شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۴
نگاه علمی به اسناد تاریخی برای تنظیم کتاب/ بهره‌گیری از 70 هزار برگ اسناد دوران صفویه

نشست معرفی و نقد کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» با نگاهی به 70هزار برگ از اسناد دوران صفویه، از مجموعه نشست‌های تخصصی پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، همزمان با هفته پژوهش به صورت مجازی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامرضا عزیزی رییس پژوهشکده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این نشست مجازی با اشاره به انتشار کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» گفت: این کتاب برای بهره‌مندی متخصصان و محققان نوشته شده است که همخوانی و همگامی تصاویر در متن جنبه آموزشی به آن داده است. برهمین اساس می‌توان از این امکان استفاده کرد و وارد حوزه‌ آموزشی شد.

الهه محبوب فریمانی مولف کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» به زمینه های آموزشی در این کتاب دست یافته است.

در ادامه این نشست مجازی، فریمانی پژوهشگر و نویسنده این کتاب گفت: بخشی از تاریخ اقتصادی ایران ناشناخته مانده است، بر همین اساس دفاتر و اسناد مالی در تمام دوره ها از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و اسناد متعلق به این بخش نیز جای کار دارد.

ابوالفضل حسن آبادی رئیس اداره اسناد سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با اشاره به نقاط قوت کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» گفت: یکی از نقاط قوت کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» سابقه و تبحر نویسنده است، نویسنده این اثر با سابقه فعالیت، 20 ساله در این حوزه، با محتوای اسناد به خوبی آشنا است.

وی ادامه داد: نگاه علمی به اسناد برای تنظیم این اثر مهم است. زیرا نویسنده اثر، اشراف کاملی به این پژوهش و منابع خطی دارد و پیشینه خوبی را در این کتاب نوشته است. به اعتقادمن  برای پیشبرد چنین پژوهشی علاوه بر تجربه باید حداقل سه تا چهارسال زمان صرف کرد و کار مداوم انجام داد.

رئیس اداره اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: عنوان کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» بسیار تخصصی است و به اعتقاد من لازم بود تا عنوان این اثر برای مخاطب عام قابل فهم‌تر باشد، البته محتوای کتاب نیز برای عموم، محتوای سختی است و افراد آنگونه که باید با محتوا ارتباط برقرار نمی کنند، زیر افراد با اسناد به کار رفته در این کتاب آشنایی چندانی ندارند و نمی توانند آنطور که باید فهم بیشتری نسبت به محتوای مطالب پیدا کنند.

حسن‌آبادی تصریح کرد: دامنه موضوعی اسناد به کار رفته در این کتاب متنوع است و 70 هزار برگ از اسناد دوران صفویه در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته و این اسناد سالیانه به صورت مجزا و تفکیک شده آورده شده است.

امین محمدی کارشناس اسناد پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: فرآیند بازخوانی و چاپ اسناد مالی بسیار مهم است. تعداد اسناد بر جای مانده از دوره صفویه اندک است اما تعداد اسناد مالی مانند دفاتر مالی و دفاتر توجیهات در کتابخانه آستان قدس رضوی قابل ملاحظه است و بهره مندی از آنها توسط پژوهشگران می‌تواند تاریخ صفویه را متحول کند. ضمن اینکه ارائه اسناد مالی برای پژوهش‌های تاریخ اقتصادی بسیار مهم است و باید ادامه پیدا کند.

وی گفت: سیاق و اسناد دوره صفویه بسیار دشوارتر از اسناد دوره قاجار است و انجام فعالیت های تحقیقی و پژوهشی با استفاده از این اسناد مستلزم تبحر خاصی است که نویسنده کتاب «بررسی ساختار ظاهری و محتوایی دفاتر توجیهات در عصر صفوی» از دانش و آگاهی لازم برخوردار است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها