شنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۷
گفتمان بازآفرینی چه ضرورتی دارد؟

کتاب «نظریه و گفتمان بازآفرینی» به بنیان‌های نظری گفتمان بازآفرینی اشاره می‌کند که همان نظریه بازآفرینی است؛ مجموعه‌ای از گزاره‌هایی که چرایی و چگونگی بازآفرینی حیات فردی و اجتماعی را توضیح می‌دهد و پیرو همین موضوع سعی می‌کند به دو پرسش پاسخ بدهد که اولا گفتمان بازآفرینی چقدر ضرورت دارد و بعد اینکه چگونه می‌تواند محقق شود.  

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «نظریه و گفتمان بازآفرینی» به بنیان‌های نظری گفتمان بازآفرینی اشاره می‌کند که همان نظریه بازآفرینی است؛ مجموعه‌ای از گزاره‌هایی که چرایی و چگونگی بازآفرینی حیات فردی و اجتماعی را توضیح می‌دهد و پیرو همین موضوع سعی می‌کند به دو پرسش پاسخ بدهد که اولا گفتمان بازآفرینی چقدر ضرورت دارد و بعد اینکه چگونه می‌تواند محقق شود.
 
کتاب در 4 فصل به موضوعات مختلفی می‌پردازد. فصل نخست مربوط به ویژگی‌های اقلیمی، تاریخی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و اداری ایران است. در این فصل علاوه بر شرایط اقلیمی و پراکندگی اجتماعات در ایران به تمرکز قدرت و بررسی اثرات عوامل بیرونی محیط کلان بر ساختارهای مدیریتی ایران پرداخته می‌شود. در این فصل همچنین تحلیل تاریخی-اجتماعی ساختار نظام اداری و مدیریتی نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد.
 
فصل دوم مربوط به مفاهیم بنیادی است؛ امنیت، به عنوان مفهومی چندوجهی، توسعه، رفاه، معنا و رضایتمندی نیز از دیگر موضوعاتی است که به آن پرداخته می‌شود. یکی از مسائلی که در کتاب به آن اشاره می‌شود این موضوع است که چرا برخی از سیاست دوری می‌کنند؟ در پاسخ نیز به مناسبات و تصاحب انحصاری قدرت اشاره می‌کند که همین موضوع بسیاری را از سیاست گریزان می‌کند. در این بخش نقل قولی نیز از هانا آرنت آمده است: «هنگامی که جامعه‌ای به دروغ‌گویی سازمان‌یافته روی آورد و دروغ گفتن تبدیل به اصل کلی شود، صداقت تبدیل به یک عمل سیاسی می‌شود.»
 
همچنین در این بخش به این مسئله نیز پرداخته می‌شود که بی‌تفاوتی به سیاست نیز خود نوعی سیاست انفعالی است هرچند این موضوع به اتمیزه شدن افراد و تنهایی‌شان در جامعه توده‌ای منجر می‌شود.
 
بحث‌های متعدد دیگری نیز در فصل دوم کتاب مورد بررسی قرار می‌گیرد. اخلاق، فجایع نظام جهانی، بازآفرینی هویت زن، اعتیاد، روسپی‌گری، رواداری فرهنگی، همسویی با طبیعت، اقتصاد پویا و متعالی، نخبه‌گرایی و تقدیرگرایی منفی از جمله مواردی است که به آن پرداخته می‌شود.
 
ضمیران در فصل سوم کتاب به تبیین نظریه و گفتمان بازآفرینی می‌پردازد. این مقوله که فرد و جامعه برای سعادت، علاوه بر رفاه به معنا و رضایتمندی نیز نیازمند است. ضمیران در این باره نیز توضیح می‌دهد که برای نیل به احساس رضایتمندی در یک جامعه، اعضای آن جامعه باید از شرایط برابر برای بهره‌مندی از فرصت‌ها برخوردار باشند.
 
فصل چهارم کتاب با یادداشتی از بیژن باغبانی آغاز می‌شود. او درباره کاری که ضمیران در این کتاب انجام داده است اینطور می‌نویسد: «مراد از بازآفرینی، فقط جنبه‌ای تک‌بعدی از جهان هستی و انسان نیست؛ بلکه او (ضمیران) با مطالعه و نگرشی ژرف، با استناد به تجربیات کشورهای مختلف و همچنین بررسی دیدگاه‌های بسیاری از فلاسفه معاصر، موضوعاتی چون آب و هوا، زمین، منابع طبیعی، فلسفه و نیز آنچه را که لازمه زیست بشر است، مورد کنکاش و واکاوی قرار داده است.»
 
فصل چهارم کتاب «نظریه و گفتمان بازآفرینی» به اندیشمندان بزرگ جهان اختصاص دارد افرادی همچون هانا آرنت، پروین اعتصامی، والتر بنیامین، نوام چامسکی، آنتوان چخوف، کارل پوپر، حافظ، ژیل دلوز، سیمین دوبوار، ویل دورانت و امیل دورکیم.
 
کتاب «نظریه و گفتمان بازآفرینی» نوشته زانیار ضمیران بوده که انتشارات رویداد این کتاب را در 366 صفحه روانه بازار نشر کرده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها