در همین راستا، جمهوری اسلامی ایران از جمله نخستین کشورهایی است که در دوران معاصر با این شکل خاص از منازعه روبهرو شده و به همین دلیل حوزههای تصمیمسازی و به تبع آن مراکز دانشگاهی با هدف دفاع از امنیت و منافع ملی ناگزیر از شناخت جدی این مفهوم مطالعه مصادیق آن در دوران معاصرند. از این رو اثر حاضر با هدف شناخت نظری این مفهوم و مطالعه آن در عرصه واقعیت نوشته شده است.
در این پژوهش پس از مرور ادبیات رایج درباره مفهوم جنگ نیابتی، تعریف اختصاصی این اثر ارائه شده تا نواقص موجود در تعاریف رایج درباره این مفهوم، برطرف و قدرت انطباق آن با موضوع مورد مطالعه (بحران سوریه) افزایش یابد. این تعریف، برآمده از بررسی مصادیق مختلف این مفهوم در دوران معاصر و بهویژه در جغرافیای منطقه غرب آسیا است؛ چراکه هدف نهایی از انجام چنین پژوهشهایی، تلاش برای تبیین و صورتبندی روشمند وقایع پیرامونی با هدف حفظ و ارتقای امنیت ملی است.
در گام دوم و با هدف بررسی مصداقی مفهوم جنگ نیابتی، بحران سوریه به عنوان یکی از جدیترین عرصههای بهکارگیری این مفهوم مورد مداقه و کنکاش قرار گرفته و لذا، تاریخ معاصر سوریه به اجمال بررسی شده تا زمینههای شکلگیری جنگ نیابتی در این کشور مورد شناسایی قرار گیرد.
کتاب «جنگ نیابتی، چیستی و چرایی: مطالعه موردی، بحران سوریه ۲۰۱۱-۲۰۱۸» نوشته محمد صادق کوشکی در ۱۴۲ صفحه با شمارگان ۵۰۰ نسخه و با قیمت ۶۰ هزار تومان در سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی واحد تهران منتشر شده است.
نظر شما