دوشنبه ۱۹ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۵:۰۰
ترابی: کتاب سال قدردان پیشکسوتان است

مجموعه شعر «رویاروی رویا» سروده سید ‌ضیاء‌الدین ترابی در بخش شعر بیست و هفتمین دوره جایزه کتاب سال به عنوان اثر برگزیده انتخاب شده است. ترابی سروده‌های این مجموعه دارای ساختار و زبانی متفاوت از مجموعه‌های پیشینش می‌داند و معتقد است جایزه کتاب سال به دلیل قدردانی از مولفان پیشکسوت جایزه‌ای ارزشمند است.

ترابی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره مجموعه شعر «رویا روی رویا» گفت: این مجموعه که دهمین مجموعه شعر من به حساب می‌آید از نظر فرم، ساختار و زبان شعرها کاری متفاوت با مجموعه‌های پیشینم است.

وی به آخرین مجموعه شعرش با عنوان «از نام‌های حک شده بر سنگ» اشاره کرد و ادامه داد: پیش‌تر سروده‌های من در قالب شعر نیمایی و آزاد بودند اما از سال 1387 از این قالب فاصله گرفتم و بیش‌تر به شعر سپید و بی‌وزن روی آوردم. از سوی دیگر موسیقی طبیعی کلام را جایگزین موسیقی شعر عروضی یا آزاد کردم و شعرها بر آن اساس تنظیم شد.

این شاعر درباره زبان سروده‌های دهمین مجموعه شعرش اظهار داشت: زبان در این شعرها به سوی زبان محاوره‌ای و روزمره افراد رفته است و ضرب‌المثل و تکیه‌ کلام‌های بسیاری در این نوع زبان به چشم می‌آید.

وی مجموع تغییرات در زبان و ساختار را در متفاوت شدن اثرش از نظر زبانی و بیانی موثر خواند و در توضیح فضای شعرهایش گفت: فضای این سروده‌ها فضایی سوررئال است. اما این فضای سوررئال ریشه در واقعیت دارد. به بیان دیگر فضا سورزئال محض نیست.

ترابی حدود 95 قطعه از شعرهای سپیدش را در این مجموعه که توسط نشر چاپار منتشر شده، گنجانده است.

وی با تاکید بر این موضوع که موسیقی عروض شعر فارسی در شعر کلاسیک ما تنها یکی از امکانات موسیقایی زبان است افزود: در این مجموعه سعی داشتم دیگر امکانات موسیقایی زبان را نیز تجربه کنم. بنابراین به طبیعت کلی زبان روی آوردم و از گذر آن به بیانی جدید در شعرهایم رسیدم.

ترابی در پاسخ به این پرسش که به چه موضوع‌ها و مضامینی در سروده‌های مجموعه شعر «رویا روی رویا» پرداخته شده است توضیح داد: مسایل و دغدغه‌های اجتماعی و انسانی، تاریخی و اسطوره‌ای که در پیرامون من وجود دارد و بازتاب‌های درونی من به عنوان شاعر از جمله مضامینی هستند که در سروده‌های این مجموعه گنجانده شده و به چشم می‌آیند. بر همین اساس می‌توان گفت شعرهای این مجموعه سوررئال انسان‌‌گرا هستند.

وی درباره جایزه کتاب سال و تاثیر آن بر روند فرهنگی کشور گفت: جایزه کتاب سال از سایر جایزه‌ها و جشنواره‌هایی که در حوزه کتاب برگزار می‌شود، برتر و تاثیرگذارتر است.

ترابی ادامه داد: شاعران، نویسندگان و مولفان جوان بیشتر به تشویق نیاز دارند. این در حالی است که مولفان پیشکسوت نیازمند تقدیر هستند. به نظرم جایزه کتاب سال نیز از منظر قدردانی از پیشکسوتان در حوزه کتاب کاری ارزشمند است.

وی در پایان درباره داوری این جایزه اظهار داشت: داوری را کاری دشوار و خطرناک می‌دانم اما معتقدم نتیجه این کار بسیار قابل احترام است؛ چراکه به طور حتم بر اساس اطلاعات علمی و فنی هر داور نتایج اعلام می‌شود.

سید ضياءالدين ترابي متولد 25 بهمن سال 1322 در زنجان و داراي مدرك كارشناسي زبان و ادبيات انگليسي از دانشگاه اصفهان و كارشناسي ارشد زبان‌شناسي از دانشگاه تهران است.

از جمله آثار منتشر شده او می‌توان مجموعه شعرهای «اضطراب در کعب دیواره‌های شیشه‌ای»، «گلوی عطش»، «در بی‌کرانه آبی»، «از نام‌های حک شده بر سنگ» و «از زخم‌های آیینه و چشم» را نام برد.

ترابی همچنین کتاب‌هایی در زمینه نقد شعر داشته است که از میان این آثار می‌توان به «نیمایی دیگر»، «فروغی دیگر»، «سهرابی دیگر» و «پیرامون شعر» اشاره کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط