كتاب آموزش فيلمنامهنويسي «از ايده تا فيلمنامه» نوشته جعفر حسنيبروجردي بهطور رايگان و به شكل pdf در اختيار كتابخانههاي مجازي كشور قرار گرفته است. حسنيبروجردي كمبود امكانات آموزشي و مشكلات مالي را از اهداف خود براي استفاده رايگان اين كتاب دانست.\
انگیزه شما از انتشار این کتاب و قرار دادن آن در شبکه کتابخانههای مجازی چیست؟
در طول این سالها افراد بسيار زیادی از نقاط مختلف کشور، شهرهای دور و نزدیک، روستاها و حتی نقاطی که رفت و آمد افراد به آنجا کار سادهای نیست با من تماس گرفتهاند و درخواست معرفی کتاب و جزوه، ارتباط مستقیم و راهنمایی درباره طرحها و ایدههایشان را داشتهاند. آنچه اغلب در این گفتوگوها روشن میشود کمبود امکانات مناسب آموزشی در برخی از این نقاط است، گاهی حتی این کمبودها به گونهاي آزار دهنده بروز میکند.
به عنوان نمونه پیش آمده که من برای هنرجو تکلیفی از روی کتابی تعیین کردهام و هنرجو بعد از مدتی با من تماس گرفته و اظهار كرده که با وجود جستوجوی فراوان نتوانسته کتاب مورد نظر را تهیه کند. وقتی یک هنرجو و علاقهمند تماس میگیرد و از نبود کتاب و امکانات آموزشی در محل زندگی خود گله میکند شاید برای ما که در مرکز کشور زندگی میکنیم تصور و پذیرش چنین نکتهای چندان راحت نباشد و فكر كنيم مگر میشود در دورهای که این همه دفتر نشر، امکانات کامپیوتری و اینترنتی زیاد شده کسی به شما زنگ بزند و بگوید من بعد از چندین روز گشت و گذار در سطح شهر نتوانستهام فلان کتاب را پیدا کنم.
زماني هنرجویی با من تماس گرفته بود و میخواست مبلغی پول به حساب من واریز کند تا بروم از کتابفروشیهای روبروی دانشگاه تهران تعدادی کتاب برایش بخرم و به شهر محل زندگی او ارسال کنم. وقتی هنرجویی از شما چنین تقاضایی بکند ممکن است در وهله نخست جا بخورید ولي زمانی که خودتان را جای او قرار میدهید با آن همه آرزو و اشتیاقی که برای فراگیری یک فن میتواند وجود داشته باشد موضوع در نظرتان شکل دیگری پيدا ميكند.
اين مشكلات تاثر برانگیز است. وقتی کسی با شما تماس میگیرد و از مشکلات مالی فراوانی که دارد صحبت میکند و اینکه نمیتواند شهریه حضور در کلاسهای آموزشی را پرداخت نماید یا وقتی کسی تماس میگیرد و میگوید در روستایی در دورترین نقطه به مرکز کشور زندگی میکند، روستایی کوچک و دور افتاده که شاید مرسوله پستی هم به سختی به آنجا برسد، آن وقت شما فکر میکنید برای آن جوان علاقهمند چه کاری از دست شما بر میآید و این شاید سادهترین کار است که شما اگر جزوه، کتاب یا مطلبی دارید آن را به نحوی در معرض استفاده دیگران قرار دهید.
آیا دیجیتال بودن کتاب کار را برای استفاده عموم سخت نمیکند؟
فراموش نکنیم که یکی از ویژگیهای تکنولوژی سرعت همهگیر شدن آن است. وقتی ابزار نو و تازهای وارد جامعه میشود، خوب یا بد، یکی از پيامدهای آن انتقال و گسترش سریع آن در سطح جامعه است. چند سال پیش را به خاطر بیاورید وقتی کامپیوتر تازه به جامعه ما راه پیدا کرد، تب آن به سرعت بالا گرفت و همه شروع به خرید و نصب این سیستم در منازل خود کردند، میشد نوجوانان را همراه با بزرگترها مشاهده کرد که از این فروشگاه به آن فروشگاه در جستوجوی خرید جدیدترین سخت افزارها و نرم افزارهای رایانهاي هستند.
همین وضعیت موجب شده شما وقتی وارد همان روستاهای دور افتاده هم میشوید احتمالا درون خانههایی سیستمهای جدید و پیشرفته رایانهای را مشاهده کنید. وقتی هم یک شبکه ارتباطی اینترنتی وجود داشته باشد در این صورت دسترسی مخاطب از طریق اینترنت به مراتب آسانتر از شیوههای ارتباطی دیگر چون خرید کتاب و مطبوعات یا مراجعه به کتابخانهها خواهد بود. وقتی شما وارد یک روستا میشوید بدیهی است که نمیتوانید در آنجا انتظار وجود یک کتابخانه مجهز به جدیدترین کتابها و نشریات را داشته باشید. ولي اینکه در برخی از خانههای آن روستا با رایانه، اینترنت و ماهواره روبرو شوید اصلا دور از انتظار نیست.
خیلي پیش میآید که هنرجویان و علاقهمندان ساکن در نقاط مختلف تقاضای معرفی کتاب اینترنتی را دارند. شاید کمی عجیب به نظر برسد ولي برای نمونه در همین چند روزی که از قرار دادن کتاب pdf «از ایده تا فیلمنامه» در کتابخانههای مجازی شبکه اینترنتی میگذرد مشاهده میکنم حتی لینک دانلود این کتاب در سایتها و وبلاگهایی متعلق به کشورهای فارسی زبان همسایه نیز قرار گرفته است.
وضعیت آموزش فیلمنامهنویسی را در حال حاضر چگونه میبینید؟
به نظرم وضعیت آموزشی در حال حاضر نسبت به گذشته بسيار بهتر شده است. به طور کلی شرایط نسبت به قبل متفاوت شده وقتی به چندین سال قبل برميگرديم، ميبينيم در آن زمان واقعا امکانات آموزشی بسيار کم بود. به عنوان نمونه در زمینه ترجمه کتابهای فیلمنامهنویسی به جز یکی دو کتاب چیز دیگری به خاطر نمیآوریم ولي حالا هر روز مطالب تازهای در این زمینهها منتشر میشود و این کمک زیادی به رشد کیفی فیلمنامهنویسی میکند. البته نمیخواهم وارد این بحث شوم که وضعیت محتوایی و کیفی سینما نسبت به پانزده یا بیست سال قبل بهتر یا بدتر شده ولي نکته غیر قابل انکار امکانات آموزشی و دسترسی آسانتر به این امکانات است که در گذشته چنین نبود.
برای من عجیب است وقتی به گذشته نگاه میکنم به نظرم میآید آن وقتها جوانهای علاقهمند به این رشته انرژی بیشتری برای یادگیری خرج میکردند بسياري وقتها پیش میآمد که بچههای علاقهمند دور هم جمع میشدند و خودشان جلسات نقد، تحلیل و کالبدشکافی قصه و فیلمنامه برگزار میکردند با کمترین امکانات فیلمهایی را که نه از نظر تصویر کیفیت مناسب داشتند و نه از نظر صدا از طریق یک دستگاه ویدیوی بتاماکس و تلویزیون به نمایش می گذاشتند و راجع به آن ساعتها بحث و گفتوگو میکردند.
در فضاهاي کوچک یا سالنهای معمولی و ساده جلسات کتابخوانی، تحلیل داستان و رمان میگذاشتند ولي حالا گویی هرچه امکانات بیشتر میشود و دسترسی سادهتر با اصل کار نیز سهلانگارانهتر برخورد میشود در حالی که واقعا رشد رشتههای هنری در گروه سختکوشی فعالیت، کارِ و تلاش بیشتر است.
علاقهمندان براي استفاده از اين كتاب ميتوانند به آدرس
http://uc.irpdf.com/uploads/1274906823.pdf مراجعه كنند.
نظر شما