«پروژه فلسفی کارناپ و کواین» عنوان کتاب جدیدی از انتشارات دانشگاه کمبریج است که تلاش میکند بر خلاف روایتها و شواهد موجود درباره اختلاف نظر این دو فیلسوف مطرح در فلسفه تحلیلی، از تطابق و تفاهم دیدگاههای آن دو پردهبرداری کند.
کارناپ، فیلسوف آلمانی، از اعضای مهم حلقه وین و طرفدار پوزیتیویسم منطقی است. وی معتقد بود حساب احتمالات و مفهوم احتمال شرطی در بسیاری از گزارهها و نظریهها کاربرد دارد. ویلارد کواین، فیلسوف و منطقدان آمریکایی در فلسفه تحلیلی است و به عنوان یکی از تاثیرگذارترین چهرههای فلسفه در قرن بیستم شناخته میشود. وی مدافع اصلی این دیدگاه بود که فلسفه، تحلیل مفهومی نیست، بلکه در ادامه علم است.
کتاب «پروژه فلسفی کارناپ و کواین» به عنوان مجموعهای از مقالات جدید، برای نخستین بار تعدادی از محققان تاریخ فلسفه تحلیلی را گرد هم میآورد که کارناپ و کواین را چهرههایی میدانند که بیشتر دیدگاههای فلسفی آنها با یکدیگر همخوانی دارد.
این مقالات، تفاوتهای موجود در دیدگاههای کارناپ و کواین را تایید میکنند، اما با تاکید بر فرض مشترک درباره چگونگی فلسفهورزی این دو- اینکه فلسفه باید مکمل و در ادامه علوم طبیعی و ریاضی باشد- ما را به درک عمیقتری از اختلاف نظری آنها میرساند.
کتاب «پروژه فلسفی کارناپ و کواین» درک ما را نه تنها از کارناپ و کواین، بلکه به طور کلی از تاریخ فلسفه تحلیلی تغییر میدهد. «کارناپ، کواین و تجربهگرایی منطقی»، «کارناپ، کواین و پرگماتیسم آمریکایی»، «کارناپ، کواین، منطق، زبان و ترجمه» و «کارناپ و کواین و آنتولوژی و متافیزیک» سرفصلهای این کتاب را تشکیل میدهند.
دکتر شون موریس، گردآورنده و ویرایشگر این کتاب، دارای مدرک دکترای فلسفه از دانشگاه ایلینویز شیکاگو بوده و در حال حاضر، استاد فلسفه در دانشگاه ایالتی دنور است. وی به تدریس فلسفه تحلیلی، منطق و فلسفه علم مشغول بوده و رابطه ریاضی و علوم خاص با فلسفه، حوزه تخصصی پژوهشهای اوست.
کتاب «پروژه فلسفی کارناپ و کواین» با ویرایش شون موریس، به تازگی در 288 صفحه به زبان انگلیسی از سوی انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر شده است.
نظر شما