به قلم ویکتور شبشتین منتشر شد؛
«دوازده روز»؛ قصه یک شکست قهرمانانه/ چهره خونین مجارستان در آوردگاه نبرد شرق و غرب
کتاب «دوازده روز» قصه یک شکست قهرمانانه است، حکایت شجاعتی حیرتانگیز در راه آرمانی نافرجام و داستان خشونتی سنگدلانه. مردم کشوری کوچک، مسلح به سلاحهایی در حد تفنگ و بمبهایی آتشزا آنقدر اراده و جسارت داشتند تا علیه یکی از ابرقدرتهای جهان به پا خیزند.
حتی امروز هم که بوداپست به پایتخت پرجنب و جوش و مدرن یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا بدل شده، دیوارهای برخی از ساختمانهای دولتی و مجتمعهای مسکونی بزرگ آن از جای گلوله سوراخ سوراخ شده است. این در گلولهها به عمد باقی ماندهاند تا برای مجارها و نیز گردشگران یادآور تراژدی پنجاه سالهای باشند که همواره الهامبخش ستیزهگران با استبداد خواهد بود.
این کتاب قصه یک شکست قهرمانانه است، حکایت شجاعتی حیرتانگیز در راه آرمانی نافرجام و داستان خشونتی سنگدلانه. مردم کشوری کوچک، مسلح به سلاحهایی در حد تفنگ و بمبهایی آتشزا آنقدر اراده و جسارت داشتند تا علیه یکی از ابرقدرتهای جهان به پا خیزند. عزم پر شور مردم مجارستان برای مقاومت در برابر نیروهای شوروی مایه حیرت جهانیان شد.
در سراسر جهان غرب، مردمی از هر طبقه و مرام مجذوب سرنوشت مجارستان شدند. به مدت چند روز وجدآمیز، به شکلی مجعزهآسا چنین به نظر میرسید که انقلابیون حتی ممکن است به پیروزی هم برسند. اما ناگهان واقعیت چهره تلخ خود را به نمایش گذاشت. نیروهای شوروی با قدرتی مقاومتناپذیر به تجاوزی نظامی دست زدند. مقاومت مردم مجارستان با خشونتی درندهخویانه درهم کوفته شد. از پایتخت جز ویرانهای به جا نماند، هزاران نفر از مردم جان خود را از دست دادند و کشور به مدت سه دهه در اشغال مهاجمان باقی ماند.
از زمان فروپاشی کمونیسم، انبوهی از اسناد و مدارک جدید درباره این قیام پدیدار شدهاند. هرچه بر دانستههای خود میافزاییم چهره مجارستان در مقام آوردگاه نبرد عظیم شرق و غرب در نیمه دوم قرن بیستم وضوح بیشتری مییابد. مجارستان باز بچهای بود به تنگی در افتاده میان قدرتهای بزرگ. سرنوشت آن در سال 1956 و در خیابانهای بوداپست به دست قهرمانان و شروران و حقهبازانی که در این حضور خواهند یافت رقم نخورد بلکه تمام آن تصمیمهای سرنوشتساز را قدر قدرتان مسکو و اشینگتن گرفتند. به همین سبب صحنه رخدادهای این کتاب دایما از مجارستان به اتحاد شوروی و ایالات متحده تغییر میکند.
ویکتور شبشتین، زاده سال 1956، نویسنده و تاریخنگار مجارستانی است که درباره تاریخ روسیه، کمونیسم و ولادیمیر لنین فعالیت میکند. شبشتین که در شهر بوداپست به دنیا آمد، به عنوان ژورنالیست با بسیاری از مطبوعات برجسته بریتانیا از جمله دیلی میل، تایمز
The Times، the Daily Mail، و the London Evening Standard همکاری کرده است.
انتشارات مد کتاب «دوازده روز» نوشته ویکتور شبشتین ترجمه رحیم قاسمیان در 456 صفحه به بهای 320 هزار تومان به چاپ رساند.
نظر شما