نغمه مستشار نظامی به ایبنا گفت:
راه تا قله شعر فاطمی طویل و چشمانداز روشن است/ شعری از حضرت زهرا (س)
نغمه مستشارنظامی، شاعر آیینی و دبیر شورای ادبی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، تاکید دارد که خوشبختانه شاعران معاصر بهویژه بانوان در رشد و پرورش اشعار فاطمی گامهای بلندی برداشتهاند و چشمانداز روشنی متصور است، در عین حال باید گامهای بیشتری را تا رسیدن به قله برداریم.
وی افزود: باید عشق و استدلال در کنار یکدیگر راهگشای شاعران فاطمی باشد و در این مسیر خوشبختانه منابع موثق کافی برای آشنایی با شخصیت واقعی حضرت فاطمه (س) موجود است.
این شاعر آیینی همچنین با بیان اینکه انقلاب اسلامی در رشد و شکوفایی شعر فاطمی تاثیر بهسزایی داشته، عنوان کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی امام خمینی (ره) به عنوان رهبر جمهوری اسلامی با گفتارها و رفتارهای سازنده خود تلاش کردند حضرت فاطمه (س) را به عنوان بهترین الگو به بانوان معرفی کنند که این اقدام ایشان در توجه هرچه بیشتر به شناسایی ابعاد مختلف بانوی دو عالم و در نتیجه الهامگیری شاعران در سرودن اشعار فاخر تاثیرگذار بوده است. همچنین مقام معظم رهبری همواره با برگزاری مراسم شعرخوانی در سالروز ولادت فاطمه زهرا (س) در ادامه این مسیر راهگشا هستند و تاکید دارند که باید بزرگداشت فاطمیه همسطح عاشورا و محرم مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: شخصیت والای حضرت فاطمه (س) در خطبههای ایشان، دفاع دایمی از ولایت، تربیت صحیح فرزندان و مواردی این چنینی منعکس است و میتواند الهامبخش شاعران باشد. در سالهای اخیر به رشد اشعار فاطمی از لحاظ کمی و کیفی دست یافتهایم و چشمانداز روشنی را در پیش رو داریم. در عین حال باید توجه کرد که راه تا قله طویل است و باید در این حوزه بهویژه بیشتر کار شود.
مستشار نظامی در توضیح راههای رسیدن به قله شعر فاطمی گفت: برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید سایر رسانهها نیز به یاری شعر بشتابند و با خلق آثار هنری از جمله سرود و موسیقی به غنای اشعار فاطمی کمک کنند.
دبیر شورای ادبی نهاد کتابخانههای عمومی کشور همچنین با اشاره به اینکه حضرت فاطمه (س) خود اهل شعر و ادب بودند، افزود: اشعار منسوب به فاطمه زهرا (س) به صورت پراکنده در کتابهایی همچون بحارالانوار علامه مجلسی، الغدیر علامه امینی، احتجاج طبرسی، تذکرهالنسا ابن ابیطیفور، امالی شیخ مفید، امالی شیخ صدوق و دهها منبع دیگر ذکر شده است. در برخی از تازهترین پژوهشها تعدادی از محققان این اشعار را از لابهلای کتابهای متعدد استخراج و آنها را در یک مجموعه جمعآوری کردهاند که از جمله آنها میتوان به سلمان الجبوری و محمد دشتی کرد.
وی ادامه داد: نباید فراموش کرد که حضرت فاطمه زهرا (س) در طول تاریخ ادبیات عرب هیچگاه به عنوان یک شاعر مطرح نیست؛ زیرا درصدد سرودن شعر نبوده و رسالت آن بزرگ بانوی دو جهان چیز دیگری بوده است ولی از آن جایی که در دوران سوم زندگانی آن حضرت پس از رحلت پیامبر (ص) مصیبتهای متعدد و طاقتفرسایی، یکی پس از دیگری روح بلند فاطمه زهرا (س) را به شدت آزار میداد، سبب شد که فاطمه زهرا (س) احساسات خود را جریحهدار دیده و درد دلها و غمهای خود را در قالب اشعار بیان کند و به همین جهت، بیشترین اشعار منسوب در سوگ پدر و شکوه و شکایت از ستمهایی است که به ایشان شده است.
این شاعر در توضیح اشعار حضرت زهرا (س) اظهار کرد: بیشتر اشعار حضرت زهرا (س) مربوط به بعد از وفات پیامبر اعظم (ص) است و از معدود اشعاری که ایشان قبل از وفات پیامبر سرودهاند یکی شعری است که در شب ازدواج خویش و در لحظههای آغازین زندگی مشترک با همسرش علی (ع) سرودهاند که در این شعر حضرت زهرا (س) شوهر خود را این گونه میستایند:
«اضحی الفخار لنا و عز شامخ
و لقد سمونا فی بنی عدنان
نلت العلا و علوت فی کل الوری
و تقاصرت عن مجدک الثقلان
اعنی علیا خیر من وطا الثری
ذاالمجد و الافضال و الاحسان
فله المکارم و المعالی و الحیا
ما ناحت الاطباء فی الاغصان»
معنی آن این است:
افتخار نصیب ما شد و عزتی بلند مرتبه به ما دست داد و بنی عدنان به بلند مرتبتی رسید
تو به بزرگی رسیدی و از همه آفریدهها والاتر شدی و جن و انس از عظمت تو عقب افتادند
-منظورم- علی- است، یعنی بهترین کسی که گام بر خاک نهاده است آن کس که دارای مجد و عظمت و احسان و نیکی است.
والایی اخلاقی و بزرگیها و بخشش از آن اوست تا آنگاه که مرغان بر شاخهها به ترنم مشغولند.»
نظر شما