سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي دومين دفتر «سير تطور كلام شيعه» با عنوان «از عصر غيبت تا خواجه نصير طوسي» نوشته محمدصفر جبرئيلي را به زودي منتشر ميكند.
علم كلام مانند علوم ديگر در طول تاريخ خود تطوراتي را پشت سر گذاشته و مسايل جديدي را پرورده است. ماهيت و رسالت علم كلام ايجاب ميكند متحول و پويا باشد تا بتواند پاسخگوي پرسشها، شبههها و اشكالهاي جديد درباره عقايد ديني باشد و رسالت خود را عملي كند.
البته تطور و تحول در علم كلام به منزله تحول در ماهيت آن نيست، بلكه مراد اين است كه متكلم، مسايل كلامي جديد را به خوبي بشناسد و با بهره گيري از روشهاي مناسب، آنها را بررسي كند. بنابراين هرگونه تطور و تحولي را بايد در مسايل علم كلام ـ نه موضوع يا غايت و حتي روش هاي كلي آن ـ جست.
بخش نخست اين كتاب در مباحث كلي كه به منزله مقدمه بخش دوم است، سه فصل دارد. نخستين فصل با عنوان كلام اسلامي مباحثي درباره كلام از جمله وجه تسميه، تعريف، موضوع، غايات، هدفها و روشهاي آن را دربردارد. فصل بعدي با نام «كلام شيعي» مذاهب و فرق شيعه، نقش شيعه امامي در تفكر ديني، دورههاي تاريخي حيات فكري و كلامي آن، رويكردهاي كلي و مدارس كلام شيعي را بررسي ميكند.
فصل سوم، ويژگيهاي كلي دوران مورد بحث يعني از عصر غيبت تا خواجه نصير را بازميگويد. بخش دوم رويكردها و گرايشهاي كلان و كلي كلام شيعي را در سه فصل نصگرايي، عقل رايي تأويلي و خردگرايي فلسفي ميكاود.
در ادامه ضمن بحث از نوبختيها ـ ابوسهل، ابومحمد و ابواسحاق ـ قرائن خردگرايي فلسفي آنان و آراي كلاميشان مطرح و سپس از هريك از آن سه به تفصيل بحث ميشود.
كتاب سير تطور كلام شيعه در دهمين دوره كتاب سال حوزه برگزيده شده است.
نخستين چاپ دومين دفتر «سير تطور كلام شيعه» با عنوان «از عصر غيبت تا خواجه نصير طوسي» در شمارگان 2500 نسخه، 410 صفحه و بهاي 55000 ريال به چاپ ميرسد.
نظر شما