مدير عامل موسسه علامه عسكري با بيان رويكردهاي اساسي جشنواره دو سالانه اين متفكر اسلامي، بازتوليد علم، انديشه و شناخت صحيح آراء و انديشههاي علامه عسكري را از محورهاي برپايي اين همايش خواند و متذكر شد: اغلب آثار اين پژوهشگر ديني با توجه به اين كه در شمار آثار مرجع قرار ميگيرند و مفصلاند، به توصيه تعدادي از علماي كنوني و براي استفاده عامه مردم نيازمند بازنويسي و تلخيصاند.
وي يكي از كارهاي جدي اين موسسه را بازسازي آثار علامه عسكري خواند و افزود: آثار وي به دليل وسعت و منبع بودن، قابل استفاده عموم مردم نيستند. در اين راستا بازنگري آثار وي در سه محور ويراستاري به زبان فارسي، بازنگري علمي و در مرحله سوم به بازنگري محتوايي اختصاص دارد.
حجتالاسلام حسينزاده درباره اين محورها گفت: در بازنگري علمي، مآخذ، مصادق و منابع كتاب توسط گروهي از محققان اين حوزه بررسي خواهند شد. در مرحله سوم نيز به دليل مفصل بودن آثار اين انديشمند، تمامي كتابهايش به اختصار در آورده و منتشر خواهند شد. از اين ميان ميتوان به نخستين كتاب اين طرح با نام «وحي قرآني و وحي بياني» اشاره كرد.
پژوهشگر حوزه دين، ترجمه آرا و آثار علامه عسكري به 10 زبان زنده دنيا را از ديگر طرحهاي اين موسسه خواند كه اكنون در مراحل آغازين است و توضيح داد: از آغاز ترجمه اين آثار به زبانهاي انگليسي و اردو دو سال ميگذرد و قرارداد ترجمه كتابها به زبان فرانسه را نيز در دست تنظيم داريم. در مرحله بعدي تصميم داريم قابليت استفاده از پايگاه اطلاعرساني علامه عسكري را كه اكنون تنها به زبان فارسي در دسترس مخاطبان قرار دارد، پس از توسعه به زبانهاي عربي و انگليسي، به ساير زبانها نيز تسري دهيم.
مدير عامل موسسه علامه عسكري فعاليت بعدي كه اين مركز در اولويتهاي كاري خود قرار داده است را تهيه فيلم علامه عسكري در قالب مستند 13 قسمتي خواند و تشريح كرد: در اين باره با يكي از كارگردانان صحبت شده و قرار دادهاي آن در حال تنظيم است.
وي در پاسخ به اين سوال كه «ترجمه و نشر آثار اين متفكر اسلامي در حوزه پژوهشهاي آتي و توليد علم چه تأثيري ميتواند داشته باشد؟» به لزوم رسانهاي كردن آرا و انديشههاي او اشاره كرد و گفت: تبيين اين موضوع كه علامه عسكري چگونه به اين موضوعات رسيده و اين آثار را نوشته، مباحث و دغدغههاي فكري وي، يعني داشتن مساله و سوژهيابي، با توجه به شناخت نياز جامعه مخاطب، يكي از مسايلي است كه ميتواند زمينه تاليفات و پژوهشهاي آتي را براي محققان فراهم آورد.
كارشناس مسايل ديني و محقق موسسه علامه عسكري يادآور شد: علامه سعي ميكرد نسبت به سوالات و موضوعات جامعه در پي پاسخ باشد. انتشار اين آثار و شناساندن روش و شيوه تأليفاتي علامه، علاوه بر اين كه زمينههاي توسعه علم را فراهم ميكند، ميتواند پاسخگوي سوالات نسل جوان باشد. اكنون دانشجويان و طلبگان حتي برخي انديشمندان از كشورهاي خارجي تشنه معارفاند و تصور ميشود با انتشار آراي اين انديشمند اسلامي، تشنگي جهان اسلام تا حدي برطرف شود.
وي مهمترين مبحثي كه علامه عسكري به آن توجه داشت را در چهار محور قرآن، كلام، تاريخ و حديث، خلاصه كرد و افزود: همانطور كه از طرح آثار وي هويداست، بحث قرآن و اهلبيت(ع) در اين حوزهها از زمينههاي مهم پژوهشي علامه به شمار ميآيند. وي كوشش در راستاي شناسايي و برطرف كردن مسايل و شبهات اين حوزه را يكي از زمينههاي تاليفي خويش قرار داده بود و تمامي كتابهايي كه نوشت، بر پايه مساله يا شبههاي بود كه در جامعه ايجاد ميشد.
