شنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۲۰
حق التالیف نویسندگان انگلیسی از فروش کتاب‌های دست دوم

قرار است از این پس در بریتانیا درصدی از فروش کتاب‌های دست دوم نیز به نویسندگان کتاب‌ها داده شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از  گاردین، در سال 2015 یک کتابفروش انگلیسی در منطقه سامرست طرحی به کتابفروشان و انجمن‌های ادبی در بریتانیا ارائه کرد تا نویسندگان بتوانند از فروش کتاب‌های دست دوم نیز حقوقی دریافت کنند ولی این طرح تا امسال بی‌نتیجه رها شده بود. در بریتانیا و اکثر کشورهای جهان معمولاً نویسندگان از طریق فروش کتاب توسط ناشران یا کتابخانه‌ها حق‌التالیف دریافت می‌کردند ولی به نظر می‌رسد قرار است از این پس در بریتانیا درصدی از فروش کتاب‌های دست دوم نیز به نویسندگان کتاب‌ها داده شود.
 
اولین بار این طرح در سال 2015 توسط «ویلیام پرایور» صاحب و موسس کتابفروشی بوک‌بارن ارائه شد و حالا کتابفروشی بزرگ جهان کتاب بریتانیا با تاسیس صندوقی موسوم به سهم نویسندگان با سرمایه اولیه 200هزار پوند قصد دارد این طرح را اجرایی کند. گروه مذکور بزرگترین خرده‌فروش کتاب‌های دست دوم و استفاده شده در بریتانیا محسوب می‌شود.
 
بر اساس طرح اعلام شده با همکاری انجمن نویسندگان بریتانیا (SoA) و جامعه مدافع حقوق نویسندگان این کشور (ALCS) قرار است با اجرای این طرح سالیانه تا سقف هزار پوند به نویسندگان از راه فروش کتاب‌های دست دوم کمک‌ نقدی خواهد شد. در این طرح هر سال دو بار مبلغی از طریق فروش این کتاب‌ها به نویسندگان کمک مالی می‌شود.
 
بر اساس این گزارش اولین پرداختی به نویسندگان ماه اکتبر سال جاری انجام می‌شود و از هم‌اکنون سرمایه اولیه به انجمن نویسندگان اعطا شده است. پرایور -که خودش هم نویسنده چندین کتاب است- اعتقاد دارد فروش کتاب‌های دست دوم نیز مانع از این نمی‌شود که نویسندگان هیچ حقوقی بر فروش کتاب ندارند. وی می‌گوید: تا زمانی که یک کتاب متعلق به یک نویسنده خرید و فروش می‌شود، نویسنده اثر حقوق خاص خود را از فروش کتاب دارد.
 
تا قبل از این طبق قوانین دولتی در بریتانیا نویسندگان تنها می‌توانستند حق‌التالیف از فروش کتاب‌های تازه منتشرشده دریافت کنند؛ ولی رشد بازارهای کتاب‌های دست دوم در بریتانیا موجب شده پیش از این نویسندگان بارها برای حقوق خود به دولت شکایت کند. دولت گفته است ارزش بازار کتاب‌های دست دوم تا سال 2025 مبلغی به ارزش 563 میلیون پوند خواهد بود.
 
«جوانا هریس» رئیس انجمن نویسندگان بریتانیا از این طرح استقبال کرده است و می‌گوید ارزش یک کتاب بیشتر از تعداد صفحات کاغذ موجود در آن است و در واقع وقتی کتاب‌ها بر اساس ارزش معنوی خود هزاران بار خرید و فروش می‌شوند، نباید حق‌التالیف نویسندگان در این میان نادیده گرفته شود.
 
وی گفت: امیدواریم با اجرای قوی این طرح بتوانیم گامی استوار در آینده برای بهره‌مندی حقوق نویسندگان از فروش کتاب‌های خود در بازارهای مختلف برداریم.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها