جمعه ۱۳ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۸
فراخوان سومین جشنواره ادبی «آواز ققنوس» / نشست انجمن داستان نوجوان هرمزگان برگزار شد

هرمزگان- محفل «فانوس» تا جشنواره «آواز ققنوس» و از حسینیه کتاب تا کارگاه شعر، بخشی از مهم‌ترین رویدادهای فرهنگی و ادبی هفته گذشته هرمزگان را رقم زده اند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بندرعباس، هرمزگان در حوزه کتاب، هفته پرکار و درخشانی را تجربه کرد. رونق محافل ادبی از برگزاری انجمن داستان نوجوان هرمزگان تا هفتمین محفل «فانوس» با موضوع خودشناسی از ديدگاه قرآن، فراخوان سومین جشنواره ادبی «آواز ققنوس»، برگزاری جلسه انجمن شعر و درخت هرمزگان، برپایی حسینیه کتاب طی دهه محرم، برپایی نخستین کارگاه آموزشی مقدماتی شعر بندرعباس و تور کاغذ تکانی جامُش را شاهد بودیم. معرفی مجموعه «پِیارُم زار»، نقد دیوان عقیلی، گفت‌وگو محرمی با عنوان دست خالی نویسندگان از موضوعات جوان‌پسند در حوزه ائمه اطهار،  معرفی کتاب«آیین، نمایش و شبیه‌خوانی در هرمزگان» و... بخشی از رویدادها و مباحث فرهنگی و ادبی هرمزگان در هفته دوم مرداد ماه بود.

نشست انجمن داستان نوجوان هرمزگان برگزار شد

نشست انجمن داستان نوجوان هرمزگان با موضوع «قرار ملاقات با ایده‌ها» برگزار شد.

نشست انجمن داستان، با حضور بهنوش بلالی پور نماینده انجمن داستان، خدیجه حاجی‌زاده مربی ادبی بندرعباس و ۱۰ نفر از اعضای نوجوان در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هرمزگان برگزار شد.

طی این نشست کارگاهی، حاجی‌زاده ابتدا ویژگی‌های یک ایده خوب را بررسی کرد و گفت: ایده‌یابی یکی از مهم‌ترین اصل و مقدمه برای نوشتن یک داستان خوب است و در واقع سنگ بنای هر داستانی است، اگر ایده خوبی برای نوشتن نداشته باشیم هر قدر هم که بنویسیم در نهایت داستان ما مورد پذیرش و پسند مخاطب قرار نخواهد گرفت.

حاجی‌زاده در ادامه به راه‌های دست‌یابی به ایده پرداخت و افزود: یکی از مهم‌ترین راه‌ها، تجربیات شخصی هستند. تجربیاتی که اغلب ما آن‌ها را نادیده می‌گيريم و به سادگی از کنار آن‌ها عبور می‌کنیم اما حقیقت این است که این تجربیات شخصی یکی از ارزشمندترین مواردی است که به شدت در زمینه نوشتن مورد توجه است.
وی در بخشی دیگر، به صحبت پیرامون اهمیت خاطرات پرداخت و ادامه داد: خاطرات به عنوان اتفاقاتی که در زندگی ما روی داده است و چالش‌هایی که با آن مواجه بوده‌ایم یکی از مهم‌ترین تجربیاتی است که کمک می‌کند داستان بهتری بنویسیم. او داستان «شرم» اثر «آنی آرنو » را نمونه موفقی از خاطره نویسی برشمرد.

این مربی ادبی اضافه کرد: برای نویسندگی باید هر چیزی را یادداشت و ثبت کنیم. روزمرگی‌ها، خاطرات، خواب‌ها و ... قابلیت تبدیل شدن به یک داستان خوب را دارند ضمن اینکه هر چه ثبت شود هرگز فراموش نمی‌شود.

هفتمین محفل «فانوس» با موضوع خودشناسی از ديدگاه قرآن در بندرعباس برگزار شد

مسئول کتابخانه اندیشه آیت‌الله خامنه‌ای بندرعباس گفت: در راستای جهاد تبیین، هفتمین «محفل فانوس» با موضوع خودشناسی از ديدگاه قرآن در این شهرستان برگزار شد.

«کبرا میرحسینی» افزود: «محفل فانوس» اندیشه کتابخانه عمومی اندیشه آیت الله خامنه‌ای(مدظله‌العالی ) بندرعباس به دلیل هتاکی سریالی به قرآن کریم، مبحث امشب را خودشناسی از ديدگاه قرآن کریم قرار داد که نسل جوان ما نسبت به مسائل مهم جامعه اسلامی بی تفاوت نباشند.

این نشست‌ها با «طبیعت شناسی» آغاز شد، اینک به «خودشناسی» رسیده‌ و پس از آن موضوع «خودباوری»  را پی خواهد گرفت.

فراخوان سومین جشنواره ادبی «آواز ققنوس»

مدیر کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هرمزگان از فراخوان سومین جشنواره ادبی «آواز ققنوس» با موضوع «بازآفرینی افسانه‌های بومی ایران» برای کودکان و نوجوانان خبر داد.

پروین پشتکوهی گفت: مخاطبان این جشنواره علاوه بر همکاران اهل قلم کانون، شامل تمامی نویسندگان بالای ۱۸ سال حوزه کودکان و نوجوانان هستند.

وی افزود: قالب آثار جشنواره سوم ققنوس، شامل داستان کوتاه (حداکثر ۳ هزار کلمه) و شعر (کلاسیک، نیمایی، سپید) تعیین شده است.

پشتکوهی اضافه کرد: آخرین مهلت ارسال آثار ۲۰ شهریور ۱۴۰۲ و زمان اعلام نتایج ۸ مهر ۱۴۰۲ (روز بزرگداشت مولانا) خواهد بود و شرکت‌کنندگان می توانند آثار خود را به پست الکترونیکی  مهرواره ادبی ارسال کنند و یا به واحد آفرینش‌های ادبی و هنری کانون های سراسر استان تحویل دهند. 

این فراخوان با هدف تولید آثاری ارزشمند و خلاقانه برای کودکان و نوجوانان و آشنایی هرچه بیشتر همکاران اهل قلم کانون و نویسندگان کودک و نوجوان با افسانه‌های کهن ایران زمین، منتشر شده است.

جلسه انجمن شعر و درخت هرمزگان برگزار شد/ لزوم آشنایی شاعران با ساختار شعر

هفتمین جلسه انجمن شعر و درخت هرمزگان برگزار شد و بر آشنایی شاعران با ساختار شعر نیز تاکید شد.

هفتمین «انجمن شعر و درخت هرمزگان» با نقد جدی همراه بود و بر فرزند زمانه خود بودن نیز تاکید شد. مطالعه منابع دسته اول، ارائه آثار به کارشناسان و منتقدان حوزه شعر، حضور در جلسات فنی و جدی، ملاحظه شاخص‌های اصلی در شعر، شاخص‌های شعر آئینی، پرهیز از پراکنده گویی و ... از دیگر موارد بود که در این نشست مطرح شد.

در ابتدا اصغر ملائی محمدآبادی دبیر انجمن شعر و درخت هرمزگان با تلاوت سوره مبارکه«نصر» جلسه را آغاز کرد. در ادامه، عبدالحمید انصاری نسب رئیس «انجمن شعر و درخت هرمزگان» تحمیدیه‌ای از سروده‌های‌ عطار نیشابوری را خواند و مطهره دهقانی غزلی از حافظ و زهرا اِسپید نیز حکایت ششم باب دوم گلستان سعدی را خواند.
سپس ملائی محمدآبادی، در مورد شعر خوب، شعر آیینی و لازمه مهم شاعری، مطالبی مهمی را مطرح کرد و بر آشنایی شاعران با ساختار شعر، موضوع و اطلاعات شعری، موضوع مورد علاقه و خوانش شعرهای خوب سروده شده،  با اولویت جدیت و استمرار و تمرکز و پرهیز از پراکندگی، تأکید کرد.

در این جلسه، فاطمه یاس پورارژنگی، شهین بهاری، محمدی، مطهره دهقانی، زهرا اسپید و ایرج انصاری فرد، اشعار خود را خواندند و زهرا اسپید و عبدالحمید انصاری نسب درباره  اشعار به نقد و نظر پرداختند.

برپایی حسینیه کتاب طی دهه محرم در هرمزگان

همزمان با شروع ماه محرم و ایام سوگواری شهادت امام حسین (ع)، اداره کل کتابخانه‌های عمومی هرمزگان با ویژه برنامه معرفی کتاب و شعر حسینی میزبان کارشناسان مذهبی و دوستداران اهل بیت (ع) بود.

حسینیه کتاب با هدف معرفی کتاب و شعر حسینی با حضور کارشناسان مذهبی و علاقمندان و دوستداران اهل بیت(ع) همزمان با آغاز ماه محرم در محل اداره کل کتابخانه های استان برپا شده است.

در این ویژه برنامه که بطور مستقیم از فضای اسکای روم اداره کل کتابخانه‌ها نیز پخش شد، کارشناسان مذهبی حجت الاسلام ابوالفضل رحمانیان کتاب«ادب عاشقی» و «قدم عاشقی»، حجت الاسلام بهزاد پودات، کتاب«بررسی تاریخی مدینه تا کربلا»، حجت الاسلام محمد عبدالعلی زاده، کتاب « از ظهر عاشورا تا شام بغداد» و کتاب «شش محور جهاد تبیین»، حجت الاسلام عبدالرسول باستین، کتاب «مناسک عزاداری محرم» و حجت الاسلام محمد مهدی زارعی، کتاب «انسان ۲۵۰ ساله» را معرفی کردند.  همچنین آیه باستین و معصومه مرشدی با بیانی شیوا به خوانش اشعار حسینی از آثار شاعران فرهیخته کشورمان پرداختند.

نخستین کارگاه آموزشی مقدماتی شعر بندرعباس برگزار شد

مدرس نخستین کارگاه آموزشی مقدماتی شعر بندرعباس گفت: هنر شاعر، دلپذیرکردن واژگان معمولی و روزمره است.

در نخستین کارگاه آموزشی مقدماتی شعر بندرعباس، مسلم محبی ضمن پرداخت به اصول اولیه شعر با ذکر مثال‌های ملموس، این موضوع را توضیح داد.
این منتقد و مدرس هرمزگانی افزود: این کارگاه، ویژه شاعران است و در جلسه نخست به یادآوری مصوت ها و نقش آن‌ها در هجاها و ارکان وزن شعر فارسی اشاره کرد.

وی اضافه کرد: شاعر هم مانند سایر اقشار جامعه، همین کلمات معمولی و روزمره را در اختیار دارد، اما چه می شود که این کلمات دلنشین و زیبا می‌شوند؟ پاسخ خیلی ساده است، گنجاندن کلمات در وزن، و این هنر شاعر است که واژگان معمولی و روز مره را دلپذیر می‌کند.

مولف کتاب شعر «بعد از تو، من به درد خودم هم نمی خورم» در ادامه به جایگاه ویژه وزن در شعر فارسی، اهمیت قافیه و ردیف، مصوت های کوتاه و بلند، چهار اختیار شاعری و تقطیع شعر به ارکان عروضی پرداخت.
بنیانگذار انجمن ادبی«شعر و دریای هرمزگان» در پایان گفت: این کارگاه در سطوح بالاتر با حضور استادن شعر و ادبیات ادامه خواهد داشت.

تور کاغذ تکانی جامُش در بندرعباس برگزار شد

تور کاغذ تکانی جامُش چهارمین ایستگاه خود را دوشنبه و سه شنبه نهم و دهم مردادماه در مرکز شماره ۳ کانون پرورش فکری برگزار کرد.

ناهید سلیمانی پور مسئول مرکز شماره ۳ گفت: این برنامه در پی درخواست مکرر خانواده ها جهت اهدای کتاب به کتابخانه مرکز  و به  مناسبت روز ملی جنگل ها برگزار شد.

در این برنامه که با شعار درختان ،حیات جنگل هستند آن ها را قطع نکنیم اجرا شد، ابتدا در مورد راه‌های حفاظت از جنگل‌ها به گفت‌وگو با کودکان پرداخته شد و  کتاب جنگل کوچک به اعضا معرفی شد. سپس کارگاه اوریگامی (کاغذ و تا) با استفاده از کاغذهای باطله برای اعضا برگزار شد.
طی این برنامه اعضا پس از تحویل کاغذهای بازیافتی در ثبت اثر انگشت خود به نشانه سبز کردن درختان روی تابلوی جامُش مشارکت کردند. این برنامه هم چنین با هدف جلوگیری از جنگل زدایی، نهادینه کردن فرهنگ مصرف بهینه منابع و افزایش مشارکت کودکان و نوجوانان در حفظ محیط زیست به اجرا در آمد.

کتاب مجموعه «پِیارُم زار» معرفی شد

کتابی با آداب و رسوم و باورهای مردم شمال هرمزگان معرفی شد.

مجموعه «پِیارُم زار»، آداب و رسوم و باورهای مردم شمال هرمزگان منطقه «دهستان» به کوشش سلیمان کرمپورِ دهستانی پدید آمده است.

«پِیارُم زار» گنجینه معتبر مردم شناسی از عشایر کوچ رو «ایل قشقایی» است. اثری پژوهشی از کوچ و یکجا نشینی مردمانی نازنین، باورمند، بردبار، ساده زیست، سختکوش و شیرین سخن است.
فرهنگ عامه مردمانی نجیب، نازک دل، روستازاده، سزاوار سپاس و خوش قلب، که دامداری و کشاورزی را پیشه کرده و صنعتشان را نیز خویش می‌ساختند. روستانشینان فهیم، در زیست بومی بکر و وحشی، با باورهای خاص، سنت‌های دیرینه که زندگیشان با لالایی‌های مادرانه و اوسنه‌ها (داستان) و قصه‌های مادربزرگ‌ها آغاز می‌شود. با حکمت، دانش و عادت پسندیده پیش می‌رود و به آرامش و نارامی، در جنگ و جشن و عشق و اندوه ادامه می‌یابد و با نوحه‌ و ناله‌، پایان می‌پذیرد.

محقق دغدغه‌مند، با احساس مسئولیت و ادای دین، از سر ذوق و زیبانگری، زر گرانبهای زمان و دُرّ بی جایگزین عُمر را  با اخلاص گذاشته و هر موضوعی را آنچنان با جزئیات نگاشته که تصویر آن‌را می‌توان به روشنی تجسم کرد. وی نخست، از اتمسفر رویایی، جغرافیا جلگه‌ای، پوشش شورآفرین و گویش درهم تنیده فارسی و لُری روستای دهستان پرده بر می‌دارد. سپس با مثنوی  «وطن»، اثر منظوم شاعری میهن پرست و متعصب به نام«روح الله» به  معرفی بیشتر زادگاهش- مرکز «دراگاه» به شیوه شاعرانه می‌پردازد.

مجموعه «پیارم زار» محصول بیش از سه دهه تحقیق مطالعه و نگارش سختگیرانه یک معلم بازنشسته است. وی، میراث ماندگاری را برای فرزندان این دیار رقم زده است. بخش پیشینه و گویش به دلیل حجم زیاد در این گنجینه، نگنجیده است. در این کتاب آداب و رسوم زندگی عشایری، کشاورزی و زندگی مردم از تولد تا مرگ در سایه‌سار پیارم‌ها قد کشیده، در گذر روزگار آمده است تا فرزندان این آب و خاک با آگاهی یافتن از آن و درس گرفتن از آنها که زندگی را با مشقت فراوان سپری کردند همراه با گرامی داشت یاد نیاکان به زاد بوم خویش افتخار کنند.

«دهستان» در امتداد جنوب شرقی سلسله جبال زاگرس، در شهرستان حاجی آباد در ۲۰۰ کیلومتری شمال بندرعباس واقع شده است. این محدوده آب و هوایی معتدل دارد و می‌توان در آن گیاهان سردسیری و گرمسیری را مشاهده کرد. آداب و رسوم و گویش دهستانی‌ها بیشتر شبیه به جنوب استان فارس است و فرهنگ و گویش کرمان و شمال هرمزگان تاثیر چندانی بر آن نگذاشته است. در زمان‌های گذشته مردم این منطقه همانند مردان و زنان ایل قشقایی، لباس می‌پوشیدند. مردان، پیراهنی بلند تا نزدیکی زانو و شالی به دور کمر داشتند. به دور گردن خود شال گردن داشتند و بر سر کلاه نمدی دوگوش و ساده می‌نهادند و بی‌کلاهی را عار می‌دانستند. کفش آن ها، ملکی و گیوه بود. زنان پیراهن بلند و شلوار قری گشاد می‌پوشیدند.

«پِیارُم زار» زمستان ۱۴۰۰ به کوشش و پژوهش «سلیمان کرمپور دهستانی» در ۵۲ سالگی اش، با شمارگان ۵۰۰ نسخه و در ۲۷۴ صفحه به قیمت ۹۵ هزار تومان توسط نشر «سمت روشن کلمه» وارد بازار کتاب شد.

دیوان عقیلی نقد شد

«ديوان عقيلی»، متاثر از ادبیات کهن به ویژه داستان‌های مثنوی معنوی و حکایات گلستان، مسائل روز اجتماعی و اخلاقی جامعه قشم را به نظم در آورده است.

برای مطالعه کامل، تازه ترین خبرها، نقد، گفت‌وگو، معرفی کتاب و... استان هرمزگان و سایر استان ها، هر روز خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)  را دنبال کنید.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها