ذات قانون کپیرایت این است که همه آثار ادبی در نهایت متعلق به مردم هستند. «گتسبی بزرگ» در این زمینه تنها نیست.
در تاریخ یکم ژانویه به بعد همه میتوانند از روی «گتسبی بزرگ» کپی کنند و حتی تغییراتی در متن اصلی ایجاد کنند. گزارش اسکریبنر نشان میدهد «گتسبی بزرگ» فقط در آمریکای شمالی بیست میلیون به فروش رفته است.
ذات قانون کپیرایت این است که همه آثار ادبی در نهایت متعلق به مردم هستند. «گتسبی بزرگ» در این زمینه تنها نیست. آثاری از ادیث وارتون، آگاتا کریستی و هزاران نویسنده دیگر در سال 2011 به اموال عمومی تبدیل شدند. سال دیگر اولین آثار ویلیام فاکنر و ارنست همینگوی هم به «گتسبی بزرگ» میپیوندند.
در اول ژانویه امسال بسیاری از کتابها و آثار مشهور ادبی همراه گتسبی بزرگ به مردم تعلق پیدا کردند ولی فعلا نسخههای الکترونیک آنها در اختیار مردم قرار گرفته است. مشهورترین کتابهای الکترونیک متعلق به مردم را در زیر مرور میکنیم:
گتسبی بزرگ نوشته اف.اسکات فیتزجرالد
رمانی است به قلم نویسنده آمریکایی اف. اسکات فیتزجرالد برای اولین بار در ۱۰ آوریل ۱۹۲۵ منتشر گردید. ماجراهای این کتاب در نیویورک و لانگ آیلند و در تابستان سال ۱۹۲۲ اتفاق میافتند. داستان دورانی را توصیف میکند که فیتز جرالد خود آن را دوران موسیقی جاز یا عصر جاز مینامید.
خانم دالووی نوشته ویرجینیا ولف
این اثر که به شیوه جریان سیال ذهن نوشته شده، برگرفته از داستان کوتاه «خانم دلووی در خیابان باند» و داستان ناتمام «نخست وزیر» است. خانم دلووی در سال ۲۰۰۵ از سوی مجله تایم در میان ۱۰۰ رمان برتر انگلیسیزبان از سال ۱۹۲۳ قرار گرفت.
در زمان ما نوشته ارنست همینگوی
به اعتقاد منتقدان، ویژگی منحصر به فرد داستانهای ارنست همینگوی، برندهی جایزه نوبل و پولیتزر، سیر نویسندگی جهان را به دوران پیش و پس از همینگوی نامگذاری میکند. مجموعه داستان در زمان ما به سرعت با استقبال جامعه روشنفکری روبهرو شد؛ با داستانهایی چون مشتزن حرفهای، گربه زیر باران ودکتر و همسرش.
محاکمه نوشته فرانتس کافکا
اولین بار در سال ۱۹۲۵ چاپ شد. این کتاب از مشهورترین آثار کافکاست و داستان مردی است که به دست حاکمی خارج از صحنه و غیرقابل دسترسی، و به جرمی که هرگز ماهیتش نه برای خواننده و نه برای خودش مشخص نمیشود، دستگیر و مجازات میشود. مانند سایر آثار کافکا محاکمه هم کامل نشد، اگرچه فصلی دارد که در آن داستان به سرانجامی میرسد. پس از مرگ کافکا، دوست و فعال ادبی اش ماکس برود نوشتهها را برای چاپ آماده کرد.
تراژدی آمریکایی نوشته تئودور درایزر
در ایران با نام مکانی در آفتاب نیز شناخته میشود. این رمان به عنوان یکی از صد رمان برتر جهان به انتخاب مجله تایم قرار گرفته است.
انتقال به منهتن نوشته جان دوسپاسوس
این رمان برای اولین بار در سال 1925 منتشر شد که ماجرای آن مربوط به توسعه فضاهای شهری در نیویورک است و حال و هوایی شبیه گتسبی بزرگ دارد. پاسوس جنگ را به عنوان ابزار نظام سرمایهداری برای به اسارت کشیدن کارگران مورد انتقاد قرار میداد و از صلح گرایی و اصلاحات اجتماعی حمایت میکرد.
آرواسمیت نوشته سینکلر لوئیس
سینکلر لوئیس اولین آمریکایی و همچنین اولین فرد از قارهٔ آمریکا بود که موفق شد نوبل ادبیات را به دست آورد. او مفهوم سنتی رمانتیک و راضی از زندگی آمریکایی را با سبکی واقع بینانه و حتی تلخ جایگزین کرد.
راز دودکشها نوشته آگاتا کریستی
این رمان ملکه داستان های جنایی ابتدا در سال 1925 در بریتانیا و بعد در همان سال در آمریکا منتشر شد. این رمان نیز حال و هوای جنایی دارد. یک راننده جوان به ناگهان متوجه میشود که در میان توطئهای است که از سوی دوست نزدیکش برای او ایجاد شده است.
هفتمین گناه نوشته سامرست موام
سامرست یکی از پرکارترین داستاننویسان قرن بیستم بود و در زمان حیاتش میلیونها نسخه از داستانهای بلند و کوتاه و نمایشنامههای وی به زبانهای مختلف ترجمه و به فروش رفت. در سالهای دهه ۱۹۳۰ او پردرآمدترین نویسنده جهان بود. موگام در این داستان از دیدگاه شخص ثالث روایتی از کیتی گارستین روایت میکند که بازیگر مبتدی است که سعی میکند خودش را از طبقه متوسط به رفاه و ثروت برساند.
داستاننویسی نوشته ایدیت وارتون
وارتون نویسنده زن آمریکایی به خاطر رمان عصر بیگناهی نخستین زنی شد که جایزه پولیتزر برای داستان را گرفت. یکی از معدود کتابهای مستند این نویسنده مشهور آمریکایی، داستاننویسی نام دارد که در سال 1925 توصیههای ارزشمندی به نویسندگان جوان دارد.
نظر شما