«درخودگرهخوردگی» مجموعهای شامل تحلیلهای کوتاهی است که هر یک به نوبه خود یکی از پدیدارهای روزمره زندگی امروزه ما است.
«درخودگرهخوردگی» مجموعهای شامل تحلیلهای کوتاهی است که هر یک به نوبه خود یکی از پدیدارهای روزمره زندگی امروزه ما است. پس از جمعآوری این مقالات از میان تحلیلهای پیشین خود، سعی شده در بخشهای پایانی کتاب وجه مشترکی برای این وضعیت در جامعه ایرانی پیدا کرده و به صورتی که در عنوان آن میبینید مفهومسازی شود.
در متن کتاب، سعی شده تحلیلها بدون استفاده از مفاهیم تخصصی و پیچیدگیهای انتزاعی علوم انسانی ارائه شود تا مخاطب عام، به ویژه جوانان و دانشجویانی که در جامعهی ایرانی زندگی و پیشه میکنند و با پدیدارهای آن دست به گریبانند، بهرهی لازم را ببرند.
در بخشی از مقدمه کتاب میخوانیم: «انسانشناسی فرهنگی، گرایشی از انسانشناسی است كه به تفكر، زبان، سبك، تغییر و نوآوریهای زندگی مردم میپردازد. در تمامی نكاتی كه در این كتاب مورد تحلیل قرار گرفته، به موضوعاتی از فرهنگ، دانش عامیانه، اسلوبهای فكركردن و زبان پرداخته شده اما چیزی كه باید به آن توجه شود، موضوعیت اغلب جستارهاست؛ روندی كه در صدساله اخیر در زندگی و تفكر مردم ایران طی شده و در این کتاب مورد تحقیق و بحث قرار گرفته است.
ما اصولاً در بسیاری از مسائلی كه با آن مواجه میشویم، اغلب دو نوع (گاهی شاید بیشتر) میاندیشیم که این دوگانهاندیشی، زمینههای بسیاری از علوم را شامل میشود. بسیاری - چنانكه در حد مبتذلی رایج شده - به آن، تفاوتهای سنت و مدرنیته میگویند و آن را دگرگونی ناشی از سرمایهداری جدید و شكلگرفتن دوگانگی فكری ناشی از این تحول میدانند. گروه دیگر نیز آن را ناشی از جهانیشدن، یا سیطرهیافتن اَشكال فكری جهانیشده، رسمیت یافته یا استاندارد و تضاد یا ملغمهی آن با روشهای محلی و بومی به حساب میآورند؛ اما آنچه بیشتر مورد توجه این جستارهاست، موشکافی موضوعات گوناگونی است كه نیازمندیم موارد مختلف و متعدد آن را بشناسیم.
سبكی كه در بیان روایتهای موجود از تفكر و به بیان بهتر، بداههپردازی زندگی به كار رفته بهدلیل طرح اجتماعی بیشتر آنها برای مخاطب عام، فارغ از واژگان اختصاصی علوم اجتماعی بوده و سعی شده گزارشی صمیمانه و شفاف از زندگی روزمره بیان کند. در پایان، تحلیل و تصویر كوتاهی از «درخودگرهخوردگی» بهعنوان بازنمود این روایتها ارائه شده است. باید گفت هر یك از این موقعیتها و موقعیتهای بیشماری كه خارج از این كتاب وجود دارد، مسئلهای است قابلطرح برای مطالعه چگونگی فكر، عقلانیت و تفاوتهای ما با موقعیتهای پیشینمان؛ كه نیاز به مطالعه بیشتری دارد.»
نظر شما