اسماعیلی گفت: کتاب «ادیان در خدمت انسان» به دنبال زدودن نگاه افراط و تفریطی به دین است. درباره ارتباط انسان و دین طی صد سال اخیر ما با افراط و تفریطی مواجه بودیم که امام موسی صدر به صورت اعلام نشده در این کتاب آن را رد کرده و راه میانه را نشان میدهد.
محسن اسماعیلی در ابتدای این نشست با بیان اینکه امام موسی صدر و خاندان صدر منبع مطالعاتی خوبی هستند گفت: خاندان صدر آثارشان خواندنی است چون نگاه زیبایی به هستی، انسان و دین دارند و خوش قلم و خوش بین هستند. امروز برخی به نام دین حرف میزنند اما ضد دین هستند و دین خودشان را معرفی میکنند نه دین خدا را. صدر از کسانی است که به راحتی میتوان به نوشتههایش اعتماد کرد و او را سخنگوی دین واقعی دانست.رفت.
او با بیان اینکه به روز بودن، قدرت تببین و سحر آمیز بودن گفتار و قلم، آثار خاندان صدر را خواندنی کرده عنوان کرد: ادیان در خدمت انسان تالیف امام موسی صدر نیست بلکه گردآوری مصاحبهها، سخنرانیها و ... درباره موضوع دین است و دارای انسجام فکری است.
عضو خبرگان رهبری با اشاره به دو ویژگی مهم کتاب بیان کرد: نخست اینکه کتاب مربوط به انسان است که با ارزش ترین محبوب ترین و اصلی ترین آفریده هستی است. ویژگی دوم این است که درباره دین است و بنابراین در تمام آثار صدر ردپای انسان و دین را میبینید.
این استاد دانشگاه درباره مولفههای متمایز کتاب عنوان کرد: این کتاب نقطه آغازش یک سخنرانی است که یک عالم دینی مهاجر(امام موسی صدر) 49 سال پیش در کلیسای بیروت انجام داده است. درباره ارتباط انسان و دین طی صد سال اخیر ما با افراط و تفریطی مواجه بودیم که امام موسی صدر به صورت اعلام نشده در این کتاب آن را رد کرده و راه میانه را نشان میدهد.
وی با اشاره به نگاههای افراط و تفریطی درباره دین در دهههای اخیر بیان کرد: نگاه افراطی این است که گاه و بیگاه حتی از سوی علاقه مندان به انسان دین را یک پدیده اجتماعی و عمومیمیدیدند و بهره مند شدن انسانها از موهبت دین را غفلت میکردند. آن قدر به خیال خود برای ساختن جامعه دینی تلاش میکردند که برای انسان دینی فرصتی نمیماند غافل از اینکه جامعه دینی منهای انسان دینی ممکن است. در جنبه تفریطی هم دین به عنوان یک نیاز عاطفی برای فرد بود و آن را از صحنه اجتماع خارج میکرد.
به گفته اسماعیلی کتاب «ادیان در خدمت انسان» به دنبال زدودن نگاه افراط و تفریطی به دین است. امام موسی صدر میگوید ما به انسان دینی و دین انسانی نیاز داریم و انتخاب این عنوان برای آن سخنرانی در 50 سال پیش یک انتخاب هوشمندانه است.
اسماعیلی با طرح این سوال که آیا انسان در خدمت دین است یا دین در خدمت انسان؟ تاکید کرد: امام موسی صدر دومی را انتخاب کرده و میگوید ادیان یکی است چون نقطه آغازشان خدا یکی است و پیام دهنده یکی است و پیام گیرنده هم انسان است و هدفشان هم زیبا شدن و رشد و کمال انسان است. صدر معتقد است ما یک دین بیشتر نداریم چون پیام همه خدمت به انسان است. آن هم نه این انسان و نه آن انسان. انسان با همه تفاوتهایش! پس انسان مخاطب دین است نه انسانهای خوب!
او با بیان اینکه صدر معتقد است ضد دین کسی است که نسبت به گرسنگی دیگری بی توجه باشد عنوان کرد: نباید ادای فرد دینی دربیاوریم اما درد انسان نداشته باشیم. کسی که درد انسان ندارد و در برابر فقر واکنشی ندارد ضد دین است حتی اگر شعار دین بدهد. به اعتقاد او کسی میتواند عالم دینی باشد که خودش را چیزی جز خادم انسان به حساب نیاورد. صدر چون دین را در خدمت انسان میداند تلاش در راه کاهش رنج انسان را موثر میداند.
این استاد دانشگاه با اشاره به طرح اولویتهای پیام دینی در کتاب «ادیان در خدمت انسان» گفت: دینی که نتواند دنیای کسی را آباد کند آخرتش را هم نمیتواند. آبادی آخرت در آبادی دنیا نهفته است کسی که در دنیا عقب مانده و فقیر است آنجا نمیتواند. حفظ اولویت در انتقال پیامهای دینی باید بداند کدام پیام دینی در صدر قرار دارد؟ عدالت یا عبادت؟ صدر میگوید علمای دین مراقب باشید با سخنانتان در نشاندن عبادت به جای عدالت شریک نشوید!
نظر شما