سه‌شنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۹:۲۸
کیهان‌نگاری دانشی باستانی بوده است/ تأثیر درخشان ایران در شاهراه تمدن‌های بزرگ جهانی

کتاب «کیهان‌نگاری در ایران باستان؛ بحث‌ها و دیدگاه‌ها» یکی از تازه‌ترین پژوهش‌ها در زمینه تاریخ علم در ایران باستان است که از سوی پروفسور آنتونیو پانا اینو به نگارش در آمده و در سال ۲۰۲۰ میلادی در کشور ایتالیا منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، ایرانیان باستان نسبت به آسمان شب، ستارگان و سیارات درخشان آن دلبستگی ویژه‌ای داشتند. علاوه بر دانش گسترده دانشمندان ایرانی در این حوزه، تمدن‌های گوناگونی مانند تمدن میانرودانی، یونانی، هندی و مصری در باور ایرانیان نسبت به ماهیت کیهان موثر بوده‌اند.

کیهان‌نگاری دانشی است که به ترسیم اوضاع کیهان و لایه‌های آن می‌پردازد. در دیدگاه مردم ایران در عهد باستان، آسمان از چند لایه تشکیل می‌شده و همین باور در ادیان ایرانی مانند آیین مزدیسنا و مانی نیز متبلور شده است.

کتاب «کیهان‌نگاری در ایران باستان؛ بحث‌ها و دیدگاه‌ها» یکی از تازه‌ترین پژوهش‌ها در زمینه تاریخ علم در ایران باستان است که توسط پروفسور آنتونیو پانا اینو به نگارش در آمده و در سال ۲۰۲۰ میلادی در کشور ایتالیا منتشر شده است. پانا اینو یکی از پژوهشگران برجسته در حوزه ایران‌شناسی است که آثار بسیاری از وی تاکنون به چاپ رسیده است.

کتاب کیهان‌نگاری در ایران باستان یکی از جدیدترین آثار پروفسور آنتونیو پانااینو استاد رشته مطالعات ایرانشناسی دانشگاه بولونیا در کشور ایتالیا است که در سال 2019 میلادی به زبان انگلیسی در ایتالیا منتشر شد و در سال 1402 با ترجمه افشین آریان‌پور در انتشارات طهوری به چاپ رسید.

پانااینو یکی از برجسته‌ترین استادان زبان پهلوی ساسانی و اوستایی در ایتالیا است که تاکنون بیش از 300 مقاله در حوزه شناخت ایران باستان به انتشار رسانده است. در این کتاب به مباحثی مانند عقاید ایرانیان نسبت به آسمان، سیارات و ستارگان، فرآیند اهریمنی شدن سیارات، مقارنه بزرگ زحل-مشتری و همچنین تأثیر سایر تمدن‌های باستانی مانند میان‌رودان، مصر و یونان بر عقاید ایرانی پرداخته شده است.

به علاوه منابع مهم باستانی که در آن به موضوع کیهان‌نگاری ایرانی اشاره شده نیز مورد معرفی و بررسی قرار گرفته است. کیهان‌نگاری دانشی باستانی بوده که لایه‌های کیهان را ترسیم می‌کرده است. ایران به جهت قرارگیری در شاهراه تمدن‌های بزرگ جهانی میان هند، یونان، میان‌رودان و مصر تأثیر درخشانی در تاریخ علم داشته و در این اثر به این موارد نیز پرداخته شده است. بازه زمانی این پژوهش از دوران هخامنشی تا سده‌های نخستین دوران اسلامی را دربرمی‌گیرد.

نام برخی از ستارگان و صورت‌های فلکی آسمان شب در متون پهلوی و اوستایی آمده و این نویسنده با استخراج این نام‌ها از درون متون کهن به تحلیل آن‌ها پرداخته است. همچنین منشأ سال ایرانی و اژدهای آسمانی نیز از دیگر مسائل مطروحه در کتاب است. بخش پایانی کتاب نیز به توضیحات مترجم و معرفی شخصیت‌ها و توضیح نکات پیچیده اختصاص دارد. 

کتاب «کیهان‌نگاری در ایران باستان؛ بحث‌ها و دیدگاه‌ها» نوشته آنتونیو پانا اینو با ترجمه افشین آریان‌پور در 238 صفحه و در قطع رقعی از سوی انتشارات طهوری منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها