به گفته مدیر مجموعه نیکان پردازش؛ ورود دستگاههای دست دوم چاپ دیجیتال به کشور، ورود چاپخانهها به حوزه لیتوگرافی و افزایش قیمت مواد اولیه طی سالهای اخیر از جمله دلایل رکود کاری لیتوگرافان طی سالهای اخیر است.
وی ادامه داد: با چنین اقدامی میتوان گفت که خودشان مشتری خودشان شدند و دیگر برای کارهای لیتوگرافی به سراغ لیتوگرافی نمیرفتند از سوی دیگر این موضوع سبب شد که سفارش کار به لیتوگرافیها کاهش پیدا کند و مردم به سراغ چاپخانهها بروند.
تخیری با بیان اینکه مشتریها راغب بودند که صفر تا صد کار خود را به یک نفر بسپارند، عنوان کرد: همین موضوع و استمرار آن موجب شد که حجم کار در لیتوگرافیها سیر نزولی داشته باشد اما ضربه دوم وضعیت نوسانات نرخ ارز به صنف لیتورگرافان وارد کرد.
وی در این زمینه توضیح داد: مواد اولیه مورد نیاز ما رشد قیمت زیادی پیدا کرد زیرا آلومینیوم در بازار جهانی گران شد و قیمت زینک هم افزایش پیدا کرد. همچنین مرکب و کاغذ و سایر ملزومات مورد نیاز نیز بالا رفت و کتابهای نفیسی که نهایتا ۱۰۰ تا ۱۷۰ هزار تومان فروخته میشد، گران شد و این کتاب الان حدود یک میلیون تومان قیمت دارد.
تخیری با اشاره به عدم استقبال مردم و مشتریان از کتابهای گرانقیمت گفت: کمتر کسی با این قیمتها به سراغ کتابهای نفیس میرود بهخصوص با فشارهای اقتصادی کنونی و اگرچه کتاب در اولویت ششم و هفتم سبد خرید مردم بود اکنون به اولویت بیستم رسیده است.
وی تاکید کرد: کتابهای الکترونیک و صوتی کتابها از یک سو همچنین عدم استقبال مشتریان موجب شد که ناشران نیز به تولید این آثار اقبال کمتری نشان بدهند و همین موضوع بر فعالیت ناشران و سپس لیتوگرافها و چاپخانهها تاثیر داشت.
تخیری با بیان اینکه اکنون تولید لیتوگرافان به یک دهم ظرفیتشان رسیده است، عنوان کرد: هزینهها در این حرفه تولیدی بالا رفته اما متاسفانه درآمدها پایین آمده و برای بسیاری از همکاران ما سخت است که این حرفه و شغل را ادامه بدهند و به همین دلیل مسیر خود را تغییر دادهاند.
وی با اشاره به سایر رستهها و حوزههایی که لیتوگرافان در آن مشغول شدهاند، گفت: الان همصنفیهای ما برای ادامه حیات خود کارهای مختلفی انجام میدهند. برخی به سراغ فعالیت در حوزه چاپ دیجیتال رفتهاند، برخی دیگر نیز با یک چاپخانه دیگر شریک شدهاند و کار میکنند تا روزگار بگذرانند.
به گفته تخیری؛ کسانی که نتوانستند به رشته دیگری وارد شوند یا با چاپخانه دیگری شریک شوند، مجبور شدند تعطیل کنند و یکی یکی در حال خروج از این صنف هستند زیرا چاره دیگری ندارند.
وی همچنین بزرگترین ضربه زمانی وارد شد که دستگاههای دست دوم چاپ دیجیتال وارد کشور شد، گفت: از آنجایی که این دستگاهها دست دوم بودند ، قیمت پایینی داشتند و افراد زیادی توانایی داشتند که این ماشینها را خریداری کند و ما در یک بازه زمانی با حجم زیادی از این دستگاهها مواجه شدیم که در چاپخانهها جا گرفته بودند.
تخیری با اشاره به فعالیت مجموعه خود طی سالهای اخیر گفت: شش سال قبل زمانی که شاهد این اتفاقها بودیم با رصد بازار دیدیم که بخش چاپ تبلیغات و نشر رو به نابودی است. سعی کردیم به حوزه بستهبندی وارد شویم اما دیدیم که قبل از ما شرکتهای بزرگی در این حوزه سرمایهگذاری کردند و نهایتا به سمت چاپ فلکسو رفتیم و راضی هستیم.
وی یادآور شد: اکنون بسیاری از چاپخانههایی هم که در حوزه نشر و مطبوعات مشغول کار بودند نیز در صورتی که توانایی مالی داشتند به سمت بستهبندی حرفهای یا سایر حوزهها حرکت کردند تا از حرکت این قطار جا نمانند.
تخیری همچنین درباره آینده حرفهای لیتوگرافی توضیح داد: بر این باورم مانند سایر جوامع اروپایی و آمریکایی، بهزودی دیگر شاهد واحدهای لیتوگرافی مستقل نخواهیم بود؛ زیرا این واحدها با چاپخانهها مشارکت خواهند کرد تا کار خود را توسعه دهند و سالها است که واحد لیتوگرافی جدیدی تاسیس نشده است. مشارکت و سرمایهگذاری تنها راهحل نجات این صنف خواهد بود.
نظر شما