کتاب «مردانگی ایرانی» در اواخر قاجار و اوایل پهلوی منتشر شد/ نگاهی به تصاویری از مرد دیروز و مرد متجدد
کتاب «مردانگی ایرانی در اواخر قاجار و اوایل پهلوی» آرمانها و تصاویری را دنبال میکند که مردانگی مسلط جدید را شکل داد و نمودها و رفتارها و تجارب مردان ایرانی که تجسم این نوع از مردانگی بودند و به آن میپرداختند و تقلیدش میکردند یا اصلا آن را نمیپذیرفتند.
فهرست عناوین فصلهای کتاب شامل هفت فصل با این عناوین است: «آرمانها و رویههای مردانگی در جامعه قاجاری: جوانمرد، لوطی و پهلوان»، «دانش و دانشآموز غربی و ظهور مردانگی ایرانی جدید در اواخر قرن نوزدهم»، «جنسیتبخشی به ملت: مردان مرد سالار و زنان در خطر گفتمان انقلاب مشروطه»، «فرنگی مابها و فکلیها؛ انواع مردانگی و غربیسازی از انقلاب مشروطه تا رضاشاه»، «اصلاحات ازدواج در ایران بین دو جنگ: قاعدهمند ساختن تمایلات جنسی مردان به منظور حفظ سلطه آنها»، «اصلاح پوشش مردانه در دوره رضاشاه» و «روح قوی، بازوی قوی، قلب قوی»: ورزش، پشاهنگی و سربازی در دروه رضاشاه».
این کتاب با موضوع ظهور و توسعه الگوی جدیدی از مردانگی سر و کار دارد که در اواخر قرن نوزدهم در ایران تطور پیدا کرد و متعاقبا در دوره رضاشاه پهلوی، تفوق و استیلا یافت. این کتاب آرمانها و تصاویری را دنبال میکند که مردانگی مسلط جدید را شکل داد و نمودها و رفتارها و تجارب مردان ایرانی که تجسم این نوع از مردانگی بودند و به آن میپرداختند و تقلیدش میکردند یا اصلا آن را نمیپذیرفتند. در ایرن اواخر قرن نوزدهم «مرد واقعی» به حساب آمدن معنای کاملا متفاوتی داشت تا ایران میانه قرن بیستم. در دوره رضاشاه مردان به شیوههای جدید زندگی میکردند لباس میپوشیدند و رفتار میکردند.
همچنین عقاید و باورهای جدیدی درباره علم، آموزش، میهنپرستی، عشق و ازدواج و تمایلات جنسی و بدن خود داشتند. این تغییرات تصاددفی نبود، همان طور که مردانگی ناشی از طبیعت نیست بلکه متاثر از تاریخ است، این موارد هم مشروط به عملکرد نیروهای اجتماعی – فرهنگی و سیاسی به خصوصی بود به شیوهای فرهنگی تولید میشد و افراد و گروهها آن را فعالانه و از طریق القا و اجبار ترویج میکردند. این کتاب نگاهی دارد به مردانی که حامی این مردانگی جدید بودند و آن را تجسم میبخشیدند و نیز به این که چگونه مجموعهای از تصاویر، عقاید و رویهها در خدمت علایق اعتقادی و مادی قرار گرفت. همچنین نظری میافکند به مردانی که مشمول زندگی جدید نمیشدند و این که مردانگی متفاوت ایشان چگونه تصویر و تصور میشد.
مطالعه شکلگیری تغییرات مردانگی سلطهگر در ایران به خودی خود مهم است؛ البته کتاب حاضر مطالبی بیش از این ارائه میدهد. جستوجوی آرمانهای مردانه متغیر و نمودها، رفتارها و هنجارهایش به ما امکان میدهد برخی از مهمترین و پژوهیدهترین فرایندها را در تاریخ ایران نوین، از منظر جنسی جدیدی بیازماییم: منظری که زنان در مرکز توجهش نیستند. ایران در طول دورههای که در اینجا بررسی میشود، ظهور میهنپرستی، پدیده آمدن طبقه ممتاز جدید شهری و پیدایش و توسعه شیوههای جدید آموزش را تجربه میکند.
کتاب «مردانگی ایرانی» در اواخر قاجار و اوایل دوره پهلوی اثر سیوان بالسلو با ترجمه لعیا عالینیا در 400 صفحه به بهای 108 هزار تومان از سوی نشر همان روانه بازار نشر شد.
نظر شما