احمد دهقان، داستاننویس معاصر ایرانی دغدغهمند بودن و زیست هنرمندانه را از ویژگیهای رماننویسهای بزرگ میداند.
دهقان با بیان اینکه هر رماننویس مطرح، دغدغه دارد، افزود: کافکا برای رماننویس شدن دغدغه داشت و دغدغه سبب هدفمند شدن رمان میشود.
وی با اشاره به اینکه اگر فردی دغدغه نداشته باشد رماننویس خوبی نمیشود، گفت: نوشتن یک رمان کار سختی است، ممکن است طرح و ایده آن، سالها در ذهن نویسنده باشد و یک سال روند نگارش آن و یک سال دیگر زمان برای چاپ طول بکشد و در انتها چیز کمی نصیب نویسنده شود. رماننویسی سختترین هنر دوران مدرن است.
نویسنده «سفر به گرای ۲۷۰ درجه» با بیان اینکه برای رماننویس شدن پنج درصد استعداد و ۹۵ درصد تلاش لازم است، افزود: دو عنصر استعداد و تلاش باید در کنار یکدیگر باشند. بعد از نگارش رمان، خود نویسنده و دیگران میتوانند تشخیص دهد که آیا فرد میتواند یک رماننویس خوب شود یا خیر.
وی در ادامه به بیان تفاوتهای بین رمان و داستان کوتاه پرداخت و گفت: فضای ذهنی رماننویس و فردی که داستان کوتاه مینویسد با یکدیگر متفاوت است. همواره استثناهایی وجود دارد ولی معمولاا برخی از افراد، متخصص رمان و برخی دیگر در حوزه داستاننویسی متبحر می شوند.
منتخب جشنواره ادبیات داستانی گفت: نویسندگان معدودی میتوانند هر دوی رمان و داستان کوتاه را جذاب بنویسند.
وی زیست هنرمندانه، نظم آهنین و دغدغهمند بودن را از ویژگیهای نویسندگان بزرگ دانست و افزود: برای رماننویس شدن باید هر مطلبی را نخواند و هر آشغالی را ندید.
نویسنده کتاب «جشن جنگ»، مشکل اصلی رماننویسان زن ایرانی را استفاده از موضوعات دمدستی در رمانهایشان دانست و گفت: باید یاد بگیریم دنیا و اطرافمان را خوب ببینیم؛ شخصیتپردازی اصلیترین کار در رمان است و باید کمی با کنجکاوی و اطلاعات بیشتر و نگاه مردمشناسی به نگارش رمان پرداخته شود. مهمترین کار یک رماننویس ابتدا کشف خودش است.
نظر شما