کتاب «وعده»، نوشته دیمون گالگوت و برگزیده جایزه ادبی منبوکر، اخیرا با ترجمه ریحانه عسکری از سوی نشر گویا عرضه شده است.
دیمون گالگوت (متولد ۱۹۶۳) نویسنده، رماننویس و نمایشنامهنویس اهل آفریقای جنوبی، سومین نویسنده آفریقاییتباری است که موفق به دریافت جایزه بوکر میشود.
پیش از او نادین گوردیمر در ۱۹۷۴ و جی او کوتسی دوبار در سالهای ۱۹۸۳ و ۱۹۹۹ برندۀ بوکر شده بودند. دیمون گالگوت پیشتر دوبارِ دیگر با «پزشک خوب» در ۲۰۰۳ و «در یک اتاق عجیب» در ۲۰۱۰ نامزد دریافت بوکر شده بود و سرانجام امسال (2021) در سومین نامزدی با نهمین رمان خود «وعده»، جایزه 69 هزار دلاری موسوم به اسکار دنیای ادبیات را به خود اختصاص داد. منتقدان قلم توانای دیمون گالگوت را با نویسندگانی مانند ویلیام فاکنر و ویرجینا وولف مقایسه کردهاند.
«وعده» روایتی از یک خانواده سفیدپوست آفریقایی در اواخر آپارتاید است که 40 سال گذشته و گذار از دوران نژادپرستی در آفریقای جنوبی را به تصویر میکشد و از نظر منتقدان این رمان مهمترین اثر دیمون گالگوت محسوب میشود، چراکه اثری بسیار زنده و تأثیرگذار است که دیدگاهی نو در خواننده ایجاد میکند.
گالگوت دراینباره میگوید: «همیشه این موضوع برای من هیجانانگیز بود که به نوشتن دربارۀ آدابورسوم محلی بپردازم تا آن را به دیگران معرفی کنم. یکی از ویژگیهای این اثر این است که به نحوی قوانین روایت در داستان را نادیده گرفتهام و لحن آن را بهصورت تصادفی از میان هزاران کلمهای که نوشتم به دست آوردم؛ طوری که گویی یک فیلم سینمایی را به نوشتههای مکتوب تبدیل کردهام.»
در سال 2021 برای دومین سال پیاپی مهمانی رسمی اعلام نام برنده بوکر به دلیل همهگیری کرونا برگزار نشد و مراسم ۴۵ دقیقهای آن زنده و مستقیم از رادیو و تلویزیون روی آنتن رفت که در آن گالگوت بهعنوان برندۀ نهایی گوی سبقت را از سایر رقبای خود ربود. اما نکتۀ جالب اینجاست که شاید بتوان گفت هیچکس بیشتر از گالگوت از این انتخاب شگفتزده نشد، چون خودش در واکنش به این خبر گفت: «دوست دارم از توجه مردم دور باشم و زندگی آرامی را تجربه کنم. برنده شدنم در جایزهای مثل بوکر، مانند یک شوخی بود.»
در بخشی از این کتاب میخوانید:
«چقدر سخت است از چیزی که روزی هر چند برای مدت کوتاهی دوستش داشتی یا فکر میکردی دوستش داری یا دوست داشتی فکر کنی دوستش داری، روبرگردانی، چون در هر صورت تا آخر عمر با غل و زنجیر اسیرش میشوی.»
کتاب «وعده»، نوشته دیمون گالگوت با ترجمه ریحانه عسکری در 361 صفحه، شمارگان 500 نسخه و بهبهای 98 هزار تومان از سوی انتشارات گویا منتشر شده است.
نظر شما