کتاب دوم «شیوه کمانچهنوازی» تألیف اردشیر کامکار (آهنگساز، نوازنده و مدرس کمانچه) توسط نشر هستان منتشر شد.
در پیشگفتار جلد دوم این کتاب آمده است: «مجلّدِ پیشِ رو، با هدف سوق دادن هنرجو از سطح مقدماتی به متوسطه تألیف شده است. در این کتاب، با تأکید ویژه بر شخصیت ساز کمانچه و نیز حفظ حالتها و اصالت موسیقی نواحی و کلاسیک ایران سعی بر این است که تکنیکهای نوازندگیِ ساز کمانچه (از قبیل پوزیسیونهای دوم و سوم، ترمولو، تریل، تکیه، درّابِ چپ، تعویض سیم و چرخش کاسه) در قالبِ انواع تمرین و اتود، گامنوازی، قطعه و دونوازی آموزش داده شود. همچنین با هدف سهولت در آموزش، سعی شده است تمریناتی با ملودیهای زیبا و روان که برای هنرجو جذابیت داشته باشند، نوشته شود.
برای آشنایی هرچه بیشتر هنرجویان با ردیف، که یکی از دغدغههای مهم نگارنده در این مجموعه است، میتوان به گوشهها و قطعاتی الهامگرفته از ردیفهای میرزاعبدالله و دوامی اشاره نمود که بهشکلی ساده و متناسب با سطح هنرجو ارائه شدهاند. همچنین سعی شده است تعدادی از ملودیهای متنوع و زیبای نواحی ایران بهعنوان دستمایهای برای ساختن قطعات مختلف کتاب استفاده گردد تا هنرجویان ضمن آشنایی با ملودیهای نواحی، با تکنیکهای متنوع در کمانچهنوازی معاصر نیز آشنا گردند. دونوازیهای موجود در کتاب، بههدف ارتقای هنرجویان در زمینهی بهتر شنیدنِ صدای ساز خود و بقیهی سازها در گروهنوازی، هماهنگی بهلحاظ ریتم و فواصل، و نیز درک بهتر از بافتهای مختلف موسیقایی نوشته شده است. در بخشهایی از کتاب، قطعاتی از سایر موسیقیدانان ایرانی برای ساز کمانچه تنظیم و آوانگاری شده است تا در کنار سایر بخشها، مجموعهای کارساز در راستای ارتقای سطح آموزش نوازندگی کمانچه به علاقهمندان و هنرجویان این ساز اصیل تقدیم شود.
در این کتاب سرعت درجشده در بالای تمرینها، براساس نسخهی صوتی نوشته شده و سرعتِ مورد نظر نگارنده برای اجرای هنرجویان در این سطح است و به همین خاطر او به هنرجویان توصیه کرده است در ابتدا تمرینها را با سرعت پایینتری نواخته و سپس بهتدریج، به سرعت مدنظر نگارنده نزدیک شوند؛ حتی درصورت توانمندی، با سرعت بیشتری بنوازند.
نظر شما