لازم به ذکر است، مطالب اين كتاب در مورد مسايل تاريخى، جامعهشناختى و سياسى پزشكى در سه بخش است. در بخش پزشكى و تاريخ به وضعيت پزشكى و داروسازى از آغاز تاريخ تا زمان حاضر پرداخته و شخصيتهاى برجسته پزشكى ايران را معرفى مىكند. همچنین در بخش پزشكى و سياست به مسايل اخلاقى پزشكى و تاثير تصميمگيرىهاى سياسى بر پزشكى مىپردازد. استفاده از پزشكان براى شكنجه و آزمايش سيفليس بر روى سياهپوستان آمريكا، و استفاده يا منع محصولات فراريخته در كشورها ازجمله اين مسايل است.
در بخش پزشكى و اجتماع به روشهاى شبهپزشكى و بىفايده پرداخته و شيوههايى براى تطابق عادات فرهنگى با مسايل پزشكى در اجتماع و استفاده بهينه از شيوههاى پزشكى با درنظرگرفتن عادات فرهنگى و عقايد دينى مىپردازد.
محمدرضا توکلی صابری، عضو هیات علمی دانشگاه ماساچوست و کانزاس و پژوهشگر تاریخ پزشکی و نویسنده کتاب «شهد و شوكران» در گفتوگو با خبرنگار ایبنا درباره تاثیر شرایط سیاسی و اجتماعی بر پزشکی گفت: همواره شرایط سیاسی و اجتماعی تاثير زيادى داشته است. در زمان خلفاى عباسى با ترجمه كتابهاى پزشكى يونانى مسلمانان و از جمله ايرانيان با اين طب آشنا شدند. پزشكان برجسته ايرانى مانند رازى و ابن سينا طب يونانى را توسعه داده و آن را در كشورهاى اسلامى رواج دادند. هماكنون هم پس از انقلاب باز اين طب تاريخى يونانى -كه پوشش ايرانى و اسلامى گرفته است- بعضاً توسط دولت ترويج مىشود.
توکلی صابری درباره ماهیت وجودی طب اسلامی گفت: بهطور مختصرى به طب سنتى و اسلامى در فصل طب سنتى و زالوى طبى پرداختهام. بايد بگويم كه طب اسلامى -بدین معنا- نه وجود داشته، نه وجود دارد و نه به وجود خواهد آمد.
بزرگترين پزشكان سنتى ما يعنى رازى و ابن سينا هيچگاه طب خود را اسلامى نام گذارى نكردند. آنها از اطبای يونانى مانند بقراط و جالينوس نقل میكردند. روش درمان آنها هم مانند يونانيان و هنديان بود و مسايل دينى و ماورای طبيعى را وارد موضوع پزشكى نكردند. با آنكه در مورد مسايل دينى، فلسفی و عرفانی كتاب نوشتند؛ ولى اين موضوعات را جدا از پزشكى نگه داشتند.
توکلی صابری با اشاره به مهمترین پزشکی نوین با طب باستان و طب سنتی گفت: مهمترين تفاوت پزشكى نوين با طب باستان، يا طب سنتى، يا طب ايرانى، يا طب اسلامى اين است كه طب نوين بر مبناى مدارک و شواهدى استوار است كه بر اثر تجربه به دست آمده و اين تجربه فردى پزشكى نيست، بلكه تجربه گروهى مراكز تحقيقاتى سراسر جهان و در طى چندين قرن است. علاوه بر آن تكرارپذير است. يعنى تئورىها و نظريهها و روشهايش را هركسى مىتواند در هرجاى جهان بدون توجه به فلسفه، ايدئولوژى، سياست و دين خودش انجام دهد و نتايجش را ببيند. در حالى كه در مور طب هاى ديگر اين چنين نيست.
برگی از کتاب
مولف در ديباچه كتاب مى نويسد: «اين كتاب مجموعه مقالاتى است بعضى از آنها در نشريه هاى پزشكى و اجتماعى در ايران و آمريكا منتشر شده است. بعضى مقالات نيز براى اولين بار منتشر مى شوند. محتواى اين مقالات در مورد مسايل تاريخى، جامعه شناختى، و سياسى پزشكى و داروسازى است.
پزشكى با جان و روان انسانها سروكار دارد و در خلأ كار نمى كند؛ به اين جهت تاريخ، اجتماع و سياست بر آن تاثير مىگذارند و نيز پزشكى به همه اينها تاثير مىگذارد».
گفتنی است کتاب «شهد شوکران» از سوی انتشارات ميرماه راهی بازار کتاب شده است.
نظر شما