دوشنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۷
دفاعیات روانشناس خسته

«اشتباهات روانشناسی» با زبان طنز به خواننده خود کمک می‌کند که کتاب‌های روان‌شناسی را از آثار زرد تشخیص دهد.

سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - سمیرا قره‌داغی، پژوهشگر طنز: اگر از شما بپرسند چه چیزهایی در فضای تخصصی‌تان بیشتر «روی مخ» است، قطعاً و یقیناً و صدی به نود، یکی از آن «چیز» ها وجود آدم غیرمتخصص در صنف‌تان است که از قضا خیلی هم کیا بیا دارد و بیشتر و گلدرشت‌تر از شمای متخصص دیده می‌شود و اصلاً دیده شدنش به جهنم، فضا را غیرحرفه‌ای می‌کند. اعصاب انسان متخصص به این مرحله که برسد، معمولاً با تلاش جدی سعی می‌کند ماجرا را به نفع تخصصش تمام و جمع کند. نشر محترم قاف، که در دهه منتهی به ۱۴٠٠ ناگهان آمد و چند کتاب طنز خوب منتشر کرد و ناگهان رفت، منتشرکننده چند جلد از این واکنش‌های اساسی بود و بعد از میلاد ملاعبدالوهاب، عماد رضایی‌نیک -روانشناس و طنزپرداز- هم به مبارزه فرهنگی با زردهای صنفش پرداخت. کتاب «اشتباهات روانشناسی» در بهار ۹۷ منتشر شد. نویسنده این کتاب در ده فصل به تعریف از خودش (در نقد روانشناسان زرد) و ارائه راهکارهای روانشناسی خیلی راستکی و عملیاتی (در نقد راهکارهای آبکی) برای درمان ده اختلال وحشتناک و خانمان‌برانداز (در نقد بیماری‌سازی دکان‌داران این صنف) با تاکید بر کودکان (در نقد بررسی‌های بیمارگونه این بدبخت‌ها)، پرداخته است (نفس بگیرید!).

کتاب با تعریف و تمجید از استاد توسط یک استاد خارجی (مطابق معمول) به‌عنوان مقدمه شروع می‌شود. پس از آن در پیش‌درآمد، نویسنده (استاد) پروتکل درمانی خود را ارائه می‌دهد. در اینجا خواننده کتاب می‌آموزد هرجا نگارنده از «نظریه من» استفاده کرده، منظورش خودش نیست و منظور -با شکسته‌نفسی تمام- میان‌برهای ناتورالیستیک است.

استاد در هر فصل مشکلات ملت را با راه حل‌های زیر درمان می‌کند:

  • حل بحران دوست خیالی داشتن کودک، با مرگ دوست.
  • حل مشکل لجاجت، با ترساندن کودک از یک مسئول در مدرسه که او خودش از بابای بچه می‌ترسد.
  • حل اضطراب جدایی کودک با جینتون‌ها. موجوداتی که اضطراب را مک می‌زنند.
  • حل مشکل راه رفتن در خواب با تماشای برنامه‌های غیر گفت‌وگومحور تلویزیون.
  • حل بحران خوردن چیزهای نابهنجار با استفاده از پاستیل و سایر خوردنی‌ها.
  • درمان لالی گزینشی کودک با تقویت معده. چون آدم‌هایی که در هر زمینه‌ای حرف می‌زنند، معده‌های خاصی دارند.
  • حل ترس کودک از مدرسه با گیر انداختن شبانه وی در سرویس بهداشتی مدرسه.
  • درمان خام‌حرکتی با تحقیر کودک.
  • حل گرایش کودک به بزرگسال غیر هم‌جنس با استفاده از شوهرخاله.
  • و در نهایت رفع پرخاشگری کودک با آشنا کردن او با پدیده‌هایی چون صف، حمل و نقل عمومی و ترافیک.

در تمام فصل‌ها، نویسنده با ارائه منبع، ایده‌های خود را تبلیغ می‌کند و خواننده متوجه می‌شود اینکه بچه باید از یکی حساب ببرد، چقدر علمی بوده و خودمان نمی‌دانستیم. از تکنیک‌های نویسنده برای دفاع از روانشناسی، استفاده از تعمیم‌های عجیب و غریب روانشناسی زرد است. مثلاً تاثیر ۲۳ درصدی لباس گشاد رپرها در اضطراب نداشتن آنها! قوانین و کلیات مضحک هم که برای خواننده اسباب خنده است، اما درواقع نویسنده دارد روضه خودش را می‌خواند: هر مقصد و هدفی در هر جای جهان سه مسیر دارد!

هر چند این اثر نیز مثل غالب کتاب‌های طنز، از کمبود ویراستار رنج می‌برد -درحالی‌که ویراستار هم کم نیست- اما حتماً به مخاطب کمک خواهد کرد متوجه تفاوت روانشناسی با چیزهای زردی که ناروانشناس‌ها به‌خوردشان می‌دهند، شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها