افسر موموندی به ایبنا گفت:
برداشت تسهیلات کرونایی را باید از شبکه بانکی پیگیری کرد/ تمدید ثبت تقاضا در سامانه کارا تا آذرماه
نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وجود مشکل در برداشت تسهیلات سامانه کارا از سوی فعالان حوزه نشر که چند روز قبل از سوی رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان اعلام شد را مرتبط با سازوکار نظام بانکی اعلام کرد که عمومیت ندارد و خاص یک ناشر است.
لطمهای که موجب شد، سال 1399 با آغاز بهکار سامانه کارا و در نخستین مرحله ثبتنام، تقاضای 1000 میلیارد تومان وام 12 درصدی به ثبت رسید. 526 میلیارد تومان یعنی فقط 48 درصد از این میزان درخواست به متقاضیان اعطا شد. از این میزان حدود 300 میلیارد تومان به بنگاههای فعال در صنعت نشر، نظیر انتشارات، چاپخانه، کتابفروشی، صحافی و دیگر خدمات فرهنگی پرداخت شد.
در آستانه رونمایی از بسته تسهیلات جدید کرونایی ویژه اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه، برخی از وجود مشکلات در برداشت تسهیلات سامانه کارا، با وجود واریز آن به حساب متقاضیان خبر میدهند. یکی از مصادیق این مشکل ظاهرا در حوزه نشر بروز کرده، درحالیکه افسر موموندی، نماینده معاون توسعه و مدیریت منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر، این مساله را تنها برای یک ناشر اعلام می کند و میگوید: «براساس اطلاعات سامانه کارا، این ناشر محترم تسهیلات مورد تقاضایشان را دریافت نکردهاند. اگر تسهیلات به حسابشان واریز شده بود، باید اطلاعات پرداخت در سامانه کارا دیده میشد.»
به گفته رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، امکان برداشت تسهیلات برای برخی از اعضا اتحادیه و یا فعالان بیرون از اتحادیه وجود ندارد. آیا این ادعا صحت دارد؟ دلیل اصلی این مانع و یا موانع چیست؟ آیا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امکان رفع این موانع را دارد یا اینکه نظام بانکی باید برای این مشکلات اقدام کند؟
عدم امکان برداشت وجوه واریز شده به حساب متقاضیان تسهیلات، بیتردید پس از طی فرآیندهای سامانه کارا، مرتبط با ساز و کار شبکه بانکی و یا تعاملات مالی متقاضی در شعبه پرداختکننده تسهیلات است.
درباره این مشکل بهخصوص، اطلاعات یک ناشر در اختیار ما قرار گرفته بود که پس از رصد سامانه کارا و نیز پیگیری از کارشناسان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دریافتیم، عملیات واریز وجه تسهیلات به حساب ناشر معترض در سامانه درج نشده است. توضیح دقیقتر اینکه، براساس اطلاعات سامانه کارا، این ناشر محترم تسهیلات مورد تقاضایشان را دریافت نکردهاند، اگر تسهیلات به حسابشان واریز شده بود، باید اطلاعات پرداخت در سامانه کارا دیده میشد. با این حال پیشنهاد میکنم متقاضی محترم با شعبه محل تشکیل پرونده رایزنی کنند و همزمان اتحادیه نیز اطلاعات دقیقتری را برای بررسی و پیگیری از بانک مرکزی در اختیار دفتر توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر قرار دهد.
با توجه به تدوین بسته جدید تسهیلات برای حمایت از فعالان فرهنگ، هنر و رسانه از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد دولت سیزدهم، متقاضیان از چه زمانی مجاز به مراجعه و ثبت درخواست در سامانه کارا و یا ثبتنام برای دریافت تسهیلات کمبهره از صندوق کارآفرینی امید هستند؟
امکان ثبت درخواست در سامانه کارا برای مشمولان دریافت این تسهیلات همچنان مهیا است. ثبت درخواست جدید در سامانه تحفه برای دریافت تسهیلات کمبهره از صندوق کارآفرینی امید پس از افزایش اعتبار ممکن خواهد بود. در حال حاضر تقاضایی بیش از 3 برابر اعتبارات مورد تفاهم از محل تبصره 18 قانون بودجه سنواتی سال 1399 کشور در سامانه تحفه ثبت شده است. بسته حمایتی دولت سیزدهم نیز در حقیقت گام دوم در حمایت از هنرمندان و فعالان فرهنگی و رسانهای آسیبدیده در بحران کروناست و امیدوارم با تایید این بسته که از سوی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی با جدیت پیگیری میشود، خدمات مطلوب و مکفی حمایتی به جامعه فرهنگی کشور ارائه شود.
با توجه به تاکید دولت جدید بر حمایت از اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه بهدلیل تداوم آسیبهای ناشی از شیوع کرونا، آیا نظام بانکی تغییراتی در فرآیند پرداخت تسهیلات در نظر گرفته است؟
تغییرات مورد نظر را باید از مسئولان نظام بانکی جویا شوید. چراکه هنوز متقاضیان از کندی فرایند اعطای تسهیلات گلهمندند با این حال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همچنان از طریق تعامل بانک مرکزی و موسسات مالی و اعتباری برای تسهیلگری بیشتر رایزنی خواهد کرد.
آیا سامانه کارا برای متقاضیان باز است؟ و فرصت ثبت تقاضا تا چه تاریخی تمدید شده است؟
بله سامانه کارا همچنان فعال است و بر اساس مصوبات چهل و نهمین جلسه کارگروه مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا، مهلت ثبت درخواست تسهیلات برای متقاضیان تا پایان آذرماه در این سامانه تمدید شده است.
آیا رونمایی از بسته جدید تسهیلات کرونایی، تقسیمبندی جدیدی برای ثبت تقاضا تعریف شده یا به شیوه سابق بنگاه و یا شاغل محور است؟
این بسته حمایتی براساس نظرسنجی از صنوف و نیز برنامه معاونتهای تخصصی، برای تدارک حمایتهای مالی مستقیم و غیرمستقیم و نیز ارائه خدمات تأمین اجتماعی با هر دو رویکرد شاغلمحور و بنگاهمحور پیشنهاد شده است.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه اعلام برنامههای خود در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: شیوع کرونا هرچند یک بلای همهگیر بود؛ اما بیشتر این بلا به حوزه اصحاب فرهنگ و هنر رسیده است.» اسماعیلی در ادامه و بعد از دریافت اعتماد مجلس، به موضوع «اقتصاد فرهنگ» تاکید کرد. این رویکرد وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی منجر به تدوین بسته جدید تسهیلات کرونایی منجر شده است و اصحاب فرهنگ و هنر در انتظار رونمایی آن هستند.
نظر شما