سه‌شنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۱ - ۱۶:۱۳
خریداری نسخه‌های تاریخی مانع خروج آنها از کشور می‌شود

نوشاد رکنی کارشناس کتب خطی گفت: دلالی در مورد خرید و فروش نسخ مصور تاریخی زیاد شده است و باید به خرید این کتب اهتمام بیشتر ورزیده شود تا این آثار تاریخی به دست نااهلان نیفتاد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نوشاد رکنی کارشناس نسخه‌های خطی کتابخانه ملی درباره اهمیت نسخ‌های خطی مصور گفت: به لحاظ تخصصی در میان نسخه‌هایی که به دست ما می‌رسد نسخه‌های آرایه‌ور و نسخه های مصور تعدادشان کمتر است؛ آن هم به این دلیل است که مشتری خارجی این نسخ زیاد است. امیدوارم بتوانیم این سرمایه‌های ملی را به نحوی حفظ کنیم.
 وی افزود: بسیاری از این نسخه‌ها زمانی در اختیار ما قرار می‌گرفت و پیشنهاد خریدش به کتابخانه ملی و نهاد‌های مرتبط می‌شد اما در حال حاضر متاسفانه مقوله دلالی در این حوزه زیاد شده است و شما می‌بینید که این نسخ قدیمی گاهی از کشور‌های حوزه خلیج‌فارس سر بیرون می‌آورند و از آن‌جا به اروپا و آمریکا منتقل می‌شوند و باز متاسفانه ای‌کاش این نسخ، نسخه‌هایی بود که ‌دسترسی به آنها در نهایت ممکن می‌شد اما متاسفانه این کتاب‌ها به آرشیو‌های خصوصی انتقال پیدا می‌کنند و تا سال‌ها و یا حتی قرن‌ها دسترسی به آن نسخ ممکن نخواهد بود. 

کارشناس نسخ خطی تصریح کرد: این مهم‌ را در کنار این موضوع بگذارید که اگر نسخه در دست نابکاران حوزه ادبیات قرار بگیرد، حتما تلاش‌هایی برای جعل و کپی آن نسخ نیز صورت می‌گیرد. همه این دلایل در کنار هم می‌تواند باعث کم شدن نسخه‌های دریافتی قدیمی کتابخانه ملی  باشد.
وی افزود: به همین دلایل که گفتم؛ ما اصرار داشتیم که نسخه تاریخی دیوان حافظ حتما توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی خریداری شود؛ حتی با اینکه فروشنده در یک مرحله قیمت این نسخه ارزشمند را نیز بالاتر برد. زیرا که این آثار مشتری خاص خود را در خارج از مرز‌های ایران دارد و هم خطر سرقت ادبی و دلالی برای این نسخ بالاست .

رکنی همچنین با اشاره به خاطر‌ه‌ای از حسین ملک عنوان کرد: البته نباید از این موضوع ساده‌انگارانه بگذریم که برای مثال زمانی حسین ملک که من از شاگردان و علم‌ آموختگان او هستم؛ بیشتر به دنبال نسخه‌هایی بودند که از لحاظ ادبی یا از لحاظ علمی معتبرتر بودند و متاسفانه امروز من با حسرت از این موضوع یاد می‌کنم که کاش آن زمان به آثار مصور و نگارگری‌های خطی اهمیت بیشتری داده می‌شد.
وی افزود: مثلاآن زمان پیشنهاد خرید  کتابخانه «فرهاد میرزا» که یک نسخه‌شناس بسیار زبردستی در زمینه فعالیت خود بود، بصورت یکجا برای موزه ملک آمد. خب آن زمان کتابخانه نسخه‌های علمی و ادبی را جدا کرد و نسخه‌های آرایه‌ور و مصور را نخرید؛ که متاسفانه امروز آن کتاب‌ها در کتابخانه‌های بزرگ دنیا پراکنده شده است و البته شاید بسیاری از آنها به سرنوشت شوم دچار شود و به دست دلالان بیفتد و دیگر رنگ آنها را هم نبینیم.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها