باستانشناسی و بهرهگیری از رویکرد تاریخ فرهنگی در قرن بیستم/ تبادل نظریات باستانشناسی و میراثفرهنگی راهگشای چشمانداز آینده
رییس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری گفت: حرکت باستانشناسی از مرحله گردآوری اشیاء باستانی و پرکردن موزهها در ابتدای آن تا مرحله تجزیه و تحلیل اشیاء باستانی و طبقهبندی آن و استفاده از رویکرد تاریخ فرهنگی در قرن بیستم، در دهههای اخیر با تفاوت چشمگیری همراه شد.
این همایش با موضوع اختصاصی «باستانشناسی، مردم و مدیریت میراث فرهنگی در ایران و انیران» گامی بسیار مهم در این راستاست و ارائه و تبادل نظریات از سوی صاحبنظران حوزه باستانشناسی و میراث فرهنگی در این همایش دو روزه میتواند در ترسیم چشمانداز آینده راهگشا باشد.
مصیب امیری در دومین همایش بینالمللی انجمن علمی باستانشناسی ایران با بیان این مطلب گفت: در این راستا پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری بهویژه پژوهشکده باستانشناسی علاوه بر حمایت از مطالعات باستانشناسی در این حوزه آمادگی دارد با همیاری و همدلی بستر لازم را برای پژوهشگران باستانشناسی فراهم آورد.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری افزود: ضمن خوشامدگویی به همکاران باستانشناس، پیشکسوتان، دانشجویان این حوزه و رشتههای مرتبط و میهمانان خارجی این همایش را به فال نیک گرفته و امید است که بهعنوان سفیران فرهنگی کشور بزرگ ایران چهره واقعی ایران را به جهانیان عرضه کنند.
رییس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری گفت: حرکت باستانشناسی از مرحله گردآوری اشیاء باستانی و پرکردن موزهها در ابتدای آن تا مرحله تجزیه و تحلیل اشیاء باستانی و طبقهبندی آن و استفاده از رویکرد تاریخ فرهنگی در قرن بیستم، در دهههای اخیر با تفاوت چشمگیری همراه شد.
امیری افزود: نگاه سنتی که توجه به دورهها وسلسلهها و وقایع تاریخی و شناخت اولیه تولیدات و اقتصاد و کشاورزی و بازرگانی همراه بود امروزه تبدیل به شکلی دیگری از درک گذشته و استفاده از نتایج و بهویژه روش شناسی آن در زندگی امروزی و حل مسائل کلان مشکلات انسان بی هویت امروز شده است.
وی با اشاره به این نکته که این انتظار از این رشته باعث شده تا باستانشناسی بهعنوان رشتهای دانشگاهی مورد توجه علوم دیگر قرار گیرد، بیان کرد: از این رهگذر باستانشناسی بهعنوان دانشی میان رشتهای با استفاده از دیگر دانشها نظیر علوم تجربی، پزشکی، سایر شاخههای علومانسانی هم در جهت پاسخدهی به پرسشهای بنیادی خود در ارتباط با انسان گذشته به تحقیق بپردازد و دیگرِ علوم با استفاده از این دانش و بهویژه با بهکارگیری روششناسی مطالعاتی آن بخشی از پاسخ پرسشهای خود را به شیوهای قابل اتکا و مطمئن بدست آوردند.
او در پایان با بیان اینکه باستانشناسی قانونی، ژنتیک باستانی و موارد مشابه دیگر در زمره این دسته قرار میگیرند تصریح کرد: پس بایست توجه داشت که از سده 19 میلادی تاکنون، باستانشناسی در دنیا با پیشرفتها و دگرگونیهایی مختلفی مواجه شده و رویکردها و روشهای نو، آن را به رشتهای علمی تبدیل کرده که میتواند نقش مهمی در جوامع امروزی ایفا کند.
فعالیتهای حفاظتی و مرمتی 90 سال گذشته در تخت جمشید و پاسارگاد
حمید فدایی عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید مروری بر فعالیتهای مرمتی حفاظتی در دهههای گذشته داشت و سپس به فعالیتهای مشترک مرمت ایران با موسسات مهم حفاظتی مرمتی دنیا پرداخت.
او به 5 دوره از مهمترین فعالیتهای حفاظتی و مرمتی 90 سال گذشته که در تخت جمشید و پاسارگاد صورت گرفته اشاره کرد و تشریح هر یک پرداخت.
دورههای درخشان پس از استقلال افغانستان
در ادامه این نشست فرهاد شمال، دانشجوی دکتری باستانشناسی دانشگاه تهران موضوع جستاری بر رابطه مردم و میراث فرهنگی افغانستان را مورد بررسی قرار داد و گفت: افغانستان با غنای فرهنگی و تاریخی و ارزش بالایی از میراث نهفته ناملموس و میراث ناشناخته و آسیب دیده ملموس نیازمند حمایت و حفاظت است.
این پژوهشگر افغانستانی کشورش را دارای آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری دانست که بخشی از آن به میراث ناملموس افغانستان اختصاص دارد و افزود: با همه اتفاقات تلخی که بر مردم افغانستان در طی این سالها گذشته است اما امروزه همچنان در هر شهر و روستایی، سخن از شاهنامهخوانی یا فردوسیخوانی به گوش میرسد ولی با این حال، میراث ملموس این کشور روزگار اندوهباری را سپری میکند.
این باستانشناس از دورههای درخشان پس از استقلال افغانستان سخن گفت و تصریح کرد: در این دوره مطالعات مهمی در حوزه آثار پیش از تاریخی، تاریخی و اسلامی کشور افغانستان صورت گرفت.
نظر شما