چاپ نخست كتاب «آشتي: اسلام، دموكراسي و غرب» نوشته «بينظير بوتو»(نخست وزیر سابق پاکستان و رهبر حزب اپوزیسیون مردم پاکستان ) ترجمه عليرضا عياري از سوي انتشارات اطلاعات منتشر و روانه بازار نشر شد. اين اثر، دربرگيرنده خاطرات و تجربيات شخصي و توصيههايي به دنياي غرب مبني بر لزوم تلاش براي درك صحيح و شناخت بيشتر دنياي اسلام و پرهيز از تقابل با مسلمانان است.\
مترجم در اين اثر، ابتدا به شرح مختصري از كشور پاكستان و زندگي اين بانو كه ترور شد و جان خود را در راه احيا و ابقاي دموكراسي گذاشت، پرداخته است.
شرح حالي از زندگي بينظير بوتو، بخشي از مقدمه كتاب حاضر را تشكيل ميدهد: «خانواده بوتو مانند خانواده نهرو-گاندي در هند، يكي از مشهورترين خاندان سياسي در جهان بهشمار ميروند. بينظير بوتو به عنوان اولين فرزند ذوالفقار علي بوتو، از مادري ايرانيالاصل در سال 1953 ميلادي متولد شد. او تحصيلات دانشگاهي خود را در دانشگاههاي هاروارد آمريكا و آكسفورد انگلستان گذراند.
وي به رغم ميل باطني خود در ابتدا به فعاليتهاي سياسي نپرداخت، اما به تدريج وارد عرصههاي سياسي پاكستان شد و بعد دوبار به عنوان نخستوزير اين كشور انتخاب گرديد. خانم بوتو در زمان اوج محبوبيت خود، يعني بعد از نخستين پيروزي انتخاباتياش، يكي از شناختهشدهترين رهبران زن در جهان به حساب ميآمد.
بينظير بوتو قبل از مرگ پدرش زنداني شد و مدت پنج سال را در حبس انفرادي گذراند. بينظير بوتو و همسرش آصف علي زرداري(رئيس جمهور فعلي پاكستان)، با اتهامات متعددي مبني بر فساد روبهرو بودهاند، اما تاكنون هيچكدام از اين اتهامات، ثابت نشده است. او سالهايي را در تبعيد گذراند اما در پي رايزنيها و مشورت با دوستان خود، سرانجام در نخستين ساعات بامداد روز جمعه 19 اكتبر 2007 و مصادف با 27 مهرماه 1386 و از طريق فرودگاه كراچي وارد پاكستان شد. با وجود تدابير شديد امنيتي و در حالي كه بيش از صدها هزار نفر براي استقبال از او به فرودگاه آمده بودند، انفجار دو بمب در فاصله بسيار نزديك از كاروان حامل وي در شهر كراچي دستكم يكصد و سي كشته و دهها زخمي به جاي گذاشت. بوتو در اين انفجارها آسيبي نديد، اما پنجره اتومبيلي كه وي بر آن سوار بود خرد شد و در آن نيز از جا كنده شد.
بينظير بوتو، نخستوزير پيشين پاكستان و يكي از رهبران اصلي مخالف اين كشور روز پنجشنبه ششم ديماه 1386 در شهر راولپندي بر اثر اصابت گلوله كه در پي آن انفجاري انتحاري نيز صورت گرفت، جان به جانآفرين تسليم كرد. از بينظير بوتو يك پسر و دو دختر به جاي مانده است.»
«مارك.ا.سي گل» در پيشگفتار كتاب نوشته است: «اين كتاب در شرايط بسيار فوقالعادهاي نوشته شده است. همراهي و همكاري با بينظير بوتو در تكميل اين پروژه و نگارش كتاب حاضر طي آن دوران سخت براي اينجانب، افتخاري بس بزرگ محسوب ميشود. اين دوره از زندگي او شامل بازگشت تاريخي وي به كراچي در 18 اكتبر سال 2007 است كه بيش از سه ميليون نفر براي استقبال از او حاضر شدند و از طرفي تلاش ناموفق براي ترور و نابودي او در اكتبر همان سال است كه منجر به كشتهشدن 179 نفر شد. من با بينظير بوتو در اثناي اين آشوبها و زماني كه او در شرايط سخت و بحراني رژيم حاكم "مشرف" كه چيزي شبيه به برقراري حكومت نظامي بود و در بازداشت خانگي بسر ميبرد، در تماسي دائمي بودم و با هم همكاري داشتيم. بهرغم رويارويي با ماجراهاي زياد و عهدهدار بودن مسووليت هدايت بزرگترين حزب كشور پاكستان –حزب مردم پاكستان– و در بحبوحه مبارزات پارلماني، بايد اذغان داشت كه بينظير بوتو، هرگز كمتوجهي نسبت به نگارش و اتمام هرچه سريعتر كتاب "آشتي: اسلام، دموكراسي و غرب" نداشت. نگارش و اتمام كتاب حاضر از نظر او حائز اهميت بود و به جرات بايد گفت كه بينظير ساعتها وقت گرانبهاي خود را به نوشتن اين كتاب اختصاص داده است. به اعتقاد او مبارزه بين دموكراسي و ديكتاتوري از سويي و افراطگرايي و ميانهروي از سويي ديگر، از مهمترين چالشهاي فراروي هزاره سوم هستند. از ديد او پيام واقعي اسلام گرانقدر توسط گروهي افراطي و كساني كه داراي احساسات خشك و شديد مذهبي هستند تحريف شده است. به اعتقاد وي، ديكتاتوري و افراطگرايي رو به رشد نه تنها سرزمين مادري وي يعني پاكستان؛ بلكه كل دنيا را تهديد ميكند. به همين دليل بود كه او اين كتاب را نوشت و شايد با همين انگيزه بود كه نگارش و اتمام اين كتاب براي او بسيار اهميت داشت. او بخش عظيمي از اوقات خود را صرف اتمام اين پروژه كرد. شايد اغراق باشد اما بايد بگويم كه دستنوشتههاي نهايي اين كتاب را من در آخرين لحظات زندگي وي يعني همان روز مرگش دريافت داشتم.»
كتاب حاضر در شش فصل سامان يافته است. «بازگشت به پاكستان»، «اختلاف سلايق در دنياي اسلام: دموكراسي در مقابل ديكتاتوري»، «اعتدال در مقابل افراطگرايي؛ تاريخ، مطالعه و بررسي رفتارها»، «وضعيت پاكستان؛ آيا برخورد تمدنها اجتنابناپذير است؟» و «آشتي» عناوين فصول مختلف اين اثرند.
چاپ نخست كتاب «آشتي: اسلام، دموكراسي و غرب» در شمارگان 2100 نسخه ، 399 صفحه و بهاي 30000 ريال راهي بازار نشر شده است.
«بینظیر بوتو» نخست وزیر سابق پاکستان و رهبر حزب اپوزیسیون مردم پاکستان ۲۷ دسامبر ۲۰۰۷ در شهر راولپندی در عملیاتي انتحاری توسط یک مرد تیرانداز، ترور و کشته شد.
نظر شما