چهارشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۸۷ - ۱۷:۱۵
1385؛ تبيين نقش روحانيت از دوران مشروطه تا انقلاب اسلامي

نقش روحانيت از دوران مشروطه تا انقلاب اسلامي در قالب بيش از 34 عنوان كتاب در سال 1385 تبيين شده است. بيشتر اين آثار به بررسي انديشه‌هاي سياسي، اجتماعي روحانيون در اين دوره و بيان مشكلات، خطرات و موانع موجود در راه مبارزه آن‌ها پرداخته‌اند./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، بر اساس آمار ارائه شده توسط پايگاه اطلاع‌رساني خانه كتاب، 514 عنوان كتاب در باره انقلاب اسلامي در سال 1385 منتشر شده كه نسبت به سال 1384 حدود 10 درصد كاهش داشته است.

تحليل،‌ تشريح و بازگويي اقدامات سودجويانه رضاخان، فرزندان و نخست‌وزيران او با تكيه بر اسناد و خاطرات شفاهي باقي‌مانده از آن دوران، در قالب بيش از 23 عنوان كتاب در سال 1385 منتشر شده است.

"نخست‌وزيران بدفرجام" نوشته سهراب اسدي تويسركاني، "لومپن‌ها در عصر پهلوي" به قلم مجتبي زاده‌محمدي، "رضا شاه و بررسي كتب سياسي معاصر" اثر كيوان پهلون، "يك سال مبارزه براي سرنگوني رژيم شاه(بهمن 1356 تا بهمن 1357)" نوشته روح‌الله حسينيان و "جشن تاجگذاري به روايت اسناد ساواك" نمونه‌هايي از اين آثارند.

بررسي سيره و‌ انديشه سياسي اجتماعي امام‌خميني(ره) از ديدگاه نزديكان ايشان و صاحب‌نظران حوزه انقلاب‌اسلامي نيز در قالب 42 عنوان كتاب توسط ناشران دولتي و خصوصي در اين سال به چاپ رسيده‌ و برخي از اين آثار به زبان‌‌هاي انگليسي، عربي و روسي ترجمه‌ شده‌اند.

مهم‌ترين كتاب‌هاي مربوط به زندگي و سيره امام‌خميني(ره) عبارتند از: "امام‌خميني(ره) و جنبش‌هاي صد سال اخير" اثر علي فلاح‌زاده ابرقويي، "امام‌خميني(ره) در نگاه نخبگان جهان" به كوشش علي داستانكي بيركي، "امام‌خميني(ره) به روايت آيت‌الله هاشمي رفسنجاني" نوشته عبدالرضا اهوازي، "انسان‌شناسي در انديشه امام‌خميني(ره)" به قلم مرضيه اخلاقي و "الامام‌خميني و النظام‌الدولي" اثر ناصر مظاهري تهراني.

زندگي‌نامه، خاطرات و اسناد مرتبط با مبارزان و زندانيان سياسي دوران قبل از انقلاب نيز همچنان جزء موضوعات قابل توجه ناشران و مخاطبان آثار تاريخ معاصر ايران قرار داشت كه از جمله آن‌ها مي‌توان به "خاطرات سيد مرتضي نبوي" نوشته جواد كامور بخشايش، "من، محمدعلي رجايي" به قلم زنده‌ياد داوود بختياري دانشور و "پرنده‌اي كه تبعيد شد؛ زندگي‌نامه شهيد علي‌اكبر سليمي جهرمي" به قلم علي‌اكبر والايي اشاره كرد.

نقش روحانيت از دوران مشروطه تا انقلاب اسلامي نيز در قالب بيش از 34 عنوان كتاب در سال 1385 تبيين شده است. بيشتر اين آثار به بررسي انديشه‌هاي سياسي، اجتماعي روحانيون برجسته اين دوره و بيان مشكلات، خطرات و موانع موجود در راه مبارزه آن‌ها پرداخته‌اند.

"اسلام و مقتضيات زمان از ديدگاه دكترسيد محمد حسيني بهشتي" نوشته صديقه قاسمي، "كارنامه و خاطرات سال 59: انقلاب در بحران" اثر آيت‌الله هاشمي رفسنجاني، "فعاليت علمي و فرهنگي علماي شيعه در عصر پهلوي" نوشته اميد عبداللهي، "عروج از زندان؛ زندگي و مبارزات شهيد آيت‌الله سعيدي" به قلم مقصود رنجبر و "زندگي و مبارزات شهيد آيت‌الله بهشتي" نوشته علي كردي و "روحانيت و مشروطه"، از جمله كتاب‌هاي مرتبط با نقش روحانيت در تاريخ معاصر ايرانند.

همچنين زندگي‌ شهيد سيدمجتبي نواب‌صفوي در اين سال به مناسبت پنجاهمين سالگرد شهادتش، مورد توجه قرار گرفته است. "سيدمجتبي نواب‌صفوي: نگاهي به زندگي و مبارزات رهبر فداييان اسلام" نوشته ارميا آدينه، "سيدمجتبي نواب‌صفوي: انديشه‌ها، مبارزات و شهادت او" به كوشش سيد حسين خوش‌نيت، "آموزگار من نواب: چگونه با نواب‌صفوي آشنا شدم؟" اثر محمدجواد حجتي‌كرماني و "صلاي بيداري: يادمان تصويري شهيد نواب‌صفوي و يارانش" به ‌اهتمام محمدرضا كائيني نمونه‌هايي از اين آثارند.

معرفي،‌ بررسي و آسيب‌شناسي احزاب، جنبش‌ها، انجمن‌ها و فرقه‌هاي فعال در دوران قبل و بعد از انقلاب، در قالب حدود 26 عنوان كتاب در سال 1385 مورد توجه قرار گرفته‌اند. "حزب رستاخيز به روايت اسناد"، "نيمه پنهان: سايه روشن‌هاي بهائيت در ايران"، "جامعه‌شناسي اپوزيسيون در ايران" نوشته محمد رحيم عيوضي، "آسيب‌شناسي تشكيلات احزاب در ايران" اثر محمدمسعود سلامتي، "جريان‌شناسي انجمن حجتيه" به قلم سيد ضياءالدين عليا نسب و "آشنايي با حزب موتلفه اسلامي" به كوشش اسدالله بادامچيان از جمله كتاب‌هاي سياسي مرتبط با اين دوره و موضوع‌اند .

اوضاع سياسي، اجتماعي بعد از انقلاب اسلامي ايران و اقدامات صورت گرفته در اين مقطع زماني هم در سال 1385 در قالب كتاب‌هايي مانند؛ "تحولات نظام بين‌الملل و سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران" نوشته محمد ستوده، "انقلاب دوم؛ تسخير لانه جاسوسي آمريكا، ‌آثار و پيامدها" به قلم احمدرضا شاه‌علي و "عدالت در گفتمان انقلاب اسلامي" اثر محمدعلي فدايي بررسي شده‌اند.

2 عنوان كتاب با عناوين "نقش روحانيت در قيام 15 خرداد" و "57 سال اسارت: تجزيه و تحليل دوران پهلوي از قيام 15 خرداد تا تبعيد امام خميني(ره)" با موضوع قيام روز 15 خرداد 1342 و 2 اثر ديگر نيز با محوريت اشعار دوران انقلاب با عناوين "بهاي وصل" اثر نفيسه فرجي‌راد و "طلوع پيامبر" نوشته رضا عطوفي در سال 1385 منتشر شده‌‌اند.

كتاب‌هاي "تحول نگرش نسبت به زن و تاثير آن در انقلاب اسلامي" نوشته نرگس نيكخواه‌قمصري، "تاريخ شفاهي در ايران" به قلم ابوالفضل حسن‌آبادي و "متن كامل خاطرات شاپور بختيار نخست‌وزير ايران (1357)" با شمارگان هزار نسخه جزء كم‌تيراژترين و كتاب‌‌هاي "بيراهه: گزيده‌اي از كتاب 50 سال پهلوي" به كوشش محمدمهدي زارع با شمارگان 15هزار نسخه، "صحيفه انقلاب: وصيت‌نامه سياسي الهي امام خميني(ره)" با شمارگان 10هزار نسخه و "نامه‌ها و پيام‌هاي تاريخي امام خميني (ره)" با تدوين رسول سعادتمند و شمارگان 7500 نسخه، جزء پرتيراژترين آثار مرتبط با انقلاب اسلامي و منتشر شده در سال 1385 هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط