چهارشنبه ۱۹ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۹:۳۰
ضربه کاری که ارتش و افسران نیروی هوایی به رژیم پهلوی زدند

سلطنت‌طلبان در روز 19 بهمن ناباورانه اخباری مبنی بر ملاقات افسران نیروی هوایی با امام خمینی را می‌شنیدند. ضربه آن چنان کاری بود که امرای ارتشی از سرناچاری، تدبیری جز تکذیب خبر و جعلی خواندن عکسی که رژه افسران نیروی هوایی مقابل امام را نشان می‌داد تدارک ندیدند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، انقلاب سلامی در ایران از طریق حضور مردم در صحنه مبارزه علیه شاه تحت رهبری امام خمینی(ره) و با اتکاء به اسلام به عنوان ایدئولوژی رهایی‌بخش به پیروزی رسید و در سایه آن نخستین بار آزادی و استقلال خواهی از طریق گفتمان انقلاب اسلامی به جهانیان عرضه شد. تا پیش ازپیروزی انقلاب اسلامی بیشتر نظریه پردازان انقلاب در جهان، هرگونه حرکت انقلابی در جهان را یا برگرفته از اندیشه‌های لیبرالیستی می‌دانستند و یا بر اساس دیدگاه‌های مارکسیستی تحلیل می‌کردند. اما انقلاب اسلامی تجربه منحصر بفردی بود که برپایی یک انقلاب همه جانبه را براساس اندیشه دینی به همه مسلمانان جهان نوید داد. امری که تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی برای کمتر کسی باورکردنی بود. در همان زمان اکثر نظریه ‌پردازان انقلاب درجهان معتقد بودند که باورهای دینی نمی‌تواند به حرکت انقلابی منجر شود. اندیشه دینی از نگاه آنها فاقد شرایط لازم برای تشکیل یک نظام سیاسی جدید بود. اما تشکیل نظام جمهوری اسلامی خط بطلانی بر این نظرات کشید.

همبستگی نظامیان و افسران نیروی هوایی با انقلاب اسلامی
برای هیچ دولتی اسفبارتر از این نیست که نظامیان همبستگی و حمایت خود را به نیروهای مخالف جریان حاکمیت اعلام کنند. سلطنت‌طلبان در روز 19 بهمن ناباورانه اخباری مبنی بر ملاقات افسران نیروی هوایی با امام خمینی را می‌شنیدند. ضربه آن چنان کاری بود که امرای ارتشی از سرناچاری، تدبیری جز تکذیب خبر و جعلی خواندن عکسی که رژه افسران نیروی هوایی مقابل امام را نشان می‌داد تدارک ندیدند. اما واقعیت‌ها فراتر از حدس و گمان بود و شواهد و قرائن موجود همه حاکی از وقوع این اتفاق بود. دراین دیدار تاریخی رهبری انقلاب ابراز کرد: امیدوارم با کمک شما بتوانیم در اینجا حکومت عدل اسلامی را برقرار کنیم.

مذاکرات میان اطرافیان بازرگان و بختیار همچنان ادامه داشت. طی چند جلسه گفت‌وگو، نزدیکان بازرگان اظهار عقیده کردند ‌فرماندهان نیروها به ویژه رئیس ستاد به این نتیجه رسیدند که مصلحت مملکت و مصالح ارتش که جزیی از مصالح مملکت است، ایجاب می‌کند که ارتش در مبارزه قدرت میان دولت‌های بازرگان و بختیار، مشی بی‌طرفانه در پیش بگیرد.

اکنون رژیم شاهنشاهی تنها می‌توانست به پشتیبانی همان نیروهایی که در حوادث 28 مرداد 1332 به داد شاه رسیدند، دلگرم باشد. در گوشه و کنار کشور به موازات برگزاری تجمعات و راهپیمایی‌‌های مختلف گروهی به اسم طرفداران قانون اساسی در شهرها براه افتادند و در حمایت از رژیم سلطنتی شعار دادند و با عناصر انقلابی به زد و خورد پرداختند.

این عده در گوشه و کنار تهران نیز در مقابل انقلابیون عرض اندام می‌کردند اما براساس گزارش‌های رسیده تجمع گسترده و میلیونی مردم تهران، در حمایت از دولت موقت انقلاب اجازه هرگونه فرصت‌طلبی را از این افراد می‌گرفت.



آخرین نفس‌های 2500 سال حکومت شاهنشاهی

طرفداران رژیم شاهنشاهی برای نشان دادن همه امکانات و استعداد خود برای پشتیبانی از کابینه او وارد میدان شدند و در محیط محدود و سربسته امجدیه تجمعی را برپا کردند و علیه انقلابیون شعار دادند. رژیم شاهنشاهی آخرین نفسهای حیات 2500 ساله خود را می‌کشید. مهدی بازرگان در آستانه تشکیل کابینه خود بود. وی در دانشگاه تهران در برابر جمعیت زیادی که برای شنیدن سخنانش حضور پیدا کرده بودند به تشریح اقدامات آتی خود پرداخت.

وی رئوس برنامه دولت موقت را احراز و انتقال قدرت، ارائه و اثبات حقانیت (برگزاری رفراندوم)، احیای اداره و اصلاح مملکت، برگزاری انتخابات مجلس موسسان و ارجاع به آرای عمومی برای تدوین و تصویب قانون اساسی جدید، برگزاری انتخابات مجلس شورای ملی، استعفا و تحویل کار به رئیس‌جمهور برشمرد.

میان کارمندان رادیو و تلویزیون ملی دو دستگی ایجاد شده بود. گروه زیادی از آنان به صف انقلابیون پیوستند و عده معدودی هنوز بر حمایت خود از رژیم پهلوی پافشاری می‌کردند. با این حال انتشار برخی اخبار و تصاویر تلویزیونی از جریان تظاهرات و راهپیمایی مردم ایران برای نشان دادن گوشه‌ای از مبارزات مردم ایران موثر بود. به موازات این اقدامات در تلویزیون تصمیم گرفته شد فیلم ورود امام به خاک میهن و استقبال عظیم مردمی از ایشان که بواسطه کارشکنی عناصر سلطنت‌طلب، پخش مستقیم آن ناتمام باقی ماند به طور کامل پخش شود.



در حالی که عده‌ زیادی از مردم از طریق تلویزیون، نحوه ورود ایشان به ایران را می‌دیدند در یکی از پادگان‌های نظامی مربوط به نیروی هوایی ارتش ایران در منطقه دوشان تپه، عده‌ای از دانشجویان هنرآموز نیز بی‌صبرانه انتظار دیدن این تصاویر را داشتند.

زمانی که گوینده تلویزیون اعلام کرد که زمان پخش تصاویر بازگشت امام فرا رسیده سربازان و دانشجویان با شنیدن نام «خمینی» صلوات فرستادند. این‌ اقدام، خشم برخی از فرماندهان را برانگیخت و کم کم مواجهه لفظی به درگیری‌های فیزیکی کشیده شد و مردم منطقه فرح‌آباد نیمه‌های شب صدای تیراندازی‌های متعددی را از درون پادگان شنیدند و کمی بعد خبر رسید که بخشی از نیروهای گارد شاهنشاهی برای مقابله با دانشجویانی که هوادار انقلاب اسلامی بودند، پادگان نیروی هوایی را به محاصره خود در آورده‌اند.
اهالی منطقه فرح‌آباد و تهران نو برای جلوگیری از حمله نیرو‌های گارد در حوالی پادگان اجتماع کردند.

یک همافرجوان که توانسته بود از حلقه محاصره خارج شود خبر داد که تاکنون 40 زخمی و 12 نفر کشته شدند و از این تعداد 9 نفر کارآموز همافر و 3 نفر درجه‌دار هستند. این درگیری تا صبح روز بعد نیز ادامه داشت. محاصره پادگان نیروی هوایی و حمایت همافران از انقلاب اسلامی سرآغاز جدیدی از حوادث و وقایع نهضت مردمی ایران بود که روند تحولات را به نفع انقلابیون تسریع بخشید.

* عکس‌ها از آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی است که همزمان با ایام دهه فجر با بیرون کشیدن آرشیو تصویری خود، بخشی از این تصاویر را در اختیار رسانه‌ها قرار می‌دهد. این سه عکس از روزهای تاریخ‌ساز انقلاب اسلامی، به ایبنا ارسال شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها