پنجشنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۸:۱۹
راه‌‌های برون‌ رفت از سکولاریزه شدن حوزه‌‌های علمیه از دیدگاه مقام‌ معظم‌ رهبری

در کتاب «ماهیت حوزه سکولار» نویسنده با استفاده از فرمایشات مقام‌معظم‌رهبری به تبیین ماهیت و مؤلفه‌های حوزه سکولار از منظر ایشان پرداخته است و معنا و مفهوم سکولاریسم و سکولاریزه شدن حوزه‌های علمیه را واکاوی کرده و راه‌های برون‌رفت از آن را از دیدگاه مقام‌معظم‌رهبری بیان کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در این کتاب ابتدا به تبیین معنای سکولاریسم و همچنین دیدگاه مقام‌ معظم‌ رهبری درباره این اصطلاح پرداخته شده و پس از آن نیز مباحثی که در ادامه می‌آید در 9 گفتار به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

«سکولاری شدن حوزه‌‌ها آرزوی دیرینه دشمنان»، «خطر نفوذ اندیشه سکولار در حوزه‌‌های علمیه»، «مؤلفه‌‌های حوزه سکولار»، «آفات سکولاری شدن حوزه‌‌ها»، «حوزه انقلابی؛ راه برون‌ رفت از چالش سکولاریسم»، «نقش تاریخی روحانیت در نهضت‌‌ها و انقلاب‌‌ها»، «دلایل لزوم سیاسی بودن حوزه و روحانیت»، «نظام جمهوری اسلامی؛ محصول بارز حوزه ضد سکولاری»، «نسبت بین حوزه و نظام اسلامی»، «انقلابی‌گری حوزه‌‌ها؛ مؤلفه‌‌ها، آسیب‌‌ها و مسئولیت‌‌ها» و همچنین «جریانات سیاسی حوزه»، مباحثی است که از منظر مقام‌ معظم‌ رهبری مورد بحث قرار گرفته است.

در مقدمه این کتاب می‌خوانیم: «صرف شناخت جریانات فکری فرهنگی سیاسی و غیره در بخش‌های مختلف بدون شناخت دقیق، متقن و الهی، حجتی ندارد و به نوعی ارائه یکجانبه اطلاعات است و مخاطب را با تمام حقیقت آشنا نمی‌کند. لذا انبیای عظام الهی همیشه در معرفی حق و باطل، شاخص‌های الهی را معین نموده و مردم زمان خود را با توجه بدان، به حدود و ثغور صراط مستقیم دعوت می‌کردند. در دوران کنونی نیز که چون همیشه تاریخ، حجت الهی برایمان حاضر و فرصت استفاده فراهم است، لزوم مراجعه به هدایت و دریافت خط مشی صحیح و صواب، از اوجب واجبات است. چه اینکه هرگونه تخطی از این مسیر راهی به جز ناکجاآباد فکر اندیشه و عمل نخواهد داشت. بنا به توصیه و ارشاد پیامبر درونی برای پیدا کردن راه درست باید حجت داشت و در این راه به راهنمایی وسایط فیض الهی جامعه عمل پوشاند.»

همچنین در پیشگفتار این کتاب آمده است: «اندیشه سکولاریسم یکی از مهمترین چالش‌های فراروی دین است گرچه به تعبیر آیت الله جوادی آملی در کتاب «نسبت دین و دنیا» دوره نوزایی و رنسانس پیام‌آور قطعی جدا انگاری دین و دنیا است، اما در تاریخ جهان اسلام می‌توان رگه‌هایی از این نظریه را در دوره معاویه مشاهده کرد و وی را اولین بانی و متفکر این نظریه دانست. او جریان صلح با امام حسن(ع) اعتراف کرده بود که من با شما جنگ نکردم که نماز بخوانید، روزه بگیرید و حج برگزار کنید و زکات دهید. شما خود این کارها را می‌کنید، بلکه من با شما جنگ کردم تا بر شما حکومت کنم. علامه طباطبایی در تحلیل این جمله معاویه می‌گویند معاویه اشاره می‌کرد که سیاست را از دیانت جدا خواهد کرد و نسبت به مقررات دینی ضمانتی نخواهد داشت و همه نیروی خود را در زنده نگه داشتن حکومت خود به کار خواهد بست.»

در بخشی از این کتاب تحت عنوان «مفهوم سکولاریسم از دیدگاه مقام معظم رهبری» نوشته شده است: «نگاه مقام معظم رهبری به مفهوم سکولاریسم همان مفهوم عامی است که از این واژه ارائه شده است. از مجموع نظرات ایشان در مورد این اصطلاح می‌توان سه معنا را که همگی در یک هدف مشترکند استخراج کرد:
1- سکولاریسم یعنی عدم بروز و ظهور دین در غیرعملی شخصی: سکولاریسم به معنای بی‌دینی نیست. سکولاریسم به معنای این است که دین در غیرعملی شخصی هیچ بروز و ظهوری نداشته باشد. نظام اجتماعی کاری به دین ندارد. بلکه هر کسی در داخل نظام اجتماعی متنوع غربی و شرقی و امثال اینها خودش برای خودش، در دل خودش، در عمل خودش یک ارتباطی با خدا داشته باشد. سکولاریسم یعنی این.
2- سکولاریسم یعنی بی‌توجهی به مسئله حکومت: اینکه ما به مسائل نظام کار نداریم، به مسائل حکومت کار نداریم، این سکولارییسم است.
3-سکولاریسم یعنی عدم ورود به سیاست: بعضی‌ها مسجد را از مسائل سیاسی می‌خواهند به کلی برکنار بدارند. می‌گویند آقا شما وارد سیاست نشوید، کار خودتان را بکنید. کار خودتان یعنی چه؟ یعنی بیایید همان نمازتان را بخوانید و بروید. فقط پیش‌نمازی محض. این همان سکولاریسم است.»

کتاب «ماهیت حوزه سکولار؛ از منظر رهبر انقلاب، مولفه‌ها، چالش‌ها و راه‌های برون‌رفت‌ از آن» نوشته علی‌اکبر عالمیان توسط انتشارات شهید کاظمی در 96صفحه و با قیمت 20 هزار تومان راهی بازار نشر شده است.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها