او با این اثر که نخستینبار در سال 2013 به چاپ رسید، نور جدیدی بر نقوش کلاسیک میاندازد و نشان میدهد که چگونه الوهیت زنانه نماد انرژیهای کهن الگوی تحول، آغاز و الهام است.
بین سالهای 1972 تا 1986 او بیش از بیست سخنرانی و کارگاه آموزشی در مورد الههها برگزار کرد و به بررسی چهرهها، کارکردها، نمادها و مضامین الهی زنانه پرداخت و آنها را از طریق دگرگونیهایشان در فرهنگها و دورهها دنبال کرد.
ویراستار سافرون که مجموعه دستنوشتههای آرشیوی جوزف کمبل و کتابخانه شخصی او را در اختیار داشت، برای نخستینبار این سخنرانیها را جمعآوری کرد.
در توضیحی آمده که درس گفتارهای الههها که محتوای این کتاب را تشکیل میدهند، برآمده از کار کمبل روی اطلس تاریخی اساطیر جهاناند. کمبل در این کار عظیم چندجلدی که از سال 1974 آغاز شد، به دنبال درهم تنیدن رشتههای گوناگون قومی و فرهنگی اسطوره و سنتهای قدسی در پردهای بود که بازی متقابل ریشههای جهانی و کهن الگویی روان را در تجلیات فرهنگی خاص آن نشان دهد. او در مطالعاتش به کار درخشان و پیشتاز ماریا گیمبوتاس در مورد الهههای بزرگ دوران نوسنگی اروپای کهن رسید.
این کتاب بعد از ارائه مقدمهای با عنوان «دربارهی الهه بزرگ»، در هشت فصل به نامهای «اسطوره و الوهیت زنانه»، «الهه- مادر آفریننده: دوران نوسنگی و اوایل عصر مفرغ»، «هجوم هندو- اروپاییها»، «الهههای مصری و سومری»، «الههها و خدایان یونانی»، «ایلیاد و ادیسه»، «رازهای تحول» و «دلدادگی» نگاشته شده است.
هر فصل از کتاب شامل بخشهایی است که «الهه در فرهنگهای پارینهسنگی»، «الهه به مثابهی طبیعت»، «از سنگ به مس: آناتولی و اروپای کهن»، «از مس به مفرغ: کِرت»، «نیزهها و زبانها»، «شماری از الههها»، «آرتمیس»، «الهه در گذشته و آینده»، «کیشهای اسرارآمیز»، «زنانگی در رمانس اروپایی»، «مریم پاکیزه»، «دربار عشق»، «رنسانس الهه» و «پرش» از آن جمله به شمار میآیند.
عباس مخبر در باره این کتاب نوشته است: «در تدوین این اثر از روال روایی تاریخی، بدان گونه که در درسگفتارها بازتاب یافته، تبعیت کردهام. کتاب مزین به عکسهایی است که کمبل از آنها استفاده کرده و بسیاری از آنها را میتوان در سایر آثار منتشرشده او نیز دید، و نشان میدهد که چگونه تصاویر و اساطیر الههها با کل پیکرهی کار کمبل عجین میشوند. روشی که در تدوین به کار گرفتهام تکیه بر آثار پژوهشگرانی است که کارشان مورد استفاده کمبل بوده است.»
جیمز هیلمن در ستایش جوزف کمبل گفته است: در قرن ما هیچکس، نه فروید، نه توماس مان یا لوی استروس، به اندازه کمبل مفهوم اسطورهای جهان و چهرههای جاویدان آن را وارد آگاهی روزمره نکرده است.
فلسفه کمبل این است: «به دنبال سعادت خود برو» و این جمله بارها و بارها در آثار هنری بسیاری تکرار شده است.»
کتاب «الههها؛ اسرار الوهیت زنانه» نوشته جوزف کمبل، در 362 صفحه، به قیمت 115هزار تومان، در قطع رقعی، جلد شومیز، با ترجمهای از عباس مخبر و از سوی نشر مرکز روانه کتابفروشیها شد.
نظر شما