کتاب «رسائل توحيدي» نوشته علامه سيد محمدحسين طباطبائي، ترجمه و تحقيق دکتر علي شيرواني و به کوشش سيدهادي خسروشاهي از سوي موسسه بوستان کتاب تجديد چاپ شد. اين كتاب، اثري ژرف درباره بنياديترين اصل اسلامي است كه مؤلف در آن با تبحر و چيرهدستي در علوم عقلي و نقلي، مطالب عميقي را درباره توحيد و در چهار رساله بررسي ميکند.
مؤلف با تبحر کامل در علوم عقلي و نقلي، مطالب مطروحه را ابتدا مستدل و مبرهن ساخته، و سپس با آيات و روايات فراواني به تأييد و اقامه دليل نقلي بر آن مطالب ميپردازند، در يک فصل، ادله عقلي و فصل پس از آن شواهد نقلي، اعم از آيات و روايات، ذکر ميشود؛ و بدين وسيله هماهنگي کامل ميان عقل و وحي را به نمايش ميآورند. کتاب از هر دو بعد، داراي اهميت خاصي است، ابتکار و نوآوري هم در پارهاي از برهانها به چشم ميخورد (چنان که مؤلف ارجمند، خود در پارهاي از موارد متذکر شدهاند) و هم در استفاده نکات و دقايق از شواهد نقلي.
رساله نخستين اين اثر، درباره وحدت حقه وجود و توحيد اطلاقي ذات اقدس اله سخن ميگويد و به اثبات ميرساند که آن ذات پاک در هرگونه تعين اسمي و وصفي و تقيد مفهومي، منزه و مبرا بوده، مقيد به هيچ قيدي نيست حتي اطلاق. و آنگاه با استشهاد به آيات و روايات متعددي به تاييد اين سخن ميپردازد.
مؤلف در مقالهاي که به رساله توحيد، ضميمه كرده، در پي اثبات آن هستند که اسلام در امر توحيد، پيشتاز بوده و گوي سبقت را از همگان ربوده است، چرا که توحيد اسلام كه همان توحيد اطلاقي است، آخرين درجه توحيد و اوج آن به حساب ميآيد. سپس ثمرات و نتايج اين ديدگاه در امر تربيت و تزکيه را بيان ميکند.
در دومين رساله، سخن از اسمها و اوصاف حضرت حق است که همان تعينات آن ذات مقدس ميباشد. مسائل گوناگوني که مربوط به اسماء الهي است در اين رساله، طرح و بحث شدهاند.
در رساله سوم، درباره افعال الهي و متفرعات آن بحث ميشود، مانند مساله قضاء و قدر، بداء، سعادت و شقاوت، جبر و تفويض، هدايت و اضلال، مشيت و اراده، تمحيص و استدراج و اموري ديگر از اين قبيل.
و در چهارمين رساله، سخن درباره موجوداتي است که واسطه فيضاند ميان حق تعالي و عالم ماده. اين رساله با اثبات عوالم چهارگانه هستي (عالم لاهوت، عالم جبروت، عالم ملکوت و عالم ناسوت)، آغاز ميشود، و با بحث پيرامون حجاب، قلم، لوح، عرش، کرسي، آسمانها و زمين، فرشتگان و شياطين ادامه مييابد.
نکته قابل تامل اين که متن کتاب، بسيار فشرده تنظيم شده است، لذا خواننده براي دريافت محتواي آن، بايد صبور و شکيبا باشد و مطالعه کتاب را با دقت و تأمل همراه سازد، و البته اين امر، اختصاصي به نوشته حاضر ندارد بلکه در غالب آثار مؤلف بزرگوار مشهود است.
در انتهاي اين اثر، نمايهاي از اعلام و کتابها نيز درج شده است.
چاپ دوم کتاب «رسائل توحيدي» در شمارگان 1500 نسخه، 260 صفحه و بهاي 40000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما