کتاب «تغییر دولتهای شهری برای شهرهای هوشمند موفق» بررسی میکند؛
ضرورت توسعه شهرنشینی با تکیه بر پارادایم شهر هوشمند
کتاب «تغییر دولتهای شهری برای شهرهای هوشمند موفق» مجموعهای از مهمترین مقالات متخصصان حوزه شهر است که به ضرورتها و نیاز رفتن شهرها، به سمت هوشمندی میپردازد. این مقالات توسط مانوئل پدرو رودریگز بولیوار جمعآوری و ویرایش شده است.
گارسیا اینطور درباره نیازهای یک شهر هوشمند مینویسد: «یک شهر برای اینکه به یک شهر هوشمند تبدیل شود باید تغییرات مهمی در شیوههای اداری و حکومتی آن ایجاد شود و باید شبکهای از عوامل مهم و انتقادی در شهر به کار گرفته شوند. با استفاده از فناوری اطلاعات میتوان این تغییر را ایجاد کرد.»
پدرو رودریگز نیز در مقدمه کتاب، به موضوع شهرهای هوشمند و شهرهای بزرگ و مدیریت پیچیده آن اشاره میکند. او به موضوع رشد سریع جمعیت میپردازد، بزرگترین چالشی که جوامع و دولتها در سراسر جهان با آن روبهرو هستند. توسعهپایدار، تحصیلات، منابع انرژی، محیط زیست، امنیت و خدمات عمومی از جمله پارادایمهایی ضروری هستند که شهرهای بزرگ و هوشمند با آن مواجهاند. رودریگز از طرفی نیز رشد شهرهای هوشمند را زمینهساز افزایش بهرهوری دولت از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای توسعه مشارکت سیاسی میداند.
لئونیداس. جی. آنتوپولوس، دیگر پژوهشگری است که مقالهاش با عنوان «درک حوزههای یک شهر هوشمند و بررسی ادبیات موجود» در کتاب آمده است. او در این مقاله به تاریخ شکلگیری اصطلاح شهر هوشمند اشاره میکند و میگوید اگرچه این اصطلاح از سال 1998 باب شده است اما هنوز هم با توجه به معنا و زمینههای آن، این اصطلاح، گیجکننده است. این پژوهشگر عقیده دارد تعریف شهر هوشمند در محدوده فناوری اطلاعات و ارتباطات، به موارد مختلفی مربوط است؛ از جمله فناوریهای مختلف در یک شهر، آزمایشگاههای زندگی شهری و همچنین شاخصهایی نظیر سطح تحصیلات ساکنان آن و روح نوآورانه شرکتهای آن. آنتوپولوس میگوید: «شهر هوشمند پدیده روبهرشدی است که هنوز در ادبیات مبهم است... تقریبا همه علوم در حوزه شهر هوشمند مشارکت دارند و از چشماندازهای مختلف به این پدیده میپردازند.»
مقاله دیگر این کتاب، با موضوع «ایجاد پلتفرمهایی برای بازسازی اقتصادی محلی و نوآورانه»، به تعاریف ابتدایی از شهر میپردازد و مسائلی را مطرح میکند که به شهر هویت مادی میدهند. آریویکو آنتیرویکو نویسنده این مقاله عقیده دارد مردم «از طریق فرآیندهای تولید، بازتولید و گردش که به وسیله ساختارهای اجتماعی-فنی حمایت میشوند، به شهر هویت مادی میدهند.» آنتیرویکو مفهوم بازسازی اقتصادی محلی را یکی از جنبههای اصلی تطبیق جوامع شهری با تغییرات موقعیتی و زمینهای میداند و دولت را نهادی معرفی میکند که وظیفه اصلیاش توسعه محلی است؛ مانند یک واسطه در فضای محلی-جهانی.
مقاله دیگر کتاب با عنوان «طراحی کردن طرحهای نسل بعد شهرهای هوشمند: چارچوب ایسیآیدی»، نتیجه پژوهش 4 محقق است؛ آدگبویکا اوجو، ادوارد کوری، توماس ژانفسکی و ضمیره ژوپووا. این پژوهشگران موضوع بازسازی اجتماعی و اقتصادی را یکی از نیازها و در عینحال چالشهای شهرسازی امروز میدانند و باور دارند برای برطرف کردن مشکلات باید به سمت راهاندازی برنامههای شهر هوشمند برویم. «شهرهای هوشمند کیفیت زندگی شهروندان خود را بهبود میدهند، سرمایهگذاریهای جدید جذب میکنند و یک محیط شهری پایدار در اختیار شهروندان خود قرار میدهند.»
در ادامه کتاب، 5 مقاله دیگر نیز آمده است که به بحثهای مختلف حوزه شهر هوشمند میپردازد. از جمله موضوعاتی که در ادامه کتاب به آن پرداخته میشود، میتوان به «نقش شفافیت مالی در حاکمیت شهر هوشمند»، «ارزیابی عملکرد شهرهای هوشمند در شبکه اقتصادی جهانی» و «چشماندازهای مهم سیاستهای توسعه شهری» اشاره کرد.
کتاب «تغییر دولتهای شهری برای شهرهای هوشمند موفق» توسط مهرداد نوابخش ترجمه شده و انتشارات علمی فرهنگی، آن را در 323 صفحه منتشر کرده است.
نظر شما