مجموعهاي از آخرين يافتهها و پژوهشهاي تاريخي درباره مسايل سياسي و اجتماعي پارتها، درونمايه كتاب «پارتها و روزگارشان» را تشكيل ميدهد كه «محمود فاضليبيرجندي» به تازگي ترجمه آن را به اتمام رساند. اين كتاب مجموعهاي از مقالات سال 2005 كنفرانسي را عنوان ميكند كه در اين راستا در موسسه «soas» برگزار شد.
نويسنده و پژوهشگر تاريخ سياسي با اشاره به اين كه مجموعه مقالات اين كتاب از ابتدا به تبيين تاريخ پارتها نميپردازد، بلكه هر يك به تناسب موضوع خود، يكي از ابعاد زندگي و حكومت مردم در آن دوره را بررسي ميكند، گفت: مطالعه اين اثر نيازمند آگاهي از تاريخ پارتهاست، چرا كه اين كتاب نتايج پژوهشهايي درباره تاريخ پارت را انعكاس ميدهد.
وي با بيان اين كه «پارتها و روزگارشان» احوال سياسي پارتها را از چند زاويه بيان ميكند، يادآور شد: ترجمه اين نوشتار را به دليل علاقهاي كه به اين دوره تاريخي دارم و كمبود منابعي كه از آن زمان برجاي مانده است، برگزيدم. يكي از دلايل كمبود منابع و آثار باقي مانده از اشكانيان، مقابله ساسانيان با اين آثار، پس از روي كار آمدن خودشان است. ساسانيان تمامي آثار، مكتوبات و آنچه از فرهنگ و تمدن اشكانيان برجاي مانده بود را از بين بردند؛ بهگونهاي كه حتي اطلاعات فردوسي نيز براي نوشتن شاهنامه از اين دوره تاريخي محدود بود، او در آثار خود آورده است؛ «از ايشان به جز نام نشنيدهام/ نه در نامه خسروان ديدهام.»
نويسنده كتاب «نمايندگان بيرجند در مجلس شوراي ملي» موضوع «ايران و ايرانگري(در حوزه فرهنگ و تمدن) در حوزه پارتها» را از جمله مقالات اين كتاب خواند و اظهار داشت: مقاله بعدي اين مجموعه، نشان ميدهد كه پارتها تنها سلسلهاي منحصر به قلمروي جغرافيايي ايران نبودند، بلكه در هندوستان نيز سلسلهاي وجود داشته كه با پارتهاي ايران ارتباط داشته است. بررسي مشخصات استان فارس در دروه سلوكي و پارتها به دليل اهميت تاريخي و باستاني اين منطقه كه پايتخت هخامنشيان و ساسانيان هم بوده است، موضوع مقاله ديگر به شمار ميآيد. پژوهشگران اين مجموعه با ارزيابي دوره 470 ساله پارتي، مسايل اجتماعي و حكومتي آنها را بر اساس آثار باستاني كشفشده، عنوان كردهاند.
فاضليبيرجندي مقاله «مشرقزمين در روم» را نوعي روانشناسي سياسي از امپراتوري روم خواند و گفت: روميان خود را برترين و تنهاترين امپراتوري جهان ميدانستند، اما آنها نياز داشتند پارتها را به رسميت بشناسند. اين مقاله ميگويد كه زماني امپراتوري پارتهاي ايران جزئي از امپراتوري روم بود كه نميتوانستند آن را ناديده بگيرند.
مترجم كتاب «پارتها و روزگارشان» تصريح كرد: مقاله ديگر اين نوشتار به بررسي موضوع «پارتها در چين» اختصاص دارد و آثار به دست آمده از ارتباطات پارتها را در كشور چين بازگو ميكند.
تاليف كتاب «پارتها و روزگارشان» به اتمام رسيده و چاپ و نشر آن را بر عهده انتشارات «پايان» قرار گرفته است.
نظر شما