاص هستند. مشاوره قبل از ازدواج به افراد کمک می‌کند تا واقع‌بینانه به ازدواج نگاه کنند و از هرگونه احساسات غیرعقلانی بپرهیزند، چراکه پایه و اساس ازدواج برمبنای معیارهای عقلانی استوار است.
 
در واقع مشاوره پیش از ازدواج، می‌تواند از بسیاری از آسیب‌های اجتماعی مانند طلاق، خشونت‌های خانوادگی، همسرآزاری و اعتیاد جلوگیری کند. یکی از دلایل ازدواج‌هایی که به جدایی و طلاق منجر می‌شود آن است که طرفین بدون شناخت وارد زندگی مشترک می‌شوند و فاکتور‌های مهم و تأثیرگذار در موفقیت یک زندگی زناشویی را نادیده گرفته‌اند.
 
کتاب «مشاوره قبل از ازدواج؛ راهنمایی برای درمانگران»، نوشته آنجلا اسکورتو با ترجمه مشترک دکتر یاسر مدنی؛ عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و حمیدرضا گلشن به‌تازگی منتشر شده است. این اثر در هشت فصل ضمن تشریح مسأله «ارزیابی و برنامه‌ریزی درمانی»، موضوعاتی همچون «عشق‌ ورزیدن به‌عنوان یک انتخاب»، «همدلی»، «جنگیدن توأم با احترام»، «درخواست موثر نیازها و خواسته‌ها»، «نگه داشتن گرمی روابط» و «ارائه خدمات یاری رسان به‌صورت فردی» را مورد بررسی قرار داده و در پایان با یک جمع‌بندی علمی، پیشنهاداتی کاربردی ارائه می‌دهد.


عوامل پیش‌بینی‌کننده موفقیت زناشویی
«درمانگران علاوه بر ایجاد رابطه نزدیک و اعتمادمحور در روال درمانی، باید عوامل حیاتی و موثری را ارزیابی کنند که ثبات زناشویی را پیش‌بینی می‌کنند. عوامل اساسی یا پیش‌بینی‌کننده، در طول شکل‌گیری و رشد روابط پیش از ازدواج قابل ردیابی و شناسایی هستند. این عوامل شامل عوامل محیطی و زمینه‌ای، ویژگی‌ها و رفتارهای فردی و نیز فرایندهای تعاملی زوجین می‌باشد.
 
اولین عامل پیش‌بینی‌کننده یعنی عوامل زمینه‌ای و محیطی، خود دارای اجزاء بسیاری است: خانواده منشأ، انتظارات و ارزش‌های پیرامون زناشویی، نژاد، تحصیلات، زمینه اجتماعی و اقتصادی و حمایت دوستان و خانواده... دومین عامل پیش‌بینی‌کننده یعنی رفتارها و مشخصه‌های فرد، به مواردی نظیر عزت‌نفس، عادات مراقبتی و بهداشتی فرد، ویژگی‌های شخصیتی، خلق‌وخوی فردی یا توانایی مقابله با احساسات استرس‌زا اشاره دارد. درمانگر باید برای ارزیابی مواردی نظیر اختلالات ذهنی، ناتوانی یا رفتارهای مسأله‌برانگیز از قبیل سوء مصرف مواد مخدر و الکل درباره هر فرد تحت مشاوره اقدام نماید. علاوه بر این موارد، درمانگر باید تفاوت‌های شخصیتی را نیز مورد ارزیابی قرار دهد.
 
فرایندهای تعاملی زوج‌ها که سومین عامل پیش‌بینی‌کننده است، دربرگیرنده چگونگی برقراری ارتباط موفق و حل تعارض نزد زوجین، شباهت در توجه به ارزش‌ها، مذهب، پول و دیگر مباحث متنوعی است که زوج‌ها به‌عنوان تیمی دونفره در طول زندگی مشترک ممکن است با آن مواجه شوند. برخی زمینه‌های بحث که مراجعان احتمالا به صحبت درباره آن نیاز دارند شامل پول، روابط جنسی، ارزش‌ها و انتظارات، نقش مشترک پدری و مادری، باورهای شخصی و مذهبی درباره درستی و نادرستی، سیاست، استفاده از اوقات آزاد و کار می‌باشد.»
 

گفت‌وگو و توافق
«در زندگی زناشویی، مسائل و اختلاف عقیده بسیاری وجود دارد که از طریق گفت‌وگو باید حل و فصل شوند. یکی از ایده‌های خوب در مشاوره پیش از ازدواج، آموزش گونه‌های مختلف گفت‌وگو و یاد دادن زمان مناسب به‌کارگیری این گونه‌های گفت‌وگوست. پنج گونه گفت‌وگو از این قرارند: رقابت کردن، انباست، اجتناب، همکاری و حصول توافق.»
 
نخستین چاپ کتاب «مشاوره قبل از ازدواج؛ راهنمایی برای درمانگران» در 219 صفحه با شمارگان 500 نسخه به بهای 35 هزار تومان از سوی انتشارات مرسل راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها