جمعه ۱۴ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۸:۲۶
«مهدویت‌پژوهی» به چاپ دوم رسید

چاپ دوم کتاب «مهدویت‌پژوهی (مسئله‌شناسی، معرفت‌شناسی، مبانی‌شناسی)» اثر حجت الاسلام والمسلمین حسین الهی‌نژاد روانه بازار نشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، این اثر در پژوهشکده مهدویت و آینده‌پژوهی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه شده و به همت نشر این پژوهشگاه در 487 صفحه به چاپ رسیده است.  

فلسفه مهدویت‌پژوهی به عنوان یک حوزه مطالعاتی با رویکرد درجه دو و بیرونی ناظر به مباحث کلی مهدویت‌پژوهی است؛ مباحثی که رو در روی کل حوزه مهدویت پژوهی قرار دارد و کلیت آن را بحث و بررسی می‌کند.

در این نوشتار به سه مقوله اساسی فلسفه مهدویت‌پژوهی، یعنی مسئله‌شناسی، مبانی‌شناسی و معرفت‌شناسی مهدویت ‌پژوهی، با رویکرد کل‌نگرانه و برون‌نگرانه می‌پردازیم.

این اثر در سه بخش تألیف شده است؛ در بخش اول این اثر در سه فصل به مسئله‌شناسی مهدویت‌پژوهی پرداخته شده، پس از بیان مفاهیم و کلیات، به بیان موضوع و مسائل مهدویت‌پژوهی و الگوی نظام مسائل مهدویت‌پژوهی می‌پردازد. در این فصل، گونه‌شناسی مسائل بر اساس الگوی روش‌شناختی و ماهیت‌شناختی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

نویسنده در بخش دوم که با عنوان «معرفت‌شناسی مهدویت‌پژوهی» نگارش یافته، در سه فصل به ساختارهای نظام معرفتی مهدویت‌پژوهی و جایگاه معرفت و ابزار آن در نظام جهانی مهدویت اشاره کرده؛ مبناگرایی معیار شناخت قضایای مهدویت‌پژوهی، تعالی علوم در پرتو ظهور، کمال عقل و عقلانیت در پرتو ظهور، انواع و قلمرو حکمت، رشد حکمت نظری و عملی در نظام جهانی مهدوی، عناوین برخی از مباحث این بخش است.

«مبانی‌شناسی مهدویت» عنوان سومین بخش از کتاب حاضر است که در قالب دو گفتار و هشت فصل به رشته تحریر درآمده است. اولین گفتار که با عنوان «مبانی فلسفی و هستی‌شناختی مهدویت» تألیف شده، پس از بیان چیستی مبانی فلسفی و هستی شناختی مهدویت و ضرورت هستی شناختی مهدویت در احادیث و مبانی هستی شناخت مهدویت، در پنج فصل به «آینده‌نگری و مهدویت»، «قاعده قسر و مهدویت»، «قاعده لطف و مهدویت»، «مهدویت و ربوبیت الهی» و «مهدویت و نظام احسن» پرداخته است. دومین گفتار از این بخش تحت عنوان «مبانی دین شناختی مهدویت» در سه فصل به مباحث «خاتمیت و مهدویت»، «امامت و مهدویت» و «حتمیت سنن الهی(استخلاف و تدافع حق و باطل)» اختصاص یافته است. ابعاد امامت و نسبت آن با مهدویت، شاخصه‌های سنت الهی، استخلاف خاص از منظر قرآن، وظیفه مهم منتظران، دیدگاه سه‌گانه درباره تنازع حق و باطل، رابطه فلسفه غیبت و استخلاف، مهدویت هدف تاریخ بشر و اهداف اصلی و فرعی نهضت جهانی مهدوی، اهم مباحث این گفتار است.

برشی از اثر
* ژرف‌نگری انسان‌های آخرالزمان

امام سجاد (ع) می‌فرماید: «إِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ عَلِمَ أَنَّهُ يَكُونُ فِي آخِرِ اَلزَّمَانِ أَقْوَامٌ مُتَعَمِّقُونَ فَأَنْزَلَ اَللَّهُ تَعَالَى «قُلْ هُوَ اَللّهُ أَحَدٌ» وَ اَلْآيَاتِ مِنْ سُورَةِ اَلْحَدِيدِ إِلَى قَوْلِهِ «وَ هُوَ عَلِيمٌ بِذاتِ اَلصُّدُورِ» چون خداوند متعال می‌دانست در آخرالزمان انسان ‌های عمیق و ژرف‌اندیشی می‌آیند، پس سوره توحید و سوره حدید از آیه اول تا «هو علیم بذات الصدور» را نازل کرد.

امام سجاد (ع) در روایت فوق به آخرالزمان که ظرف ظهور امام مهدی(عج) است، اشاره کرده و انسان‌های آن زمان را از نظر علمی و عقلی دارای عمق، دقت و ظرافت بیشتری دانسته است. آری، فحوای روایت اشاره می‌کند که انسان ‌های آخرالزمان با انسان‌های عصر معصومان (ع) از نظر پیشرفت و تکامل و از نظر درک و فهم تفاوت اساسی دارند و افق فکری و علمی آنها هم‌سطح و هم‌تراز با آنها نیست و این تفاوت‌های معرفتی و عقلی نشان از این دارد که بشر در گذشته‌های دور که افق فکری پایین‌تر و تراز علمی محدودتری داشته، به سوی افق برتر و سطوح عمیق‌تر حرکت کرده و این فرایند و حرکت تکاملی در طول تاریخ ادامه داشته است و تا رسیدن به ظهور امام مهدی(عج) - که اوج پیشرفت و تکامل بشر است - ادامه خوهد یافت.

علاقه‌مندان برای خرید اینترنتی این کتاب می‌توانند به نشانی اینترنتیhttp://shop.isca.ac.ir  مراجعه کنند.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها