جمعه ۱۴ مهر ۱۴۰۲ - ۰۸:۵۰
از کنفرانس بین‌المللی وحدت تا انتشار فصلنامه فرهنگ رضوی

گزارشی که در ادامه می‌خوانید چکیده و خلاصه‌ای است از مهم‌ترین اخبار سرویس دین خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) که در هفته گذشته منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، یکی از اخباری که در هفته گذشته سرویس دین منتشر کرد، خبر انتشار کتاب صوتی «پویش پیامبر» بود. این کتاب اثر سید مجتبی حسینی است که با خوانش محمد آقاسی به مدت نه ساعت و چهل و هشت دقیقه در نشر نیستان تولید شده و علاقمندان به این کتاب می‌توانند از طریق درگاه طاقچه آن را بشنوند.
 
«پویش پیامبر» در هفت فصل تدوین شده است و به ترتیب موضوعات معرفت و محبت، خلقت تا بعثت، بعثت تا رحلت، معراج، وحی و تجربه نبوی و خاتمیت، سلوک فردی و سلوک اجتماعی در شخصیت ایشان را مورد واکاوی قرار می‌دهد. این مجموعه سخنرانی به صورت طبقه‌بندی شده و با استنادهای متعدد از منابع روایی و با ایراد برهان و دلایل منطقی و در عین حال همه فهم به سراغ موضوع مورد توجه خود رفته است و سعی کرده شخصیت عظیم الشان پیامبر اکرم (ص) را در این هفت فصل مورد توجه قرار دهد.
 
کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی
 
افتتاحیه کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی در هفته ای که گذشت با حضور رییس جمهور برگزار شد و نمایندگان مختلفی از سرتاسر جهان در آن حضور داشتند و به سخنرانی پرداختند. سیدابراهیم رییسی در این کنفرانس بیان کرد: امروز وحدت به معنای وحدت در مذاهب یا جغرافیا نیست، بلکه وحدت به عنوان اتحاد و انسجام برای حفظ منافع امت اسلامی است. تمام اندیشه ما باید برای حفظ منافع اسلامی و اعتلای منافع باشد. امت با ریشه لغوی‌ای که دارد مجموعه افرادی است که یک هدف و یک مقصد دارند، و الی الله مسیر؛ این هدف صیرورت به سوی حق است.
 
وی گفت: در این میدان صفات رسول‌الله به عنوان بهترین خلق خدا که جلوه همه خوبی‌های عالم است، جلوه اخلاق است. جلوه خیر است. برترین و بهترین چیزی که خداوند به رسولش می‌دهد شرح صدر است. او جلوه صبر و ایمان و مجاهدت در راه خدا است. او برای همه بشریت الگو است. بهترین الگوی انسان معاصر، رسول گرانقدر اسلام است. با همه صفات عالی‌ای که خداوند به او مرحمت کرده است. او به ما هشدار داده است. آیا می‌خواهید سیر قهقرایی و ارتجاعی داشته باشید؟ می‌خواهید از آنچه اسلام از حیات طیبه آورده به حیات جاهلی برگردید؟ شاخص عقب‌گرد و سیر قهقرایی در امت اسلامی چیست؟ ایشان می‌گوید اگر از کفار پیروی کردید همین رمز عقب‌گرد و سیر ارتجاعی شماست. زیانکار هستید. بدانید که مولای شما خداست و او یاور شماست.
 
رییسی بیان کرد: این‌ها پیام خداست و رسول خدا؛ رمز پیروزی مسلمانان در طول تاریخ وحدت و انسجام آن‌ها با محوریت اعتقاد به خدا و رسول و قرآن بوده است. نگاه به بیگانه‌ها و پیروی از آن‌ها و عمل کردن به خواست آن‌ها سیر قهقرایی به دنبال دارد. امروز نظام سلطه می‌داند مهم‌ترین سد در برابر او مردم مسلمان هستند که تحت اراده خداوند هستند. امت اسلامی با اعتقاد به خدا و نبی و معاد گرد هم آمدند و اینان در زندگی خود معتقد به حرکت و پویایی هستند نه ایستایی و توقف. این‌ها توقف را مرگ خود می‌دانند. همواره به صیرورت الی الله معتقدند و به مظاهر عالم انسانی در تمام سطوح توجه دارند.
 
نشست نقد و بررسی کتاب «زنان پیامبر اکرم(ص) و زنان با پیامبر اکرم(ص)»

نشست نقد و بررسی کتاب «زنان پیامبر اکرم(ص) و زنان با پیامبر اکرم(ص)» با حضور مرضیه محمدزاده استاد مردم‌شناسی و مؤلف کتاب و رضا بیات دانش‌آموخته زبان و ادبیات فارسی و محقق ادبیات دینی، در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
 
محمدزاده مولف کتاب در این نشست بیان کرد: در مورد کتاب «زنان پیامبر اکرم(ص) و زنان با پیامبر اکرم(ص)» درست است که امیرکبیر چاپ چهارم را داشته اما سازمان دیگری قبل از امیرکبیر این کتاب را چاپ کرد و برای همین این کتاب چاپ پنجم به حساب می‌آید. پیشنهاد می‌کنم این اثر در کنار کتاب «زنان ائمه معصومین(ع) و زنان با ائمه معصومین(ع)» خوانده شود. در کتاب «زنان پیامبر اکرم(ص) و زنان با پیامبر اکرم(ص)» یک زندگی خلاصه‌ای را از زنان پیامبر آورده‌ام که از منابع تاریخی بیرون کشیده شده و خلاصه و فشرده است. کار اصلی‌ام این بود که به ارتباطی که این زنان با پیامبر داشتند بپردازم. چه همسران، چه دختران و چه زنان انصار و مهاجر. این کتاب برای زمانه امروز ما نیز مفید است از این جهت که می‌فهمیم رسول خدا چگونه برنامه‌ریزی می‌کرد.
 
این استاد مردم‌شناسی بیان کرد: پیامبر به شدت به اهمیت خانواده می‌پرداختند و اهل مزاح و شوخی بودند آن هم نه فقط با مردان، بلکه با زنان نیز شوخی می‌کردند. به نظافت و ارتباط با همسر بسیار اهمیت می‌دادند. نقل می‌شود که روزی زنی با حالت ژولیده به خانه پیامبر می‌آید و عایشه و ام سلمه از این موضوع خوششان نمی‌آید و به پیامبر می‌گویند. او نیز با زن در میان می‌گذارد و زن نیز می‌گوید که شوهرش تنها به عبادت مشغول است و به او توجهی نمی‌کند و از همین رو او ژولیده است. پیامبر نیز با شوهر او صحبت می‌کند که نباید تمام وقت خود را به عبادت بگذرانی و باید برای خانواده‌ات نیز وقت بگذاری.
 
بیات نیز درباره کتاب گفت: نویسنده در این کتاب نگاه ظریفی داشته است و حتی به اینکه زنان چه مشاغلی را به عهده داشته‌اند نیز اشاره کرده است. این موضوع برایم خیلی جالب بود. قبلا مشاغل مردان را بررسی کرده‌اند اما مشاغل زنان برایم بسیار نو بود.
 
وی اشاره کرد: ما هر وقت می‌خواهیم از نقش زن در دین دفاع کنیم متهم می‌شویم که دین شما مردسالار است. بعد ما می‌گوییم که اینطور نیست و زنان محترم هستند و در قرآن هرجا گفته شده «یا ایهاالذین آمنو» منظور زنان و مردان در کنار هم بوده است. نکته مثبت دیگر این کتاب بیان جزئیات است؛ ما نباید به کلی‌گویی بپردازیم و باید به جزئیات بها بدهیم. بیات همچنین در نقد کتاب به موضوع ویرایش اشاره کرد و گفت: کتاب اگرچه بسیار خوش‌ساخت است اما به لحاظ ویرایشی تعریف چندانی نمی‌توان کرد. به نظر من با توجه به مشکلات ویرایشی به نظر می‌رسد ویراستار، در قد و قواره کتاب رفتار نکرده است.
 
کارگاه ادبی «قصه پیامبر»
 
رویداد دیگری که خبر آن در سرویس دین خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) منتشر شد، کارگاه ادبی قصه پیامبر بود. این کارگاه از سلسله کارگاه‌های ادبی داستان خاتم بود که با حضور منوچهر اکبرلو پژوهشگر و نمایشنامه‌نویس برگزار شد. عمده حاضران در کارگاه، قشر نوآموز در حوزه داستان‌نویسی بودند و کارگاه به صورت پرسش و پاسخ با طرح مباحث متنوعی در حوزه نویسندگی برگزار شد.
 
اکبرلو در آغاز نشست در پاسخ به این پرسش که ملزومات ادبیات دینی چیست به این موضوع اشاره کرد که هر صفتی که به ادبیات می‌دهیم مانند این است که زیرشاخه‌ای برای آن درست می‌کنیم. این مدرس ادبیات در مقدمه جوابش، پرسش بنیادی‌تری را مطرح کرد و آن هم این بود که اساسا چرا می‌نویسیم؟ ماهیت نوشتن چیست و انگیزه‌هایی که باعث می‌شود دست به قلم بشویم چیست؟ هر کدام از حاضران نیز پاسخی دادند و اکبرلو در نهایت به انگیزه‌های جدیدی همچون پول و درآمدزایی اشاره کرد.
 
اکبرلو گفت: پول انگیزه بسیاری از رفتارهای انسانی است هرچند بعضی‌ها داستان چاپ می‌کنند که جزو رزومه‌شان به حساب بیاید که موقعیتشان بالاتر برود. بعضی‌ها نیز می‌نویسند برای درمان شدن که اصطلاحش، خودنوشتن درمانی است. خیلی‌ها برای سرگرمی می‌نویسند و شاید بسیاری از نویسندگان باشند که اجازه‌ ندهند برخی از نوشته‌هایشان خوانده شوند. خیلی‌ها می‌نویسند تا به یک عقیده، اعتبار بیشتری ببخشند. درباره هر عقیده‌ای که بنویسی توجه به آن مسئله یا ماجرای تاریخی افزایش پیدا می‌کند.
 
وی با اشاره به اینکه در داستان دینی، باید تکلیفمان را با انگیزه‌هایمان روشن کنیم، گفت: موقع نوشتن درباره هر موضوعی از جمله پیامبر (ص) به انگیزه‌هایتان مراجعه کنید و تعیین کنید که جنس نوشتنتان باید چگونه باشد؟ اگر به شما سفارش داده باشند با یک رویکرد می‌نویسید و اگر برای دلتان بخواهید داستانی بگویید، با رویکردی دیگر می‌نویسید. مثل جشنواره‌ای که نامش ضامن آهو است و بیش از 80درصد داستان‌های ارسالی، درباره آهو هستند. انگیزه روی هر نوع نوشته ادبی تاثیر می‌گذارد به خصوص یک داستان دینی.
 
یادداشت مولف کتاب «اراده برادری» هم‌زمان با هفته وحدت
 
یکی دیگر از مطالبی که هفته گذشته در خبرگزاری کتاب منتشر شد، یادداشت محمد حسن شاهنگی، مولف کتاب «اراده برادری» بود. او این یادداشت را همزمان با هفته وحدت و با تاکید بر مسئله فراایرانی بودن وحدت نوشت. در بخشی از یادداشت او اینطور آمده است:
 
سرمایه اجتماعی و نیروی انسانی قابل توجهی در دنیای اسلام وجود دارد؛ چهره‌های فرهنگی و سیاسی تاثیرگذاری در عرصه جهانی در میان مسلمانان حضور دارند، اگر این‌ها با هم همسو باشند و علیه هم کار نکنند، ورق برخواهد گشت و مسلمانان عزت‌مندانه خواهند زیست؛ برجستگان مبارزه با استعمار و استکبار مانند سید جمال‌الدین اسدآبادى، شیخ محمد عبده، میرزاى شیرازى، آخوند خراسانى، شرف‌الدین عاملى، آیت‌الله بروجردی، شیخ شلتوت، حسن‌‌البنا، اقبال لاهورى، امام خمینى و‌... بر روى مسئله «وحدت امت اسلامى» متمرکز شده‌اند.
 
در ادوار مختلف تاریخی علمای دینی، مرجع فکرى مردم بوده‌‌اند و همواره در نقش هدایت‌گر و پیشرو ظاهر شده و در پیشاپیش صفوف مردم در مواجهه با خطرها و تهدیدات حرکت نموده، دشمنان سعى کرده‌اند این مرجعیت فکرى را از پایگاه‌هاى دینى سلب کرده و قطب‌هاى جدیدى براى آن بتراشند.
 
یکی از دلایل اصلی ایجاد و ترویج اختلاف در بین مسلمانان، توطئه‌­های خباثت‌­آمیز دشمنان است؛ نقشه دشمن این است که ملت‌هاى مسلمان را به یکدیگر مشغول کنند و بین آنها اختلاف اندازد و با ترویج نفاق، دو رویى، شایعه‌پراکنى و زنده کردن اختلافات قومى و فرقه‌اى، بین صفوف مسلمین فاصله افکند. امروزه جریان‌های استکباری، استعماری و صهیونیستی از راه‌هاى گوناگون به معارضه با امت اسلام برخاسته‌­اند؛ از جنگ روانى و تبلیغاتى گرفته تا مقابله اقتصادى و اقدامات سیاسى و خشونت و ترور و تقابل نظامی و‌... همه را آزموده‌اند.
 
انتشار چهل‌و‌دومین شماره فصلنامه «فرهنگ رضوی»
 
خبر مهم دیگر هفته گذشته، خبر انتشار چهل‌و‌دومین شماره فصلنامه «فرهنگ رضوی» بود. این فصلنامه مشتمل بر 7 مقاله پژوهشی، توسط بنیاد بین‌المللی فرهنگی هنری امام رضا (علیه‌السلام) منتشر شده است. در این شماره مقاله‌های پژوهشی متنوعی منتشر شده است. «بررسی انتقادی تفسیر شارحان روایت محمدبن عبید از امام رضا(ع) در نفی رویت‌پذیری خداوند» یکی از مقالات منتشر شده در این فصلنامه است که توسط محمدهادی توکلی استادیار فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نوشته شده است. در این مقاله روایتی از امام رضا (ع) نقل شده و مضمون این روایت این است که رویت خداوند با ایمان به او، نه در دنیا و نه در آخرت، قابل جمع نیست، از این رو رویت خداوند امکان ندارد. هرچند برخی از شیعیان کوشیده‌اند در تبیین معنای آن راه‌حل‌هایی ارائه کنند اما هیچ‌کدام قابل پذیرش نبوده است.
 
«تاثیر آموزه‌های اسلامی رضوی بر خرید محصولات و خدمات گردشگری دوستدار طبیعت» دیگر مقاله‌ای است که در چهل‌و‌دومین شماره فصلنامه فرهنگ رضوی منتشر شده است. مصطفی محمودی دانش‌آموخته دکترای مدیریت گردشگری و بهار بیشمی استادیار گروه گردشگری پژوهشگاه میراث فرهنگی نویسندگان این مقاله هستند. در این مقاله بر این نکته تاکید می‌شود که شناخت صحیح فعالان گردشگری از آموزه‌های دین و بزرگان درباره حفظ محیط زیست و پایبندی به این ارزش‌ها می‌تواند به کنترل و نظارت رفتار صحیح خود و گردشگران در محیط‌های طبیعی کمک کند. از همین رو نیز هدف این پژوهش، نحوه تاثیر آموزه‌های اسلامی رضوی بر خرید محصولات و خدمات گردشگری دوستدار طبیعت است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها