دوشنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۶
جامعه استوار بر پژوهش و تحقیق می‌تواند متکی بر عقلانیت و شایسته سالاری باشد

قائم‌مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی در آیین اختتامیه هفته پژوهش گفت: پژوهش حوزه آزاداندیشی و تضارب‌آراء است و محققان، افرادی پرسشگر و جویای حقیقت هستند. زمانی که عالمان و محققان بر صدر نشینند، جامعه را در پرتو مطالعات و دانش خود به سمت پیشرفت خواهند برد. جامعه استوار بر پژوهش و تحقیق می‌تواند متکی بر عقلانیت و شایسته سالاری باشد.

سرویس تاریخ و سیاست خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): علی دارابی قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور در مراسم اختتامیه هفته پژوهش طی سخنانی با اشاره به اهمیت نقش اساسی پژوهش در رشد و پیشرفت جوامع گفت: برای دست یافتن به توسعه واقعی باید به نقش مرجعیت پژوهش و تحقیق توجه شود و توسعه کشور را بر پایه اقتصاد دانش‌بنیان و تکیه بر پژوهش برنامه‌ریزی کرد تا شاهد آبادانی و پیشرفت کشور باشیم.

او ادامه داد: حضور محققان و پژوهشگران برجسته، نهادهای تحقیقاتی مقتدر و شناخته شده و اختصاص بودجه و اعتبارات لازم از زیرساخت‌های پژوهش است.

دارابی همچنین تاکید کرد: پژوهش حوزه آزاداندیشی و تضارب‌آراء است و محققان، افرادی پرسشگر و جویای حقیقت هستند. زمانی که عالمان و محققان بر صدر نشینند، جامعه را در پرتو مطالعات و دانش خود به سمت پیشرفت خواهند برد. جامعه استوار بر پژوهش و تحقیق می‌تواند متکی بر عقلانیت و شایسته سالاری باشد.

معاون‌میراث‌فرهنگی با بیان اینکه هفته پژوهش نباید نمادین و نمایشی باشد، ادامه داد: حاصل کارهای پژوهشی و تحقیقاتی باید تبیین و اطلاع‌رسانی شود. نهادهای پژوهشی و علمی رسالتی مهم دارند که با طرح سئوال‌های اساسی به تبیین نظام مسائل، فرصت‌ها، چالش‌ها و آینده پژوهشی کمک خواهند کرد.

دارابی بیان کرد: مسئله‌محوری و کاربردی‌سازی به‌عنوان دو رکن مهم حوزه پژوهش به شمار می‌آید و نقش پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در جریان‌سازی علمی و پژوهشی که منجر به تولید داده‌های کاربردی با تکیه بر حفاظت از میراث‌فرهنگی بر پایه دانش‌بنیان می‌شود، بسیار مهم است.

وی در پایان سخنانش گفت: پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به‌عنوان مرکز پژوهشی و تحقیقاتی وزارتخانه نقش اساسی دارد و باید از طریق ارتباط و تعامل سازنده با معاونت‌ها، استان‌ها و موسسات تابعه، همکاری‌های نظام‌مندی داشته باشد. همچنین در عرصه کشور میان نهادهای پژوهشی و علمی از جایگاهی ویژه برخوردار باشد.

جامعه استوار بر پژوهش و تحقیق می‌تواند متکی بر عقلانیت و شایسته سالاری باشد

سیاست‌گذاری یکپارچه پژوهشی در کشور و پرهیز از موازی‌کاری

مصطفی ده‌پهلوان رییس پژوهشگاه که در مراسم اختتامیه هفته پژوهش سخن می‌گفت، حکمت و فسلفه هفته پژوهش را نمایش و عرضه دستاوردهای پژوهشی یکسال گذشته برای بررسی و ارزیابی دانست و تصریح‌کرد: باید فعالیت‌هایمان را موجز و جذاب در معرض دید مخاطبان قرار دهیم تا بدانیم نقاط قوت و ضعفمان کجاست و برای یکسال آینده و سال‌های آتی برنامه‌ریزی کنیم.

او افزود: در ماه‌های اخیر شاهد تلاش همکارانم در اجرای برنامه‌های این هفته بوده‌ام و قدردان زحمات شما هستم که دلتان برای میراث‌فرهنگی کشور می‌تپد. همگان باید دست به دست هم دهیم که ابتدا میراث‌فرهنگی کشور را حفظ و صیانت کنیم، پس از آن به پژوهش بیندیشیم و سپس به احیاء و باززنده‌سازی میراث گرانبهای این سرزمین بپردازیم.

ده‌پهلوان با تأکید بر حضور تمامی پژوهشگران در استانها، بدنه وزارتخانه و پژوهشگاه در موضوع پژوهش اظهارکرد: در شورای پژوهشی وزارتخانه به ریاست دکتر دارابی جلسات متعددی داشتیم و باید به سمت سیاست‌گذاری یکپارچه پژوهشی در کشور برویم. نکته‌ای که شاید در سال‌های گذشته از آن غافل مانده‌ایم و نتوانسته‌ایم سیاستگذاری یکپارچه‌ای را برای پژوهش در کشور داشته باشیم.

رییس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، با اشاره به انجام طرح‌های پژوهشی موازی که در راستای نیازهای کشور نیست گفت: این پژوهش‌ها باید با مدیریت یکپارچه در راستای نیازهای کشور برنامه‌ریزی و به اجرا برسند و امیدوارم در یکسال آینده با تقویت بنیه پژوهشی پژوهشگاه، وزارتخانه و استانها به این سمت حرکت کنیم.

او افزود: شورای پژوهشی که در ۶ ماه گذشته پیگیر آن بودیم برای استان‌ها در نظر گرفته شده، اعضا تا حدودی تعیین شدند و امیدواریم با اجرای شورای پژوهشی استان‌ها به سمت هماهنگی بیشتر گام برداریم.

جامعه استوار بر پژوهش و تحقیق می‌تواند متکی بر عقلانیت و شایسته سالاری باشد

تأکید بر همکاری با ارکان تخصصی وزارتخانه

ذات‌اله نیکزاد معاون پژوهشی پژوهشگاه در مراسم اختتامیه هفته پژوهش به ارائه گزارشی از فعالیت‌های صورت گرفته در هفته پژوهش پرداخت و در تشریح این اقدامات به برگزاری نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی در تالارهای موزه دوران اسلامی، نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن بازار در مصلای تهران، نمایشگاه تخصصی در کاخ گلستان، نشست‌های تخصصی در معاونت‌های تخصصی وزارتخانه، دانشگاه‌ها و موسسه‌های پژوهشی، استان‌ها، نشست‌های علمی پژوهشکده‌ها و گروه‌های پژوهشی در پژوهشگاه و موزه ایران باستان، نشست و همایش در تالار موزه دوران اسلامی و شرکت آب‌نیرو اشاره کرد.

همچنین رویکرد و نگاه به هفته پژوهش؛ معرفی پژوهشگاه و اهمیت آن، بازتاب روشن کارنامه پژوهشگاه در طول یک سال پژوهشی، تأکید بر همکاری با ارکان تخصصی وزارتخانه و مشارکت با دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی بوده است.

نیکزاد، تشکیل شورای سیاستگزاری هفته پژوهش، جمع‌بندی برنامه در هماهنگی با پژوهشکده‌ها و گروه‌های پژوهشی، طرح در شورای وزارتخانه و هماهنگی با معاونت‌های تخصصی وزارتخانه، تشکیل کمیته اجرایی، کمیته علمی، گروه گرافیگ، گردآوری داده‌های لازم برای تشکیل نمایشگاه و محصولات انتشاراتی، گردآوری داده‌های لازم برای چاپ کتاب کارنامه پژوهشگاه در یک سال پژوهشی، طراحی و تهیه پوستر هفته و پوستر رویدادها بطور جداگانه را اقدامات انجام شده در راستای برنامه‌ریزی و هماهنگی‌های صورت گرفته برای هر چه بهتر برگزار شدن هفته پژوهش عنوان کرد.

او با اشاره به برگزاری آیین گشایش هفته پژوهش با حضور سید عزت‌اله ضرغامی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و گشایش نمایشگاه دستاورهای پژوهشی گفت: طراحی، آماده‌سازی و چاپ شیت‌های مربوط به فعالیت‌های پژوهشگاه، انتقال و آماده‌سازی آثار تاریخی-فرهنگی برای نمایش، آماده‌سازی کتاب‌های نشر شده پژوهشگاه در یک سال اخیر و گزیده‌ای از کتاب‌های سالهای گذشته، برپایی نمایشگاه به تفکیک موضوعات تخصصی پژوهشکده‌ها در تالارهای موزه دوران اسلامی در بخش‌های متنوع، برپایی نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن‌بازار در مصلای تهران، نمایشگاه گنچ‌های پنهان (روتوش نگاتیوهای تاریخی) در کاخ گلستان و… از اقداماتی بود که برای برپایی مراسم هفته پژوهش به انجام رسیده است.

نیکزاد در ادامه به نشست‌های برگزار شده توسط پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری در همکاری با معاونت‌های میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی وزارتخانه، نهادهای آموزشی و پژوهشی نظیر دانشگاه تهران، دانشگاه علم و صنعت، کاخ گلستان، مجموعه فرهنگی-تاریخی نیاوران، ادارات کل استان‌های تهران، یزد، گیلان و خوزستان اشاره کرد و گفت: در هفته پژوهش نشست تخصصی «میراث در خطر ایران، در پرتو اسناد نوشتاری و نویافته‌های غار هستیجان» توسط پژوهشگاه و پژوهشکده باستان‌شناسی و «پژوهش‌های باستان‌شناسی سد چپرآباد» در همکاری پژوهشکده باستان‌شناسی با اداره کل آذربایجان غربی برگزار و نشست‌های پژوهش و مرمت مجسمه نادرشاه در همکاری پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی با اداره کل استان خراسان رضوی و همایش کاوشهای کانی‌سیب در همکاری شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران برگزار خواهند شد.

معاون پژوهشی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری افزود: کتاب کارنامه پژوهشی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری آذر ۱۴۰۱ تا آذر ۱۴۰۲، کتابچه کاتالوگ گنج پنهان؛ نگاهی به روتوش‌های تاریخی نگاتیوهای پایه شیشه‌ای دوره قاجار محفوظ در آلبوم‌خانه کاخ گلستان و گزارش چکیده کرسی ترویجی آذر ۱۴۰۱ تا آذر ۱۴۰۲ در قالب انتشاران هفته پژوهش منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها