پروین با مطالعه و شناخت عمیقی که از آثار کلاسیک داشت و با غور کردن در اشعار آموزنده و حکیمانه ناصرخسرو، سعدی، مولانا، حافظ و خیام توانست جهان را از زوایای مختلف کشف کند و دست آخر از نگاه خود به مسائل عمیق انسانی همچون حکمت، عقل، علم و اخلاق بپردازد.
پروین از همان کودکی همراه با پدر خود در محافل ادبی و هنری شرکت میکرد و در محضر بزرگان شعر و ادب با اساس ادبیات فارسی آشنا شد. یوسف آشتیانی به عنوان شاعر، محقق، مترجم و مسلط به زبانهای عربی فرانسه و ترکی، فرد صاحب نظری شناخته میشد که حکم اولین و بهترین استاد پروین را داشت و میتوان گفت جسارت و آگاهی پروین مرهون رهتوشه ارزشمند پدر اوست که به او عطا کرده بود.
در اوایل قرن چهارده، زنان حضور کمرنگی در بطن جامعه داشتند و کمتر زنی امکان تحصیل عالیه را در اختیار داشت اما پروین در آن دوران تاریک و پر چالش فعل توانستن را صرف کرد و محدودیتهای اجتماعی- فرهنگی را کنار زد و نام خود را جاودان ساخت.
پروین اعتصامی علیرغم زندگی کوتاه و تجربه کمی که داشت آثار پر مغز بسیاری خلق کرد و اشعار او از پختگی قابل توجهی برخوردار بود ازاینرو این سوال پیش میآید که چطور ممکن است چنین امری پیش بیاید؟
پروین با مطالعه و شناخت عمیقی که از آثار کلاسیک داشت و با غور کردن در اشعار آموزنده و حکیمانه ناصرخسرو، سعدی، مولانا، حافظ و خیام توانست جهان را از زوایای مختلف کشف کند و دست آخر از نگاه خود به مسائل عمیق انسانی همچون حکمت، عقل، علم و اخلاق بپردازد. بنابراین بسیاری از سخنان پروین به صورت بازآفرینی سخنان بزرگان قرون پیش به رشته تحریر درآمده است. برای مثال شعر مست و هوشیار اقتباسی از شعر مست و محتسب مولاناست یا شعر طوطی و شکر بر وزن شعر طوطی و بازرگان مولانا سروده شده است.
با این تفاسیر اشعار او از تأثیرگذاری و تازگی ویژهای برخوردار بوده و بهخوبی از عهده رسالت خود برآمده است. پروین برای بیان مقاصد خود بیشتر از صنعت تشخیص استفاده کرده و با جان بخشیدن به عالم ماده و حیوانات و نباتات تأثیر سخن خود را دوچندان میکند.
او در بطن تمام پدیدههای عالم رسوخ کرده و از زبان و دیدگاه آنها به صحبت کردن با مخاطب مینشیند؛ گویی از اسرار نهان همه چیز باخبر است و ما را با عمیقترین معانی آنها روبهرو میسازد.
مناظره و گفتوگو یکی از تکنیکهای اساسی پروین در شعرسرایی است. او این تکنیک را از دل متون کهن و در آثار پیشتازان کلاسیک بیرون کشیده و بنای بیشترین اشعار خود را بر آن دایر ساخته است. مناظره بین نخ و سوزن، کارد و پنیر و سیر و پیاز از نمونههای موفق مناظره شعری اوست که مضامینی همچون دوستی، محبت، عقلگرایی، خردگرایی، حکمت و ادب را دربردارند.
مضامین گوناگون اشعار پروین اعتصامی همچون خوشههای درخشانی که از ستاره پروین منشعب شده یک صورت فلکی گرانبها را تشکیل دادهاند که بر تارک فرهنگ و ادب ایران ماندگار گشته است.
آری پروین اعتصامی نامی است که ابعاد شعری و فلسفی گستردهای دارد و طالب شرح مفصل و نکتهسنجی بسیاری است.
نظر شما