نويسنده كتاب «جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا» معتقد است كه تحريفات عاشورا به دليل قرائتهاي متعدد و گاهي نادرست به وجود آمدهاند./
به گفته محسن رنجبر، نويسنده كتاب، اين پژوهش، گزارشي تاريخي از واقعه عاشورا نيست، بلكه در پي بررسي علل به وجود آمدن تحريفهاي متعدد در روايت اين واقعه است.
وي ارايه قرائتهاي مختلف و متعدد كه شماري از آنها ناصحيحاند را عامل ايجاد تحريف واقعه عاشورا برشمرد و گفت: برخي از قرائتها كه بر محور عرفاني و اسطورهاند، با وجود بيان برخي واقعيتهاي درباره حادثه كربلا، حوادثي را به عاشورا نسبت ميدهند كه رنگي از اغراق دارند.
رنجبر به مقتل «روضه الشهدا» كاشفي اشاره كرد و گفت: اين اثر كه از دوران صفويه تا مشروطه به عنوان منبع و مقتل قابل اعتماد به آن رجوع ميشد، مواردي از واقعه كربلا را ذكر كرده است كه براي بسياري از آنها نميتوان سندي معتبر يافت، در حالي كه بسياري از مقاتلي كه پس از آن به نگارش درآمدهاند، ميراثخوار اين مقتل متعلق به قرن دهماند.
وي افزود: اين كتاب با توجه به اقتضائات تاريخي آن دوران نوشته شده است و بيشتر مورد استفاده خطيبان و منبريها قرار ميگرفت. نميتوان اين كتاب را اثر مستند تاريخي برشمرد، بلكه بيشتر به رماني تاريخي شباهت دارد كه با ادبيات درخور توجه نويسنده، به نگارش درآمده و به دليل همين ويژگيها، هنوز هم زنده و مورد توجه است.
نظر شما