حجتالاسلام حسينزاده درباره عرصه جغرافيايي تاليفات و پژوهشهاي علامه گفت: آثار و مسالهيابيهاي اين انديشمند اسلامي مرز خاصي نداشت. در يكي از فيلمهاي چند ساعتهاي كه درباره زندگي وي است، به تازگي به اين نكته برخورديم كه او ميگفت؛ «من فيلمهاي جهان اسلام را ديدم.» اين موضوع عجيبي است كه علامه در سنين 80 تا 90 سالگي علاوه بر مشاهده اين فيلمها، آنها را تحليل نيز ميكرد. اين مطلب نشانگر دقت همه جانبه اين انديشمند به تمامي جهان اسلام و دورنماي وسيع وي است.
وي اضافه كرد: يكي از بحثهايي كه اكنون اجازه نشر آن را نداريم، مناظره وي با سران اديان مختلف است كه برخي از آنان در اين راستا حتي مسلمان يا شيعه شدند و به اسلام گرويدند. اينها از جمله زمينههايياند كه هنوز مكتوماند و قرار است در شرايطي كه افراد و نام آنها مشخص نشوند، بررسي، تبيين و منتشر شوند.
مدير عامل موسسه علامه عسكري گفت: «جشنواره علامه عسكري» براي آشنايي با آراي اين متفكر اسلامشناس، موقعيت مناسبي است تا كارهاي علمي، فرهنگي و تحقيقاتي ـ آموزشي وي و اقداماتي كه درباره او انجام شده است، عنوان و ارزيابي شوند. اين همايش دو سالانه در سال 90 و در صدمين سالگرد تولد مرحوم علامه عسكري برپا خواهد شد.
وي درباره رويكردهاي اصلي اين همايش گفت: اين برنامه در چند محور طراحي شده است كه از آن ميان ميتوان به «مسابقه كتابخواني» اشاره داشت. از اين فرصت ميخواهيم استفاده كنيم تا دنياي مطالعه را بيشتر با آثار و آراي اين انديشمند آشنا كنيم. همچنين اعلام فراخوان مقاله و پژوهش درباره آرا، شخصت و افكار علامه براي توليد علم، از ديگر محورهاي اين همايش به شمار ميآيد.
حجتالاسلام حسينزاده تقدير از خادمان مكتب اهلبيت(ع) يعني افرادي كه در دنياي اسلام خدمات شاياني از نظر مادي يا معنوي داشتهاند را از ديگر محورهاي جشنواره دو سالانه علامه عسكري توصيف كرد و بيان داشت: فعاليت بعدي اين موسسه برپايي نشستهاي علمي در حيطه انديشه، افكار، شخصيت، تأليفات و روش و منش اين پژوهشگر اسلامي است.
وي با بيان اين كه در نهايت تمام اين اقدامات به صورت كنگرهاي به همراه شب شعر و خاطرهاي از علامه عسكري برگزار خواهند شد،
يادآور شد: مجموعه مقالات گردآوري شده اين همايش در پايان در قالب مجموعه كتابي منتشر خواهند شد. همچنين در قالب لوح نشر نيز در ساير موارد از نتايج اين پژوهشگر استفاده خواهيم كرد.
علامه سید مرتضی عسکری سال 1293 شمسی در سامراء متولد شد. پدر وي، آیتالله سیدمحمد حسینی معروف به شیخ الاسلام فرزند آیتالله سید اسماعیل شیخ الاسلام بود. وي در كنار فعاليتهاي سياسي و اجتماعي فراواني كه داشت، تاليفات فراواني به زبانهاي عربي و فارسي از خود بر جاي گذاشت.
كتابهاي من حدیث النبی(ص): یکون لهذه الأمّة أثنا عشر إماما، نقش ائمّه(ع) دراحیای دین (چهارده جلد)، بر گستره کتاب و سنّت؛ تاریخ حدیث پیامبر(ص)، شیعیان اهل بیت(ع)، ازدواج موقّت در اسلام، توسّل به پیامبر خدا، بَداء یا محو و اثبات الهی، صفات خداوند در دو مکتب، شفاعت پیامبر(ص)، آیه تطهیر، عصمت انبیا، ایجاد بنا بر قبور انبیا و اولیا،سنّت پیامبر(ص) در گریه بر میت، سنّت پیامبر(ص) در زیارت قبور، سنّت پیامبر(ص) در سجده بر تُربت و ... از ديگر تاليفات علامه عسكرياند.
اين متفكر سياسي ـ اجتماعي ۲۵ شهریور ۱۳۸۶ در سن ۹۸ سالگی در بیمارستان میلاد تهران درگذشت.
نظر شما