گرچه درباره محاکمات نورنبرگ بسیار نوشته شده، اما «خاطرات دادگاه نورنبرک» از نظر قالب و محتوا تازگی دارد... آنچه در این کتاب آمده، بدون احساساتزدگی و تعمیمهای چرب زبانانه، شکافی جدی را پر میکند.
«این کتاب درونیترین افکار متهمان نازی را در محاکمات نورنبرگ آشکار میکند و از انگیزههای روانشناختی مردانی پرده برمیدارد که مسئول اردوگاههای مرگ داخائو و بو خنوالد بودند.دکتر گیلبرت، روانشناس زندان، در مدت برگزاری دادگاه نورنبرگ، واکنشهای هر روزه متهمان را به روند دادرسی به صورت روزنوشت آورده است که شامل شرح عقاید خصوصی آن ها درباره هیتلر و درباره یکدیگر نیز میشود. تسلط کامل دکتر گیلبرت به زبان آلمانی، رویکرد عمدا غیررسمی او، آزادی کاملش در دسترسی تمام مدت به گورینگ، هس، فون پاپن، اشترایخر و دیگران، به تاریخنگاری او حالتی شخصی و بینشی میبخشد که همتایی در میان کتابهای دیگر مربوط به محاکمات نورنبرگ ندارد.
نیویورک تایمز درباره این اثر نوشت: «گرچه درباره محاکمات نورنبرگ بسیار نوشته شده، این کتاب از نظر قالب و محتوا تازگی دارد... آنچه در این کتاب آمده، بدون احساساتزدگی و تعمیمهای چرب زبانانه، شکافی جدی را پر میکند.»
چون دادگاه در نورنبرگ آلمان برگزار میشد، آن را محاکمات نورنبرگ نامیدند. محاکمهای که بیستم نوامبر ۱۹۴۵ شروع شد و تا اکتبر سال بعد ادامه داشت. تصمیم اولیه فاتحان جنگ این بود که همه کسانی را که در جنایتهای نازیها سهمی داشتند ابتدا دستگیر و محاکمه و بعد مجازات کنند، اما در عمل انجام چنین کاری نه دشوار که ناممکن بود. زیرا تعداد آنان بسیار زیاد بود. تا جایی که میدانیم حداقل ۲۵۰ هزار نفر در تشکیلات حکومت نازی نقشی کوچک یا بزرگ داشتند و به اندازه نقششان در جنایتها و بدکاریهای رژیم هیتلر شریک بودند. تازه اگر آنهایی را که غیر مستقیم با نازیها همکاری میکردند نیز حساب کنیم، این عدد از یک میلیون نفر بیشتر میشود.
کتاب «خاطرات دادگاه نورنبرگ» یادداشتهای روزانه روانشناس زندان از ملاقات با محکومان نوشته جیام گیلبرت با برگردان کاوه باسمنجی در 536 صفحه و به بهای 320 تومان از سوی انتشارات مانوش به چاپ رسید.
نظر شما