سه‌شنبه ۲۵ آبان ۱۴۰۰ - ۱۳:۲۳
محور همه برنامه‌های کانون کتاب است

مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مراسم اهدای جوایز کتاب سال کانون، اساس کار این نهاد فرهنگی را کتاب دانست و تاکید کرد تمام فعالیت های کانون بر مبنا و با محوریت کتاب شکل می‌گیرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مهدی علی اکبرزاده، مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مراسم اهدای جوایز مرغک زرین این نهاد فرهنگی تصریح کرد: اساس کار همه فعالیت‌های کانون کتاب، کتاب و بازهم کتاب است و بقیه فعالیت‌های کانون بر مبنای تاثیر و تاثرات کتاب شکل می‌گیرد.

اکبرزاده با اشاره به دلایل علاقه مردم به کانون گفت: بر همین اساس است که خانواده‌ها، کتاب‌های کانون را دوست دارند و آنها را به بچه‌هایشان معرفی می‌کنند یا در خارج از کشور کتاب‌های مرغک کانون شناخته شده‌اند و به آنها احترام می‌گذارند.

وی افزود: البته خانواده‌ها انتظار دارند که در کنار کتاب‌های خوب کانون، کتاب‌های خوب سایر ناشران فعال کودکان را هم ببینند و آنها را هم به بچه‌ها معرفی کنند. بنابریان ما، تلاش می‌کنیم با بررسی خرید بهترین کتاب‌های سایر ناشران، آنها را هم در میان کتابخانه‌های کانون جا دهیم. تا عرضه‌کننده بهترین کتاب‌های منتشره برای کودکان و نوجوانان باشیم و این بهانه‌ای است برای در کنار کتاب و یار مهربان بودن.

مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تاکید کرد: یعنی اتفاق دیگری که کانون عهدار آن شده است، خرید بهترین کتاب‌های منتشره برای کودکان و نوجوانان با هدف قرار دادن آنها در کتابخانه‌های این نهاد فرهنگی است. این هفته کتاب و کتابخوانی نامگذاری شده است و ما باید تلاش کنیم ماه و سال و زندگی‌مان بر مبنای کتاب و کتابخوانی باشد.

علی اکبرزاده تصریح کرد: قطعاً شما، به عنوان افرادی که دوستدار کتاب هستید متوجه شده‌اید که هر زمان خسته می‌شوید به سراغ کتاب می‌روید. هر کس هر طوری می‌تواند از کتاب لذت ببرد. این موجود (کتاب) همه جا به کمک ما می‌آید. چقدر خلاقیت‌ها از طریق همین کتاب‌ها فرصت بروز پیدا کرده‌اند. کودکان کتاب‌ها را به امانت می‌برند و از وجود آنها لذت می‌برند. ما باید این فرهنگ را ترویج دهیم.

مشاور سابق معاون حقوقی و امور مجلس وزارت آموزش و پرورش گفت: حالا که کودکان کتاب‌ها را دوست دارند، باید آنها را با کتاب‌ها تغذیه کرد. کتاب‌ها نیاز به تبلیغ و توصیه ندارند. بچه‌ها همین طور که وارد مراکز کانون می‌شوند، به سرعت جذب آنها می‌شود. چقدر خوب است که در طول تاریخ کانون، این پیوستگی با کتاب حفظ شده و به مراکز و چاپخانه‌های کانون اهمیت داده شده است.

علی‌اکبرزاده تاکید کرد: مربیان کانون، باید آموزش‌های لازم را دیده و افرادی کتابشناس باشند. این طوری است که کانون هنوز زیبا و دلچسب است و هنوز بچه و خانواده‌ها آنها را دوست دارند.

مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در انتهای این سخنان بار دیگر از مصطفی رحماندوست خواست، دبیری جشنواره کتاب کانون را عهده‌دار شود.

در ابتدای این مراسم مصطفی رحماندوست گفت بنا بود این جشنواره در فروردین ماه برگزار شود؛ اما نشد و ما، با چند ماه تاخیر مراسم پایانی کتاب سال را برگزار می‌کنیم.

این نویسنده با اشاره به روند شکل‌گیری دوباره جایزه مرغک کانون تاکید کرد: کتاب سال کانون در سنوات گذشته به صورت هر ساله یا هر دوره‌ای هر دو سال یکبار به قصد شناسایی بهترین کتاب‌ها، برای خرید و عرضه در کتابخانه‌های کانون اتفاق می‌افتاد ولی این جریان فرهنگی بعد از چند سال متوقف شد تا اینکه دوستان به سراغ من آمدند تا اینجا جنازه را بردارم. با تمام گرفتاری‌ها این جشنواره مجدداً سرپا شد و این جای خوشحالی است.

شاعر «صد دانه یاغوت» تصریح کرد: قرار این بود که کتاب‌ها به وسیله کارشناسان انتخاب و ویژه کتابخانه‌های کانون خریداری شوند. تا هم نویسنده خوشحال شود که کتابش به دست مخاطب می‌رسد؛ هم ناشر که کتابش به فروش می‌رود. تعدادی از این کتاب‌ها به کتابخانه‌ها راه پیدا کرده‌اند و مراکز کانون توانسته است به واسطه حضور آنها نفس تازه‌ای بکشد ولی تعدادی هنوز در نوبتند.

وی با تاکید بر اینکه تقویت کتاب‌های کتابخانه‌های کانون موضوع مهم است گفت: این کتابخانه‌ها خیلی مهم هستند ولی هیچ‌کس به امنیت آنها پی نبرده است. در حالی که در ایران هیچ هنرمندی نیست که کارش از کانون پرورش فکری و کتابخانه‌های آن ریشه نگرفته باشد.

شاعر «ترانه‌های نیایش» تصریح کرد: در دور اول جایزه مرغ کانون صرفاً به کتاب‌های فیکشن یا تخیلی اهمیت داده شد اما در دوره‌های بعد، تمامی کتاب‌های کودکان و نوجوانان مورد توجه قرار گرفت. اگرچه میزان جوایز اهدایی از یک سکه، به نیم سکه و بعد ربع تنزل پیدا کرد. واقعا هیچ‌کس نیست که به این مسئولان بگوید چه کار می‌کنید که آبروی خودتان برود. ما که نویسنده‌ایم و کار خود را می‌دانیم. برای من نویسنده چه فرقی می‌کند چرا با آبروی خودتان بازی می‌کنید؟

بنا به گفته دبیر جشنواره مرغک کانون، در این دوره با توجه به جریان بازنویسی بخش‌ آذریزدی هم به جشنواره اضافه شده است.

وی همچنین در مورد روند داوری‌ها افزود: من سر تعظیم در مقابل همه دوستان داوری که عمدتا از مروجان کتاب‌ها بودند و ازمدیران کانون سپاسگزارم که در این انتخاب‌ها هیچ نقش و توصیه‌ای نداشتند. در کنار سختی‌های اجتماعی و اقتصادی برپایی جشنواره مرغک اتفاق خوبی است که در حیطه ادبیات که در حیطه کودکان رخ داده است. خوشحالم که این اتفاق در میان اصحاب صلح و دوستی رقم خورده است و آرزو می‌کنم این جشنواره به دو دلیل انتخاب و خرید بهترین کتاب‌ها توسط مدیران کانون به منظور تجهیز کتابخانه‌ها و فرصتی برای جمع‌شدن اصحاب قلم پیوسته تکرار شود.

اسامی برگزیدگان کتاب سال 1399 به شرح زیر است:
 
ردیف نام کتاب پدیدآورنده تصویرگر ناشر مدیرمسئول نشر بخش
1 یک آدم نقاشی کن
و
سرزمین مرده‌ها و زنده‌ها
قریبا کلهر
طاهره ایبد
میترا عبدالهی

غزاله بیگدلو
کانون پرورش فکری

شهر قلم
روح‌الله کاظمی‌زاده

زینت‌السادات خوش‌نشین
داستان کودک
2 به سیب گفتم سلام خانم ناصر کشاورز تهمینه خواجوی به‌نشر حسین سعیدی شعر کودک
3 بی‌نشان‌های ارس محسن هجری ---- سوره مهر علی‌اکبر شیروانی داستان نوجوان
4 صدای پنجره می‌آید مهدی مرادی ---- گویا احسان میرباقری شعر نوجوان
5 طوطی‌نامه زهرا حیدری ماهرخ مفیدنخعی سوره مهر علی‌اکبر شیروانی آذریزدی
6 ضحاک ماردوش آتوسا صالحی نوشین صفاخو مدرسه حمیدرضا شاه‌آبادی تصویرگری


 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها