دوشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۸
هدف «آفتابگردان‌ها» استعدادیابی در میان شاعران جوان کشور است

میلاد عرفان‌‌پور، مدیر دفتر شعر موسسه فرهنگی شهرستان ادب و مسئول برگزاری دوره‌های آموزشی «آفتابگردان‌ها» یکی از برنامه‌های انجام شده این موسسه را حمایت از دانش‌آموختگان این دوره‌ها با اقداماتی از جمله چاپ آثارشان عنوان کرد و از نشر مجموعه شعر حدود 60 نفر از این استعدادهای جوان تاکنون خبر داد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، میلاد عرفان‌پور در این نشست خبری که امروز، 21 آذر به مناسبت آغاز دهمین دوره آموزش شعر «آفتابگردان‌ها» به میزبانی موسسه فرهنگی شهرستان ادب برگزار شد، در پاسخ به پرسش ایبنا درباره برنامه‌های این موسسه برای چاپ آثار دوره‌های آموزشی و نیز طرح‌های جدید دوره دهم عنوان کرد: اعضای دوره‌های پیشین «آفتابگردان‌ها» توانسته‌اند از نظر سطح ادبی به رشد خوبی برسند و تاکنون از میان این دانش‌آموختگان مجموعه شعر حدود 60 شاعر را منتشر کرده‌ایم.

وی ادامه داد: خوشبختانه از میان این استعدادهای جوان چهره‌های فاخر ادبی پرورش یافته‌اند که در سطح ملی و استان خود افتخارآفرین هستند و حتی پس از مدتی از «آفتابگردان‌ها» به سمت کارگاه‌های داستان و رمان نیز گرایش یافته‌اند و آثار داستانی ارزشمندی خلق کرده‌اند.


مدیر دفتر شعر موسسه فرهنگی شهرستان ادب همچنین درباره طرح‌های ابتکاری این دوره پاسخ داد: در این دوره سازماندهی علمی را انجام داده‌ایم و به یک نظام درسی مشخص با واحدهای آموزشی واحد رسیده‌ایم و نیز درنظر داریم در برگزاری دوره‌ها خلاقیت و نوآوری انجام دهیم و برخی از دوره‌ها کارگاهی شوند.

وی با اشاره به اینکه دهمین دوره آموزشی شعر «آفتابگردان‌ها» از هفته جاری شروع می‌شود و تا پایان پاییز 1402 ادامه خواهد داشت، افزود: از جمله استادان این دوره می‌توان به محمود اکرامی‌فر، محمدمهدی سیار، علی داوودی، سعید بیابانکی، ناصر فیض، علی محمد مودب، آرش شفاهی، مریم زندی، فاطمه نانی‌زاد، حسن یعقوبی، مریم کرباسی، اعظم سعادتمند و افسانه غیاثوند اشاره کرد.

عرفان‌‌پور با بیان اینکه اولین دوره آموزش شعر «آفتابگردان‌ها» سال 89 برگزار شد، گفت: هدف از این دوره‌ها استعدادیابی و پرورش استعدادهای برتر در میان شاعران جوان کشور است. در هر فراخوان شاعران جوان و نوجوان از جای جای کشور دعوت می‌شوند که استعدادهای خود را در معرض آزمون قرار دهند و پرورش یابند. «آفتابگردان‌ها» با سایر جشنواره‌های ادبی تفاوت دارد و با شیوه جدید استعدادیابی شاخص‌های متنوع از جمله کیفیت اشعار، سن، میزان مطالعات و جدیت افراد برای آموزش و حتی شهر محل سکونت در نظر گرفته می‌شود. هر سال حدود 100 استعداد شناسایی می‌شوند و از دوره‌های آموزشی رایگان و اردوها استفاده می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه تاکنون 54 اردوی آموزشی «آفتابگردان‌ها» به میزبانی شهرهای مختلف برگزار شده، افزود: در هر دوره در کنار برگزاری اردوها، برنامه‌های بررسی و نقد شعر و نیز ارایه مشاوره مکتوب، تلفنی و مجازی با همکاری استادان برجسته اجرا می‌شود.

آفتابگردان‌ها تاکنون 1200 دانش‌آموخته نوجوان و جوان داشته است
عرفان‌پور با بیان اینکه تاکنون 1200 شاعر نوجوان از 9 دوره گذشته «آفتابگردان‌ها» فارغ‌التحصیل شده‌اند، توضیح داد: یکی از ویژگی‌ ‌های بارز این دوره‌ها حضور سه نسل در کنار هم است، یکی شاعران عضو که میانگین سن 22 سال را دارند، دیگری شاعران پیشکسوت که به عنوان مشاور و استاد حضور دارند و دیگری استادان جوان و مجرب که تجربه‌ها و تخصص خود را در اختیار اعضا قرار می‌دهند.
 
وی گفت: دهمین دوره آموزشی شعر جوان (آفتابگردان‌ها) با 86 عضو خانم و آقا با برپایی دو دوره طی هفته جاری از 22 تا 25 آذر به میزبانی قم آغاز می‌شود. قم به دلیل همجواری با بارگاه حضرت معصومه (س) و مطرح بودن به عنوان دومین قطب شعر جوان کشور پس از تهران گزینه مناسبی است و خوشحالیم دهمین دوره را در این شهر آغاز می‌کنیم.

ادبیات رسانه ابدیت است
در این نشست همچنین علی‌محمد مودب، مدیرعامل موسسه فرهنگی شهرستان ادب در سخنانی از ادبیات به عنوان رسانه ابدیت یاد کرد و توضیح داد: در زمانه‌ای هستیم که رسانه‌ها به‌ویژه شبکه‌های اجتماعی فرصت و تهدید زیادی به دنبال دارند و گاه با میدان دادن به گمان‌ها و ایجاد فضاهای تازه ما را در معرض بارش گمان و وهم قرار می‌دهند تا آنجا که امروز می‌بینیم بخشی از نسل جوان در وضعیت بی‌ذهن شدن قرار دارند.

مودب با اشاره به اینکه با ماشینی‌شدن و هوشمندشدن ماشین‌ها، مهارت و دانش عملیاتی به ماشین‌ها منتقل شده و انسان در حوزه عمل غایب شده است، افزود: به روزرسانی جای بخشی از دانش بشر را گرفت و ما به ابعاد مختلف پدیده‌ها فکر نکردیم. وقتی فناوری برایمان جذاب شد توهم قدرت و آگاهی پیدا کردیم و در معرض لذت و مصرف قرار گرفتیم. وضعیت بی‌ذهنی که امروز خطری جدی است نتیجه غفلت ما از شناخت درست وضعیت جدید است.

وی تاکید کرد: به کمک ادبیات باورها و هویت ما به بهترین شکل به مخاطب می‌رسد و به وی کمک می‌کند که از معرض هجوم اوهام نجات یابد. ادبیات میدان گفت‌وگو و مرزبان هویت ماست. امروز که بی‌ادبی با تکیه بر اوهام تلاش دارد ما را گمراه کند بیشتر به ادبیات نیازداریم.

مودب همچنین با بیان اینکه آموزش و پرورش مدرن، جایگاه شایسته قرآن و ادبیات را در تربیت نسل نوجوان و جوان به فراموشی کشانده، افزود: با ورود آموزش مدرن دیگر رجال طراز اول آموزش سنتی تربیت نشدند و اهمیت ادبیات فراموش شد. متاسفانه با اینکه مواریث ادبی زیادی داریم، در دروس مدارس به این درس اهمیت زیادی داده نمی‌شود که امیدواریم آفتابگردان‌ها که نهال برومند دیروز و درخت تناور امروز در پرورش استعدادهای ادبی است بتواند به طور منظم به فعالیت خود ادامه دهد.

وی با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی به فردوسی‌ها و مولوی‌های تازه‌نفس نیاز داریم تا روایتگر امروز باشند، گفت: در زمان غائله اخیر، شاعران دوره‌های «آفتابگردان‌ها» اولین اهالی قلم بودند که با سخنان فصیح خود توانستند از هنرشان برای رهایی از اوهام و گمان‌های باطل استفاده کنند.

آفتابگردان‌ها یک جریان شناخته شده، در حوزه ادبیات است
در این نشست همچنین علی داوودی، از استادان دوره آموزشی «آفتابگردان‌ها» در سخنانی با بیان اینکه شعر زبان پنهان انسان و مجالی برای بیان ناگفتنی‌هاست، عنوان کرد: در «آفتابگردان‌ها» فرصتی فراهم شده که اقدام‌های بنیادی در حوزه آموزش شعر انجام شود. همیشه کنار سرایش،‌آموزش شعر نیز مطرح بوده و شهرستان ادب با پیشگامی در این حوزه و راه‌اندازی «آفتابگردان‌ها» توانسته جریانی شناخته‌شده و پویا را در این حوزه ایجاد کند.


داوودی گفت: در هر دوره «آفتابگردان‌ها» به رشد نسبی آن از نظر کیفیت و کمیت نسبت به دوره‌های قبل دست یافته‌ایم و توانسته‌ایم از رویکردهای جدید استفاده کنیم.

وی همچنین عنوان کرد: در «آفتابگردان‌ها» هم شعر و نیز شاعری آموزش داده می‌شود. به عبارت دیگر شرکت‌کنندگان هم فنون شعرسرایی و نیز سبک زندگی شاعرانه را می‌آموزند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها