جمعه ۲۲ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۸:۲۲
بررسی راهپیمایی به عنوان یک پدیده اجتماعی

این کتاب به دلیل اینکه برای اولین بار به مسئله راهپیمایی به عنوان یک پدیده اجتماعی توجه می‌کند و سعی دارد آن را از ابعاد مختلف بررسی کند زمینه بسیار مناسبی برای پایان نامه‌ها و مطالعات بعدی در این زمینه خواهد بود.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) مرسده محمدی: هر سال روزهای پیروزی انقلاب که فرا می‌رسد چیزی که برای ما نسل بعد از انقلاب که در آن روزها نبوده‌ایم شیرین است دیدن فیلم‌ها و سرودهایی است که از تلویزیون پخش می‌شود. سرودهایی با ریتم تند و حماسی و مردمی‌ هم دل و هم سو که جمعیت شان انگار هیچوقت تمام نمی‌شود.
وقتی نباشی و چیزی را برایت تعریف کنند یک جور دیگری است، وقتی فیلم‌هایش را می‌بینی کمی‌ از آنچه برایت تعریف کرده اند ملموس تر می‌شود اما نهایتا تجارب شخصی و اجتماعی از یک واقعه بزرگ مانند انقلاب چیز دیگری است.

گاهی آرزو می‌کنم در آن روزها بودم و همراه مردم به کوچه و خیابان می‌آمدم و آن شور و هیجان را از نزدیک لمس می‌کردم، فیلم‌های زیادی دیده ام و خاطرات زیادی شنیده ام اما اینکه چه می‌شود یک ملت، هم صدا و همدل می‌شوند، به خیابان می‌ریزند، تظاهرات می‌کنند و جلوی گلوله می‌ایستند با هیچ فیلم و خاطره ای قابل توضیح نیست. شاید بتوان به لحاظ جامعه شناسی یا مردم شناسی تظاهرات 22 بهمن را بررسی کرد و علت‌ها و چگونگی شکل گیری یک چنین تظاهرات بزرگی را بررسی کرد.

بی شک 22 بهمن فقط یک روز تعطیل در دل یک ماه سرد زمستانی نبوده و نیست. یک آیین است یک مراسم که چند دهه ایست برای ما ایرانی‌ها یک روز ویژه شده، روز پیروزی مردم بر یک حکومت. در این حوزه اگر به دنبال کتابی باشیم کتاب «جامعه شناسی راهپیمایی 22 بهمن» نوشته علی جعفری یکی از کاملترین منابع بررسی این روز و راهپیمایی‌های آن است.

راهپیمایی 22 بهمن یک آیین ویژه و اصالتا ایرانی است به نوعی که راهپیمایی‌هایی که در ایران وجود دارد در هیچ جای دنیا نه وجود داشته نه وجود دارد. این کتاب در حوزه جامعه شناسی مردم شناسی راهپیمایی است.

تلقی راهپیمایی به عنوان یک نماد اساساً اشتباه است. چراکه راهپیمایی نماد نیست بلکه نهاد است و اتفاقاً مهم ترین و اساسی ترین نهاد انقلاب اسلامی‌همین راهپیمایی 22 بهمن است. راهپیمایی هم عامل اجتماعی ایجاد انقلاب است و هم عامل اجتماعی بقای انقلاب.

این کتاب در حقیقت یک کتاب نظری است که برای علاقه مندان به مطالعه حوزه‌های اجتماعی و علوم انسانی و هم برای کسانی که در حوزه برگزاری و مدیریت مناسک مذهبی یا انقلابی و شهری دخالت دارند کاربرد دارد.

علی جعفری این کتاب را در 373 صفحه نوشته و حسین کچویان مستندات این کتاب را ارائه کرده و ناشر این کتاب انتشارات سوره مهر است. این کتاب به دلیل اینکه برای اولین بار به مسئله راهپیمایی به عنوان یک پدیده اجتماعی توجه می‌کند و سعی دارد آن را از ابعاد مختلف بررسی کند زمینه بسیار مناسبی برای پایان نامه‌ها و مطالعات بعدی در این زمینه خواهد بود. ازاین رو به نظر می‌رسد این کتاب برای دانشجویان کارشناسی ارشد و کسانی که به تحقیق و مطالعه در حوزه‌های اجتماعی مشغول هستند بسیار کاربردی خواهد بود.

راهپیمایی صورت اجتماعی و عینی انقلاب اسلامی‌ایران است، این پدیده منحصر به فرد انسانی که متمایز کننده ابعاد انسانی و مردمی‌انقلاب اسلامی‌ایران با سایر انقلابها و تحرکات سیاسی اجتماعی جهان است تقریبا هیچ مشابهی در جهان ندارد.

در واقع راهپیمایی صورت مبارزاتی مردم ایران برای براندازی رژیم شاهنشاهی بود که تحلیل آن حتی در سطح نشانه شناختی می‌تواند به شناخت ماهیت متفاوت انقلاب ایران از سایر مبارزات براندازانه جهان در سده اخیر کمک شایانی کند.

راهپیمایی به آن جهت که مردمی‌را هم دل و یک صدا در جمعیتی بسیار نشان می‌دهد یک تجمع انسانی جالب برای مطالعه است. راهپیمایی در عین حال از عوامل اصلی بقا رو به رشد انقلاب اسلامی‌ایران نیز هست. در ایران علاوه بر راهپیمایی 22 بهمن، راهپیمایی روز قدس و روز وفات امام (ره) و ... راهپیمایی‌هایی انجام می‌شود که هم سویی مردم با حکومت را نشان می‌دهد و برای همین است که یکی از عوامل بقای حکومت اسلامی‌ایران راهپیمایی است. این کتاب با بررسی این حرکت اجتماعی منبع مطالعاتی خوبی برای جامعه شناسان و مردم شناسان و دانشجویان این رشته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها