آشنایی با برگزیدگان دومین کتاب سال جوانان
کتابی برای معرفی اصلیترین و پركاربردترین ابزارهای مالی اسلامی
كتاب «مقدمهای بر مالی اسلامی» به منظور معرفی مالی اسلامی به ویژه معرفی اصلیترین و پركاربردترین ابزارهای مالی اسلامی به دانشجویان و عموم علاقهمندان در ده فصل تدوین شده است.
در فصل دوم، اصول محوری حاكم بر نظام مالی اسلامی تشریح شده است. در این فصل، اصول محوری حاكم بر نظام متعارف و نظام مالی اسلامی با یكدیگر مقایسه شده و مدارك و مستندات فقها در تدوین اصول محوری حاكم بر نظام مالی اسلامی معرفی شده است. همچنین در ادامه فصل به منظور تكمیل اصول حاكم بر نظام مالی اسلامی راههای فرار از اصول حاكم بر نظام مالی اسلامی (حیل شرعی) تبیین شده است.
همچنین در فصل سوم تا هفتم كتاب، صكوك، انواع آن و مدیریت ریسك صكوك معرفی شده است. در فصل سوم، خواننده پس از آشنایی با صكوك، انواع و ویژگیهای آن با چگونگی پیدایش صكوك و سیر تاریخی این ابزارها، ساختار و عناصر اصلی صكوك، وضعیت انتشار صكوك در سطح داخلی و بینالمللی و سرانجام بررسی دلایل پیدایش صكوك آشنا میشود.
فصل هشتم نیز به تشریح چگونگی نظارت شرعی بر بازارهای مالی اسلامی و معرفی مهمترین موسسات نظارتگر شرعی اختصاص یافته است. در فصل نهم نیز ابزارهای مشتقه معرفی و مشتقات این ابزارها تحلیل شده و درنهایت در فصل دهم بیمه و تكافل و تفاوت ها و وجوه تمایز آن ها تبیین شده و اهداف و آثار تكافل تشریح شده است.
در بخش «سخن ناشر» این کتاب میخوانیم: «فلسفه وجودی دانشگاه امام صادق (ع) که از سوی ریاست فقید دانشگاه به کرات مورد توجه قرار گرفته، تربیت نیروی انسانی متعهد، با تقوا و کارآمد در عرصه عمل و نظر است تا از این طریق دانشگاه بتواند نقش اساسی خود را در سطح راهبردی به انجام رساند. از این حیث «تربیت» را میتوان مقولهای محوری یاد نمود که وظایف و کار ویژههای دانشگاه، در چارچوب آن معنا مییابد؛ زیرا که «علم» بدون تزکیه بیش از آنکه ابزاری در مسیر تعالی و اصلاح امور جامعه باشد، عاملی مشکلساز خواهد بود که سازمان و هویت جامعه را متأثر و دگرگون میسازد. از سوی دیگر سیاستها» تابع اصول و مبادی علمی هستند و نمیتوان منکر این تجربه تاریخی شد که استواری و کارآمدی سیاستها در گرو انجام پژوهشهای علمی و بهرهمندی از نتایج آنهاست. از این منظر پیشگامان عرصه علم و پژوهش، راهبران اصلی جریانهای فکری و اجرایی به حساب میآیند و نمیتوان آینده درخشانی را بدون تواناییهای علمی - پژوهشی رقم زد و سخن از مرجعیت علمی در واقع پاسخگویی به این نیاز بنیادین است.
دانشگاه امام صادق (ع)، در واقع یک الگوی عملی برای تحقق ایده دانشگاه اسلامی در شرایط جهان معاصر است. الگویی که هم اکنون ثمرات نیکوی آن در فضای ملی و بینالمللی، قابل مشاهده است. طبعا آنچه حاصل آمده محصول نیت خالصانه و جهاد علمی مستمر مجموعه بنیانگذاران و دانشآموختگان این نهاد است.»
در «مقدمه» این کتاب نیز آمده است: «توسعه روزافزون ابزارها و بازارهای مالی در سده اخیر و تقابل صريح آن با آموزه های اسلامی در زمینه حرمت رہا، غرر، قمار و.... در کنار مسئله پیشرفت در جوامع اسلامی و نیازمندی های شدید این فرایند به تأمین مالی، سبب پیشنهاد و گسترش مالی اسلامی شده است. شروع این حرکت که بلاشک مدیون علامه شهید آیت الله سید محمدباقر صدر و ارائه الگوی بانکداری بدون ربا است در خلال دهه های اخیر شیوع نظری و عملی بیشتری یافته و به عنوان روشی موثر و کارا در تأمین مالی مسلمانان حتی در کشورهای غربی نیز مورد استقبال قرار گرفته است.»
در فصل اول این کتاب تحت عنوان «کلیات نظام مالی اسلامی» مقدمهای با این شرح آمده است: «نظام مالی به منظور تسهیل رابطه میان پس انداز کنندگان و سرمایهگذاران ایجاد شده است. این نظام، امکانات لازم برای انتقال پس انداز اشخاص حقیقی و حقوقی به سایر اشخاصی که فرصتهای سرمایهگذاری مولد را در اختیار دارند و نیازمند منابع مالی هستند را فراهم میکند بر این اساس، مهمترین کارکرد نظام مالی، تخصیص بهینه منابع مالی به نیازمندیهای وجوه مالی و فرصتهای سرمایهگذاری مولد میباشد. در ادبیات مالی اسلامی، فلسفه نظام مالی اسلامی، ارائه اصولی است که گردش وجوه بر اساس موازین اسلامی صورت پذیرد. به عبارت بهتر، در این نظام، مکانیزم تخصیص بهینه منابع مالی با هدف بهبود تسهیم ثروت، افزایش بهرهوری سرمایه موجود در جامعه، جلوگیری از احتکار منابع سرمایهای، کاهش فاصله طبقاتی، افزایش اشتغال، کمک به اقشار نیازمند و ... بر اساس اصول و معیارهای شرعی اسلام شکل گرفته و تعریف شده است.
«در تعریف اسلامی نظام مالی، این نظام شبکهای از ابزارهای مالی، بازارهای مالی و نهادهای مالی اسلامی است که در چارچوب اصول و معیارهای اسلامی وظیفه انتقال وجوه مازاد از پسانداز کنندگان به متقاضیان وجوه مالی را به عهده دارد. بنابراین میتوان گفت هدف هر نظام مالی آن است که وجوه را از واحدهای دارای مازاد جذب نماید و آن وجوه را به واحدهای دارای کسری انتقال دهد که در نظام مالی اسلامی، این هدف بر اساس اصول، معیارها و آموزه های شریعت انجام میشود، در این فصل نظام مالی اسلامی تعریف و ارکان این نام معرفی میگردند.»
کتاب «مقدمهای بر مالی اسلامی» که توسط مهدی طغیانی و ندا جمشیدی تالیف شده از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) در 280 صفحه و با قیمت 36500تومان روانه بازار نشر شده است.
نظر شما