شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۸
فراز و فرودهای خواندنی پنبه سرزمین گرگان در کتاب «پنبه ایران»

گلستان-رحمت الله رجایی، نویسنده و پژوهشگر گرگانی با اشاره به انتشار کتاب «پنبه ایران» به قلم اسدالله پاک‌سرشت، گفت: فراز و فرودهای پنبه سرزمین گرگان به‌خصوص دلایل کاهش کشت آن درگذر زمان، همراه با ارائه راهکارهای احیاء مجددش به‌خوبی در این کتاب تشریح شده و آن را تبدیل به اثری خواندنی و قابل توجه کرده است.

رحمت‌الله رجایی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در گرگان، گفت: کتاب «پنبه ایران؛ با نگاهی ویژه به طلای سفید سرزمین گرگان» به قلم اسدالله پاک‌سرشت عضو هیئت‌مدیره صندوق پنبه ایران در ۵۳۴ صفحه و قطع وزیری به همت انتشارات ویراست روانه بازار نشر شد.

وی در خصوص اهمیت این کتاب و ضرورت توجه خاصه به آن گفت: با توجه به پیشینه کاشت پنبه به‌خصوص در سرزمین گرگان که زمانی به وسعت ۳۰۰ هزار هکتار می‌رسید؛ تا به امروز کتاب جامعی در مورد پنبه این منطقه به نگارش در نیامده است.

رجایی افزود: کتاب «پنبه ایران» به‌نوعی اولین اثر با نگاهی ویژه به طلای سفید (پنبه) سرزمین گرگان است که با توجه به جایگاه و تجربیات اسدالله پاک‌سرشت و اشرافش به کشاورزی منطقه گرگان و دشت به‌خصوص به پنبه و دانه‌های روغنی، آن را تبدیل به اثری قابل توجه کرده است.

وی ادامه داد: در این کتاب فرازوفرودهای پنبه سرزمین گرگان به‌خصوص دلایل کاهش آن درگذر زمان همراه با ارائه راهکارهای احیاء مجددش به‌خوبی تشریح شده و اثر قابل‌اعتنایی برای پژوهشگران است.

رحمت‌الله رجایی سپس با اشاره به اینکه کتاب در ۷ فصل تدوین‌شده است، گفت: وضعیت کشاورزی و تولید پنبه در دوره قاجاریه، روند تولید پنبه در دوره پهلوی اول، دوم و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، عوامل مؤثر بر تغییر اقلیم در ایران و جهان، بررسی اختصاری روند توسعه صنایع نساجی کشور و راهکارهای حمایت از تولید و توسعه پایدار پنبه کشور فصل‌های این کتاب پژوهشی است.

وی همچنین درباره مؤلف کتاب عنوان کرد: اسدالله پاک‌سرشت در سال ۱۳۲۲ خورشیدی در شهر بهبهان به دنیا آمد و در سال ۱۳۴۶ خورشیدی موفق به کسب مدرک کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی شد.

او ازجمله کارشناسانی بود که به شرکت تازه تأسیس توسعه کشت دانه‌های روغنی ایران پیوست و از سال ۱۳۴۸ در نمایندگی این شرکت در ناحیه گرگان و گنبد مشغول به کار شد و در توسعه کشت دانه‌های روغنی در منطقه نقش بسیار ارزنده‌ای داشت.

رجایی ادامه داد: همچنین پاک‌سرشت مسئولیت اولین رئیس اتاق تعاون استان گلستان، مدیرعامل شرکت کشت یاران صحرا، مشاور اقتصادی اتاق بازرگانی و مشاور خانه صنعت، معدن و تجارت استان گلستان را در کارنامه دارد و از سال ۱۳۸۵ تا به امروز عضویت در هیئت‌مدیره صندوق پنبه ایران و ریاست بر آن را بر عهده دارد.

وی سپس به بخشی از کتاب و چرایی لقب گرفتن پنبه به «طلای سفید» در منطقه گرگان و دشت اشاره کرد و گفت: مؤلف در فصل سوم عنوان کرده که در دوره پهلوی دوم، به لحاظ توسعه سطح کشت و افزایش تولید پنبه در ناحیه گرگان و گنبد و برخورداری از ظرفیت بالای تولید پنبه (اقلیم مناسب، آب کافی، سیستم تولید بزرگ مالکی و توسعه مکانیزاسیون پنبه) به بزرگ‌ترین ناحیه تولید پنبه کشور تبدیل‌شده بود.

افزون بر آن به لحاظ مرغوبیت و برتری کیفیت الیاف پنبه تولیدی (طول تار، ظرافت، مقاومت و یکنواختی الیاف) موجب شد که ناحیه گرگان و گنبد، به سرزمین «طلای سفید» مشهور شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها