آیین نکوداشت حکیم نظامی در تالار وحدت برگزار شد
حکیم نظامی شاعری وحدت بخش میان همه اقوام فارسی زبان است
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: حکیم نظامی از مفاخر همیشگی ایرانیان و یکی از مولفههای وحدت جوامع فارسیزبان و جغرافیای ایران است. این شاعر پرآوازه ایران یکی از محورهای وحدتآفرین برای همه کسانی است که به تعالی فکر و اندیشه نگاه میکنند.
محمود شالویی دستیار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس ستاد بزرگداشت در سخنانی ضمن سپاسگزاری از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای صدور دستور تشکیل ستاد گرامیداشت حکیم نظامی به حضور همه دستگاههای زیر مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای بیرونی در این ستاد اشاره کرد و گفت: مراسم گرامیداشت از 15 اسفند با شروعی نیکو در جوار حرم امام هشتم (ع) در موزه آستان قدس رضوی آغاز شد و پس از همه شهرها یکی پس از دیگری برنامهای داشتند یا خواهند داشت.
وی افزود: اگرچه فردا سالروز نظامی است ولی از 15 اسفند و حتی قبل از آن برخی شهرها میزبان برنامهها بودهاند و همایشهای مختلفی از سوی انجمن مفاخر و نیز در فضاهای فرهنگی و مجازی برگزار شده و با اقدامات موثر شاهد یکی برنامه پرشکوه بودهایم.
شالویی افزود: تمام نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای مختلف پرچم نظامی را کنار پرچم جمهوری اسلامی برافراشتهاند و اعلام کردهاند که این حکیم و شاعر برجسته این حق را دارد که به بهترین نحو معرفی شود.
وی همچنین اشاره کرد که دستگاههای متعدد ازجمله فرهنگستان هنر، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، میراث فرهنگی، آموزش و پرورش، دانشگاهها و وزارت امورخارجه و... دست در دست هم احساس مسئولیت کردند و در برپایی این مراسم مشارکت داشتند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین بزرگداشت حکیم نظامی
حکیم نظامی برای همگرایی است نه واگرایی/ نظامی یکی از مفاخر همیشگی همه ایرانیان است
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تبریک ایام و اعیاد شعبانیه، بهویژه عید بزرگ ولادت حضرت بقیهالله (عج) و خوشآمدگویی خدمت میهمانان داخلی و خارجی، عنوان کرد: بهانه این نشست، حکیم بزرگ ایرانی حکیم نظامی عزیز است. مفاخر بزرگ ایرانی هرکدام سرمایههای بزرگ برای حوزه هویتی ما در عصر حاضر هستند و ما چه خوشبختیم که اندیشمندان بزرگ و حکمای اندیشمند در سراسر تاریخ پرشکوه ایران زمین، فراوان و در دسترس ما هستند.
اسماعیلی ضمن تاکید بر اینکه حکیم نظامی بزرگ یکی از مفاخر همیشگی همه ایرانیان است، اضافه کرد: ایران در حوزه تمدنی و جغرافیای فرهنگی با مرزها و خطکشیهای سیاسی از هم جدا نمیشود، ما به حکیم نظامی به عنوان یکی از مولفههای وحدت جوامع فارسی زبان و جغرافیای ایران نگاه میکنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن بیان اینکه حکیم نظامی برای همگرایی است نه واگرایی؛ اضافه کرد: این نشست و حضور همه عزیزان حتی با زبانهای مختلف، نشان میدهد که حکیم نظامی یکی از محورهای وحدتآفرین برای همه کسانی است که به تعالی فکر و اندیشه نگاه میکنند.
اسماعیلی همچنین عنوان کرد: از ابتدای شکلگیری دولت مردمی یکی از برنامههای اصلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه و احیای مفاخر بزرگ این سرزمین بود. امروز همه با هم جمع شده، دستگاههای مختلف و نهادهای گوناگون کنار هم نشسته و هول معرفی یک شخصیت بزرگ به نام حکیم نظامی با هم همفکری، هماندیشی و همکاری کردهاند.
وی افزود: این نشست که سرآغاز یک هفته نشستها و همایشهای مختلف است، نشانگر قدرتآفرینی حکمای ایران زمین است. بنای ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کنار همه نهادها و دستگاههای دیگر این است که حکمای بزرگ اندیشمندان ایرانزمین را هرازچندگاهی در چنین نشستها و همایشهایی ارج بنهیم و به جهانیان معرفی کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تاکید بر اینکه حکیم نظامی برای همگرایی است نه واگرایی،؛ گفت: حکیم نظامی از مفاخر همیشگی ایرانیان و یکی از مولفههای وحدت جوامع فارسیزبان و جغرافیای ایران است.
پیام رئیس جمهور ایران به بزرگداشت حکیم نظامی
نظامی نسخهای برای انسان امروز تجویز میکند/ زبان و خط فارسی هویت ملی ایرانیان است
در این مراسم محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیام آیتالله رییسی، رئیس جمهور ایران به بزرگداشت حکیم نظامی را قرائت کرد.
همه عالم تن است و ایران دل
نیست گوینده زین قیاس خجل
ادبیات در تعالی جوامع بشری نقشی پیشرو داشته است. معماری واژگان و جملات برپایهی نظم و نثر براساس روح فرهنگِ حاکم بر جامعهی ایرانی که از سرچشمهی فضایل انسانی و معارف توحیدی سیراب است، بزرگترین خدمت شعرای متعهد تاریخ ایران بوده است.
برجسته سازی صفات اخلاقی و دمیدن روح پایداری و مقاومت در عرصههای مختلف زندگی بر پایهی کرامتهای انسانی و اخلاقی، از ویژگیهای بارز شاعران نامی فارسزبان است.
زبان فارسی و اندیشه ایرانی ـ اسلامی، جوهره و عصارهی ایرانِ بزرگی است که جانِ آن با یکتایی و دانایی سرشته شده است. زبانی سرشار از تخیّل و اندیشه که نه تنها بر گذشتهی ایران پرتوافکنی میکند که بر امروز و فردای ما نیز نور میتاباند و رازگشایی میکند.
زبان و خط فارسی در کنار دین اسلامی، تاریخ و جغرافیا؛ یکی از ارکان اساسی هویت ملی ایرانیان و بخشی از فرهنگ و تمدن جهان اسلام است که نقشی تمدنساز بویژه در خلق گسترهی ایران فرهنگی ایفا کرده و جایگاه خود را از مجموعهای از نشانگان و واژگان فراتر برده است. در این بین بیگمان شعر، یکی از عناصر تداومبخش حیات زبان فارسی در جامعه ایران است که پیوند آن با هویت دینی ما، ناگسستنی است؛ همچنان که نخستین بار کلام وحی به زبان فارسی ترجمه شد. امتزاج و اختلاط زبان دین با زبان شعر در جامعه ایرانی، سابقه و تبار تاریخی بسیار طولانی دارد و همواره پیوستگی خود را حفظ نموده است.
حکیم نظامی یکی از استوانههای استوار فرهنگ و ادب فارسی و از قلههای رفیع اندیشه و هنر اسلامی است که آثارش سرشار از اشاره به تاریخ، اساطیر و روایات کهن است. توجه به آموزههای وحیانی در تمام آثارش به ویژه دیباچههای «پنج گنج»، حکایت از اعتقاد راسخ او به تعالیم اخلاقی و عرفانیِ قرآن و دلبستگی او به پیامبر اعظم (ص) دارد. او شاعری ایراندوست است که شعرش به زبان افسانه و روایتهای دلانگیز، حقایق بزرگ و اندرزهای سترگ را به مخاطبان خود میدهد.
سخنوری که دعوت به یگانگی میکند و ما را از دلبستگیهای دروغین میرهاند و به فضای معرفتی رهنمون میسازد. از این منظر، شعر نظامی کانون تولید فضیلت، معنویت و عدالت است و آموزههای آن، اکسیر جانبخشی است که همچنان برای انسان امروز تازگی دارد. نام حیاتبخش حکیم نظامی زمینه و بهانهای است برای چیرگی بر گسستها و شکافهای تاریخی، نظامی نسخهای برای انسان امروز تجویز میکند که سرانجامِ آن، گام نهادن در طریق صواب و درستی است.
نظامی به زبان مادری چندین ملت و قوم ایران و برخی کشورهای همسایه میسراید و مجرای ارتباط فارسیزبانان در ورای مرزها، که نفرت پراکنیها و جداییافکنیها تأثیری بر آن نداشته و نخواهد داشت.
همانقدر که کوششهای نظامیشناسان و نظامیپژوهانِ گرانقدر در جای جای ایرانِ عزیز ستودنی است؛ تلاشهای دوستداران نظامی در دیگر کشورها در گسترش زبان فاخر فارسی و بزرگداشت چهرههایی چون نظامی و نیز بزرگانی چون رودکی، فردوسی، ناصرخسرو و خاقانی شایسته تقدیر است. جمهوری اسلامی ایران از طریق فرهنگستان، دانشگاهها، نمایندگیهای فرهنگی خارج از کشور و مجامع علمی و فرهنگی از هیچ همکاری و کوششی در گسترش و پاسداشت این زبان و بزرگداشت بزرگان و فرهیختگان ادب فارسی فروگذار نخواهد کرد.
امیدوارم با همت و پشتکار همه نهادهای علمی، فرهنگی و پژوهشی و با عزم راسخ دولت مردمی که در تلاش است تا مقام ارجمند فرزانگان دینمدار و پاکنهاد این مرز و بوم را ارج گذارد و نسبت به معرفی آنها به طبقات مختلف جامعه خاصه جوانان همت گمارد، زمینهها و فرصتهای تازهای پدید آید تا اندیشههای عمیق عرفانی و عواطف ژرف انسانیِ مشاهیر ادب و عرفا، به زبانی روزآمد و جهانی ارائه گردد و نسل جوان نیز با احساس تعلق بیشتری به این منابع و ذخائر ارزنده بتواند قدرت نوآوری و رویارویی خود را با تحولات جهانی شتاب بیشتری ببخشد.
فرا رسیدن سالروز بزرگداشت حکیم نظامی فرصت مغتنمی است که از دانش و نگرش این شاعر بزرگ که نیاز جهان امروز است و شرایط اخیر حاکم بر جهان اهمیت آن را دو چندان ساخته، بهره جسته و قدر او را بیشتر بدانیم. از درگاه خداوند منّان رسیدن به روزهای روشن و فرداهایی بهتر را برای ایران و ایرانیان آرزومندم و توفیق و بهروزی همگان را مسألت دارم.
سید ابراهیم رییسی
رئیس جمهوری اسلامی ایران
بخش دیگر این آئین اجرای سازهای کوبهای توسط احسان تارخ به همراه خواندن متنی از منظومه خسرو و شیرین توسط سوگل مشایخی بود و در ادامه امیر ابوالحسنی، دبیر ستاد بزرگداشت به ارایه گزارشی درباره مهمترین اقدامات انجام شده در هفته بزرگداشت نظامی پرداخت. همچنین در این مراسم حسن بلخاری مدیر انجمن آثار و مماخر فرهنگی نیز در سخنانی به حکیم نظامی پرداخت.
یکی از قسمتهای جذاب این آئین رونمایی مجسمه حکیم نظامی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و نادر قشقایی طراح و سازنده این مجسمه بود. از دیگر بخشهای این آئین میتوان به پردهخوانی مرشد؛ محسن میرزاعلی و اجرای کنسرت بزمآرایی خسرو در شکارگاه از ساختههای استاد فخرالدینی با اجرای کنسرت سازهای ملی به سرپرستی علیاکبر قربانی اشاره کرد. همچنین در این مراسم از آلبوم راز لیلی براساس لیلی و مجنون حکیم نظامی محصول بنیاد رودکی رونمایی شد.
نظر شما