سه‌شنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۲ - ۰۸:۱۵
کتاب‌ها درباره زندگی حضرت محمد(ص) چه می‌گویند؟

به مناسبت میلاد رسول اکرم(ص) نگاهی خواهیم داشت به چند کتاب مهم که درباره زندگی ایشان نوشته شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره شخصیت و زندگی حضرت محمد(ص) کتاب‌های بسیاری نوشته شده است و نویسندگان بی‌شماری سعی کرده‌اند با نگاه به زوایای مختلف زندگی این حضرت، وجوهی از سیره نبوی را به نگارش درآورند.
 
یکی از نویسندگانی که درباره حضرت محمد(ص) دست به ترجمه برده، لئو تولستوی است. این کتاب با عنوان «حضرت محمد(ص)» مجموعه حدیث در کتاب یک هندی مسلمان بوده که تولستوی آن را به زبان روسی ترجمه کرده است. همچنین چند نامه در این کتاب درج شده است که نشانگر دیدگاه تولستوی نسبت به اسلام است.
 
این کتاب سال‌ها در بین روشنفکران و فضلای مسلمانان و غیرمسلمانان مورد بحث بوده و برخی از روشنفکران خارجی، از وجود این کتاب آگاهی داشته‌اند. ولی در دنیای اسلام و حتی جهان غرب، از بودن این کتاب، کمتر کسی اطلاع داشته است. دلیل این موضوع را می‌توان، فضای سیاسی و اعتقادی در روسیه تزاری و روسیه کمونیستی برشمرد که بر عقیده بودند که تولستوی که زبانزد عام و خاص جهان و دنیای مسیحیت می‌باشد؛ چرا و چگونه می‌تواند وابستگی به اسلام و خصوصاً حضرت محمد (ص)، داشته باشد؟
 
در بخشی از کتاب، تولستوی در جواب نامه‌ای اینگونه نوشته است: «در رأس دین اسلام حضرت محمد(صلی الله علیه و آله ) وجود دارد که در تعلیمات خود اساس تمام ادیان مقدس را دارد و با خیلی از حقایق دین مسیحیت نیز همگام و نزدیک است؛ زیرا پایه ادیان الهی خداست. تعالیم ادیان نیز در جهت تشویق انسان ها در ایمان به خداست؛ بنابراین آنچه این تبلیغ و وظیفه را بهتر به انجام برساند، احترام بیشتری خواهد داشت و آن دین اسلام است.»
 
در مورد این کتاب ممکن است اختلاف نظرهایی نیز وجود داشته باشد با اینحال این کتاب شاید بتواند برای محققان حوزه دین به عنوان یک سوژه پژوهشی مورد مطالعه قرار بگیرد. این کتاب به عنوان رساله گمشده تولستوی نیز شناخته می‌شود.
 
ستارگان هدایت در تاریخ اسلام
 
ستارگان هدایت در تاریخ اسلام کتاب دیگری است که به زندگی حضرت محمد(ص) پرداخته است. در این مجموعه، گوشه هایی از زندگی، پیامبر گرامی اسلام (ص) با اشاره به مکارم اخلاقی آن حضرت بازگو میشود. افزون بر آن، از زندگی ابوبکر عمر، عثمان، حضرت علی (ع)، عبدالله بن مسعود، ابوالدزدا، حمزه بن عبدالمطلب، خالد بن ولید سخن میرود. برای نمونه درباره حضرت محمد (ص) مطالبی با این عناوین به چاپ رسیده است: شخصیت و سخنان رسول خدا، رفتار رسول خدا با نفس خود، رفتار رسول خدا در خانه، کار کردن پیامبر در منزل، عبادت و خوف پیامبر از خداوند، مزاح و شوخ طبعی رسول خدا، فروتنی و گذشت رسول خدا، مهر و شفقت رسول خدا، پارسایی و زهد پیامبر، احسان و صدقات رسول خدا، شجاعت رسول خدا در جنگ، نظر غربیها راجع به رسول الله و شریعت او، عبادت رسول خدا، رفتار رسول خدا با همسرانش، نبوغ سیاسی و جنگی رسول خدا، و رفتار رسول خدا با یهودیان.
 
نویسنده این کتاب مصطفی سباعی است و امیرصادق تبریزی آن را ترجمه کرده است. کتاب ستارگان هدایت در تاریخ اسلام توسط نشر کردستان به چاپ رسیده است.
 
 
نگاره‌هایی از معراج حضرت محمد (ص)
 
این کتاب شاخصه‌های نگاره‌های احمد موسی در نسبت با سایر نگاره‌های معراج، نگاره‌های میرحیدر، فرهاد، سلطان‌محمد است. در این کتاب سعي در شناسايي عناصر فردي در آثار «احمد موسي» شده، به اين دليل که نقاط قوت و ضعف کار او براي رفع موانع موجود، جهت خلق آثاري فاخر در نگارگري متراژ برداشته شود و اين موضوع مهم که در طول تاريخ اسلام، سرچشمه‌اي براي الهام‌بخشي و خلق آثار متعددي در عرصه ادبيات و نگارگري و ديگر هنرها شده است، باز هم بتواند پوياتر و زنده‌تر از هميشه، در راه تعالي روح جويندگان معرفت، در طلب وصول و جمال الهي مفيد فايده باشد. نویسنده این کتاب محمدرضا تابعی است و انتشارات چهار درخت آن را منتشر کرده است.
 
پیامبر رحمت
 
«پیامبر رحمت: شرح حال زندگانی حضرت محمد مصطفی (ص)» کتاب دیگری است که به زندگی حضرت محمد(ص) پرداخته است. کتاب حاضر، جلد اول از مجموعة «زندگی‌نامه چهارده معصوم(ع)» است که در آن شرح‌حال زندگانی حضرت محمدمصطفی(ص) آمده است. فصل نخست به مروری کلی درباره زندگی‌نامه پیامبر اکرم(ص)، تولد و کودکی، جوانی، همسران پیامبر، بعثت ایشان، هجرت پیامبر(ص)، واقعه غدیرخم و... اختصاص دارد. در فصل دوم سیرة اخلاقی، اجتماعی، مدیریتی پیامبر اکرم(ص) و همچنین روش‌ حکومتی ایشان بررسی شده است. کتاب با هدف آشنا کردن مخاطب با شخصیت برجستة پیامبر اکرم(ص)، تهیه شده است. این کتاب توسط اعظم‌السادات حسینی گردآوری شده و انتشارات بی‌زمان آن را منتشر کرده است.
 
«محمد بر پایه کهن‌ترین منابع»
 
این کتاب توسط مارتین لینگز است. لینگز با نام اسلامی ابوبکر سراج‌الدین از صوفیان پیرو طریقت شاذلیه و از مریدان فریتهوف شوئون (شیخ عیسی نورالدین احمد) بود. کتاب او توسط سعید تهرانی‌نسب ترجمه شده است. این کتاب بر پایه کهن‌ترین منابع داستانی بر مبنای روایتی محققانه از زندگی حضرت محمد(ص) نوشته شده است و از زمان انتشارش تا به حال جوایز متعددی را از آن خود کرده و انتشار آن به چاپ‌های بسیاری رسیده است.
 
این کتاب گزارشی از تاریخ اسلام حول زندگی پیامبر همراه با رخدادهای مرتبط و غیرمستقیم با زندگی پیامبر است که با درگذشت او پایان می‌یابد مانند: خانه خدا، نیاز به یک پیامبر، پیمان جوانمردی، قریش دست به کار می‌شود، شکاف‌های خانوادگی، عام‌الحزن، هجرت، آستانه جنگ، وفات‌ها و وصلت‌ها، منافقان، فتح مکه، حجه‌الوداع و ...
 
در پشت جلد کتاب «محمد بر اساس کهن‌ترین منابع» نوشته شده است: «طیف وسیعی از نخبگان و خبرگان معروف جهان ظهور این کتاب به زبان انگلیسی را رویدادی فرخنده و پیشرفتی چشم‌گیر در مباحث مربوط به عرفان، دین‌شناسی، و تاریخ اسلام قلمداد کرده‌اند. شیرینی و خوش‌بینی، صفات جدایی‌ناپذیر شخصیت فوق‌العاده‌ای هستند که نام و داستان حقیقی زندگی‌اش عنوان این کتاب را تشکیل می‌دهد و جای بسی شکر است که یکی از عمیق‌ترین متفکران معاصر، که به گونه‌ای کمیاب دقت و زیرکی را با زیبایی‌شناسی و لطافت روح توامان داشته، به نگارش این اثر اهتمام ورزیده است. صداقت و جسارت علمی و پایبندی به اصول پژوهش از یک سو، ایمان عاشقانه و اخلاص تحسین برانگیز از سوی دیگر، محصولی پدید آورده است که همان‌قدر که معتبر و مستند است، ذوقی و هنری است و چنان که از اثری مربوط به پیغامبران آفریننده جهان انتظار می‌رود، برانگیزنده امید و شادی، و حامل عشق و نور است».

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها