دوشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۸
استفاده از ظرفیت‌ هنرهای تجسمی در نمایشگاه کتاب/ نشست‌هایی که مبتنی بر نتیجه و عمل است

کاظم طلایی می‌گوید: سعی کردیم از نشست‌های تخصصی غیر کاربردی که جنبه ارائه ترازنامه کاری دارد؛ فاصله بگیریم. این نشست‌ها مبتنی بر نتیجه و عمل است و نمایشگاه کتاب بستری را برای تبادل تجربه اهل هنر فراهم کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، هم‌زمان با آغاز سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نشست‌های تخصصی طراحی گرافیک و تصویرسازی کتاب با  عنوان «کتاب‌آرا»، در محل نمایشگاه در حال برگزاری است. این غرفه در تمام روزهای برگزاری نمایشگاه، مهمان اساتید و هنرمندان فعال حوزه کتاب، علاقمندان و هنرجویان این عرصه است. کارگاه‌ها و نشست‌هایی حول محور طراحی گرافیک و تصویرسازی کتاب، اعم از طراحی جلد، صفحه‌آرایی، طراحی هویت کتاب و… در آن برگزار می‌شود. به این بهانه، گفت‌وگوی ایبنا با کاظم طلایی را می‌خوانید.

دبیر نشست‌های تخصصی کتاب آرا در مورد اجرای این طرح به ایبنا گفت: برای اولین بار طرح ورکشاپ‌ و نشست‌ها دو غرفه کتاب آرا به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختیار ما قرار گرفت. یکی از غرفه‌ها به هنر تصویرگری و دیگری به هنر گرافیک و کتاب‌آرایی تعلق دارد. از روز ابتدایی برگزاری نمایشگاه نشست‌ها و ورکشاپ‌هایی در دو نوبت صبح و بعدازظهر برگزار می‌شود. ضمن اینکه دو دیوارنگاره در غرفه طراحی شده و کارهای برتر هنرمندان تجسمی حاضر در ورکشاپ را در آن به نمایش گذاشته‌ایم.

او در مورد رویکرد کلی این برنامه‌ها افزود: در این غرفه‌ها به دنبال کمیت آثار و هنرجو نیستیم. علاقمندان و هنرجویان تخصصی این رشته‌ها در ورکشاپ‌ها حضور پیدا می‌کنند و در فضایی آرام، با روند تولید و خلق اثر هنری آشنا می‌شوند. به اعتقاد من وقتی جمعیت زیاد باشد، کیفیت آموزش و آثار پایین می‌آید. در مورد برگزاری نشست‌ها نیز سعی کردیم از چندین مدیر هنری استفاده کنیم تا تضارب آرا شکل بگیرد و جلسات از شکل برگزاری صرف خارج شود. بنابراین نشست‌ها چالشی و نتیجه بخش خواهد بود.

طلایی در ادامه از برنامه روز پنجم نمایشگاه گفت: امروز ورکشاپ تصویرگری شیرین شیخی را داشتیم. ایشان هنرمندی کم شنواست و امروز در دیدار با هنرجویان یکی از هنرستان‌های ناشنوا برای آشنایی با روند تصویرگری یک کتاب و نحوه رسیدن به نتیجه مطلوب برگزار شد. ضمن آشنایی و برخورد مستقیم با خلق اثر هنری، آنها متوجه می‌شوند که علیرغم مشکل کوچک جسمانی، می‌توانند هنرمندی کاربلد باشند که مورد رجوع ناشران و اهالی کتاب قرار بگیرند.

طلایی در مورد تمرکززدایی از تهران برای آشنایی با هنرمندان استان‌های دیگر تاکید کرد: در این نشست‌ها اتفاقا از هنرمندان شهرستان‌ها غافل نبودیم. هنرمندانی از استان‌های قم، مشهد و... در این ورکشاپ‌ها حضور دارند. فرصت نمایشگاه امکان آشنایی این هنرمندان را با ناشران فراهم می‌کند و گفت‌وگو با دیگر هنرجویان، ناشران و تبادل اطلاعات صورت می‌گیرد. در روز پایانی نمایشگاه نیز تصویرگران مشهدی آثارشان را در گالری به نمایش می‌گذارند و درواقع پایتخت نشینان با کارهای هنرمندان استان‌های دیگر آشنا می‌شوند.

این مدیر فرهنگی ادامه داد: برگزاری نشست و ورکشاپ به این شیوه برای اولین بار انجام شده و خوشبختانه با استقبال خوبی روبرو شده و می‌تواند تاثیرگذار باشد. سعی کردیم از نشست‌های تخصصی غیر کاربردی که جنبه ارائه ترازنامه کاری دارد؛ فاصله بگیریم. این نشست‌ها مبتنی بر نتیجه و عمل است و نمایشگاه کتاب بستری را برای تبادل تجربه اهل هنر فراهم کرده است. حتی اگر کسی نخواهد از این نشست‌ها استفاده کند، تماشای گالری آثار خالی از لطف نخواهد بود.

وی در مورد ملاک انتخاب هنرمندان برای ارائه آثار و برگزاری نشست‌ها گفت: هر کدام از هنرمندانی که دعوت کرده‌ایم، سبک و تکنیک خاص خودشان را دارند. هر هنرمندی با متریال و تکنیک منحصر به فرد خود کار می‌کند. کنار هم قرار دادن آنها مجموعه مفصلی به علاقمندان ارائه می‌کند که می‌تواند تمام سلایق را پوشش دهد. به عنوان مثال، در زمینه کتاب‌های دیرینه‌شناسی هنرمند بسیار حرفه‌ای داریم. در تکنیک پی نما، کار با خمیر، تکنیک دیجیتال، آبرنگ، قلم سیاه و... در تمام این تکنیک‌ها آثار هنرمند و ورکشاپ مختص به خود را ارائه می‌کنیم.

طلایی در مورد اهمیت مخاطب این ورکشاپ‌ها تاکید کرد: هنرجویان یک روز کاری هنرمند را از نزدیک می‌بینند و درواقع با آینده مسیری که انتخاب کرده‌اند رو به رو می‌شوند  و تاکید بر اینکه اگر در کار خود خلاقیت، ابتکار و پشتکار داشته باشند با کسب تجربه از این کارگاه‌ها می‌توانند به نتیجه مطلوب برسند.

دبیر نشست‌های تخصصی کتاب آرا درباره استقبال ناشران از این نشست‌ها اظهار کرد: برخی ناشران اطلاعات خوبی از هنرمندان دریافت کرده‌اند اما در مجموعه ناشران چندان حضور پررنگی در غرفه ما نداشتند؛ اما انجمن ناشران قم فیلم نشست و ورکشاپ‌ها را ضبط کرده و به شکل زنده نیز در شبکه‌های مجازی منتشر می‌کنند تا بتوان از امکانی که نمایشگاه کتاب در اختیار ما قرار داده؛ بهترین بهره را برای اهالی نشر داشته باشیم.

طلایی در مورد بستری که نمایشگاه کتاب برای این برنامه در نظر گرفته است گفت: درواقع نمایشگاه کتاب شروع خوبی بود برای شناخت و آشنایی در مکانی که موضوع اصلی آن کتاب است. ناشران می‌توانند با آشنایی هنرمندان جدید، برنامه یکساله خود را برای نشر تنظیم کنند. به لزوم و اهمیت مدیر هنری در انتشارات خود اهمیت بیشتری دهند و نگاه و روح جدیدی برای نشر خود در نظر بگیرند. هر چقدر کیفیت کار هنری کتاب بالاتر باشد، قطعا انتشارات نتیجه بهتری خواهد گرفت، انگیزه کار بهتری برای سال آینده خواهند داشت و با توجه به درک واقع‌بینانه از گرافیست‌ها با کسب اطلاعات جدید در زمینه بهره‌گیری از قابلیت‌های هنر گرافیک و تصویرگری مسیر پیش روی خود را هموارتر می‌سازد.

سی و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران (بیست‌ویک تا سی‌ویک اردیبهشت ماه) با شعار «با کتاب سلامتیم» به شکل حضوری در مصلی امام خمینی (ره) و مجازی در ketab.ir در حال برگزاری است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها